Aktiviteter hösten 2015

Peter Boström kåserade

Onsdagen den 21 oktober fylldes hembygdsgården med ett 40-tal förväntansfulla ölänningar, som ville höra lokaltidningens chefredaktör berätta om ditt och datt från sitt långa journalistliv. Ölandsbladets Peter Boström hämtade anekdoter från olika skeden från journalisttidens början som prao på Ölandsbladets redaktion i Färjestaden till allvaret med att intervjua den för mordet i Flakeböle på norra Öland dömde. Många kända personer passerade revy för besökarnas blickar, framlidne redaktören Acke Sandström, djurparksägare Boris Brawin, legendariske journalisten Kurt Lundgren och sist men inte minst framlidne skolchefen i Mörbylånga Göran O T Dahlberg. Sistnämnde, som också under många år var vice ordförande i hembygdsföreningen, visade sig ha rekordet i antal foton och artiklar genom tidningens historia.

Efter den alltigenom trevliga och underhållande föreläsningen bjöds på kaffe med äppelkaka och det blev tillfälle till en stunds social samvaro.

Peter Boström kåserar

 

Utflykt till Himmelsberga

Den 13 september begav sig 31 medlemmar på utflykt till Ölands Museum Himmelsberga. Det var Ölands Hembygdsförbund som hade inbjudit till guidning på museet. Ann-Charlotte Magnusson, anställd på museet, tog oss först med till kulturarvsutställningen på västra sidan av bygatan och berättade om husen däromkring. På bygatan berättade hon om den dubbla radbyn och historien runt de olika skiftena på Öland, som inte blev precis som på andra ställen.

Karl-Olsgården, hitflyttad från Dyestad, fick ett besök och vi tittade på de fina väggmålningarna i feststugan. På Norrgården, den mest utsprungliga gården i museet, fick vi information om både uthusen och huvudbyggnaden och vi gjorde också ett besök inomhus.

Nu var alla kaffesugna och i kaffestugan (hitflyttad från Björkerum) tömdes snabbt de fulladdade faten med hembakade kakor och ställets gräddtårta satte pricken över iet i den trevliga utflykten.

Ann-Charlotte Magnusson guidar.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter