Cafékväll med bildvisning

Årets sista aktivitet genomfördes den 28 och 29 november. Det var föreningens sekreterare Elisabet Engqvist som för 14:e gången visade gamla bilder från föreningens arkiv. Som alltid samlade aktiviteten många intresserade deltagare och nu slogs besöksrekordet. Under de båda kvällarna kom sammanlagt 85 personer för att uppliva gamla minnen. Föreningen har sedan 2011 arbetat med att samla gamla bilder från Mörbylånga socken och köping och f n finns ungefär 3.700 bilder utlagda på en länk från hemsidan.

Kvällen bjöd på ett axplock av bilder från Mörbylånga både väldigt gamla och en del från 1970- och 1980-talet. Särskilt hyllades den nyligen bortgångne genuine mörbylångabon Jörgen Ingvarsson med en kavalkad av bilder från barndom till ålderdom i slutet av bildvisningen. Jörgen var en flitig fotograf och han tog kort på allt som tilldrog sig i Mörbylånga under årens lopp. Hembygdsföreningen har nu fått tillgång till hans bilder och arbete pågår med att scanna och dokumentera dessa. Arbetet genomförs av sekreteraren med värdefull hjälp av Sven-Bertil Svensson och Benne Andersson, som känner Mörbylångas historia och innevånare väl.

Under en paus i bildvisningen serverades kaffe med hembakat kaffebröd, då deltagarna fick tillfälle till samvaro och diskussioner om vad som visats under kvällen.

Två föreläsningar

Under hösten har hållits två föreläsningar på hembygdsgården.

Först ut var Göran Lundquist från Kastlösa som i Per Ekströmsällskapets regi berättade om sitt liv med konsten. Göran visade många vackra bilder på verk av konstnärer, som verkat på Öland under årens lopp. Göran fick sitt konstintresse vid unga år i samband med att Waldemar Lorentzon gjorde fresken i Kastlösa kyrka och intresset har hållit i sig under alla år. En mycket trevlig föreläsning med många nöjda åhörare. Hembygdsföreningen stod för kaffeserveringen.

Höstens andra föreläsning stod konsthistoriker Fred Johanson för. Rubriken var ”Konstnärer på södra Öland från Per Ekström till Per Skogler”. Fred bjöd på en exposé av södra Ölands konstnärer, såväl bofasta som tillresta. Till vackra bilder berättade Fred med stor inlevelse om deras liv och verk. Många hade hittat till hembygdsgården denna kväll, som avslutades med kaffeservering.

Kulturarvsdag på skolmuseet

Den 9 september var det extraöppet på skolmuseet med anledning av Riksantikvarieämbetets satsning på Kulturarvsdagar för hela Sverige. År 2017 fyller folkskolan 175 år och därför tyckte vi att det var lämpligt att visa upp skolmuseet lite extra. Vi hade tagit fram en del av våra äldsta böcker, några ända från 1800-talets mitt, och dukat upp med skrivböcker, bläck och stålpennor. Yvonne och Elisabet hade klätt på sig lite gammaldags kläder och informerade besökarna om museets klenoder och hjälpte dem som så önskade till rätta med de gammaldags skrivdonen. Och att takterna satt kvar hos den äldre generationen kunde vi konstatera.

Yvonne och Elisabet visade upp museet.

Hembygdseftermiddag

Söndagen den 23 juli var det många aktiviteter på gång i och runt hembygdsgården. På gården pågick demonstration av det gamla repslageriet och i tältet bredvid visade Gunnel Svensson hur det går till att bereda lin. Inne i hembygdsgården var det många hantverkare från Mörbylånga som visade upp sina fina alster. Där fanns tråd- och metallslöjd, skinnprodukter, smycken, textilarbeten av olika slag och flera fantastiska fartygsmodeller. En tipspromenad till den gamla köpingens minnesmärken hade ordnats och skolmuseet var öppet för besök.

Många hade kommit för att ta del av de olika begivenheterna och en kopp kaffe med dopp smakade också gott i solskenet.

Från hampa till rep

Gunnel Svensson bereder lin

Repslagning pågår

Vandring i kyrkbyn

Tisdagen den 11 juli hade ett 50-tal personer mött upp vid Mörbylånga församlingshem för att följa med på hembygdsföreningens vandring genom Mörbylånga kyrkby. Ledare var Johan Danielsson från Risinge, Präst-Johan kallad. Johan berättade att han var född i prästgården i Resmo men att familjen flyttade till prästgården i Mörbylånga när han var 2 år, alltså 1936, då Mörbylånga blivit huvudort i församlingen. Johan berättade livfullt om livet i prästgården och i den närbelägna kyrkskolan och om olika levnadsöden, som utspelat sig på platsen.

Vandringen gick därefter söderut och vid varje gård och hus hade Johan berättelser om dess invånare genom tiderna och om olika episoder från ställena.

En bra bit söderut i bygatan hade hembygdsföreningen dukat upp kaffe med tilltugg och deltagarna lät sig väl smaka. Johan avslutade kvällen med att läsa dikten ”Ölänningar i främmande land” från boken Briggen Fernandville av Gillis Hammar.

Johan Danielsson berättar

Sandby borg

Tisdagen den 4 juli föreläste Helena Victor, ledare för utgrävningarna av Sandby Borg, under rubriken ”När tiden stannade – livsöden och dödsögonblick i Sandby Borg”.

Salen fylldes snabbt av förväntansfulla besökare – på varenda stol som gick att uppbringa satt en person och några stod – och ingen behövde gå besviken från kvällens föreläsning.  Helena tog oss med till utgrävningarna, som nu har pågått i några år, och bjöd på spännande interiörer från de olika utgrävningsplatserna inom borgen. Vad hade hänt? Varför låg människorna som de låg? Hade djur varit framme i vissa hus och ätit av de döda människorna för att klara livet så länge som möjligt? Varför fanns det inga kvinnor i borgen – ännu har i alla fall ingen hittats. Varför fanns det pärlor från fjärran länder? Och andra pärlor, som var mera klumpigt utförda? Helena gav svar på alla frågor, en del fakta och en del spekulationer.

Ett stort problem som har uppstått inför årets utgrävningar är att vägen ner till borgen knappt går att köra på. En insamling har därför startats för att få ihop pengar till renovering och man räknar med att vägen ska kunna göras i ordning till hösten så att  utgrävningarna kan fortsätta.

Efter föreläsningen kunde besökarna ställa frågor. Det blev många frågor och Helena kunde ge svar på de allra flesta. Kvällen avslutades med fika för dem som ville ha och sedan gick alla hem i kvällens regnskur och kunde beundra en vacker regnbåge i öster.

Kalmar Auktionsverk

Tisdagen den 4 april hade hembygdsföreningen besök av representanter för Kalmar Auktionsverk. Det var Niklas Lundström och Daniel Johansson som hade tagit med sig föremål av olika slag. Ett 30-tal personer hade bänkat sig och fick höra en mycket intressant information om företaget, som bedriver sin verksamhet på nätet, och om de olika föremålen och hur de värderas av köpare av olika slag.

Efter kaffepausen fick de närvarande plocka fram sina medhavda föremål och vi fick alla höra hur man såg på ålder och värde. Glas, smycken, tavlor, keramikföremål och mycket annat värderades men inga speciella dyrgripar dök upp. Dock fick vi höra att ett föremåls värde beror på hur många intresserade köpare som dyker upp vid auktionstillfället. Ett föremål, som värderas till ett par tusenlappar, kan ibland säljas för mångdubbla belopp. Och ett föremål kan betinga ett mycket lågt pris men kan ha ett ovärderligt värde för innehavaren.

Daniel Johansson och Niklas Lundström

Årsmöte 2017

Onsdagen den 8 mars genomförde hembygdsföreningen sitt årsmöte i hembygdsgården med ett 30-tal deltagare. Till ordförande omvaldes Per-Olof Olsson. För en tid av två år omvaldes Jan-Olof Lindblom, kassör, och Göran Valler medan Ann-Charlott Karlsson nyvaldes efter Marina Gustavsson, som avböjt omval. Kvarstående i styrelsen är Jan Nilsson, vice ordförande, Elisabet Engqvist, sekreterare, och Solveig Ek. Gunnar Thernström och Britt-Marie Andersson omvaldes som suppleanter för två år. Kvarstående är Yvonne Romarker och Inger Hermansson.

Efter själva årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på kaffe med fralla och en god hembakad kaka.

Kvällen avslutades med härlig gammal jazzmusik framförd av gruppen Loose Ends. Deltagarna bjöds på Blue moon, All of me, Fly me to the moon och flera andra gamla örhängen. Det var verkligen pricken över i-et!

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter