Helenedals gård har en historia fylld med brännvinsförsäljning, timmerhandlare, travtränare, störtat flygplan och kungligt besök!

I Mölndals nordöstra hörn ligger hästgården Helenedal nära korsningen Rådavägen och Boråsvägen. Det var här häradsvägen från Mölndal mynnade ut i landsvägen till Borås.
Området var en utmark till Mölndals by och präglades av vägfararna på landsvägen. De små gårdarna eller torpen var rastställen, där bönderna på väg in till Göteborg övernattade och hästarna vilade på bete.

Det var bönder från Landvetter och längre bort från skogrika trakter som kom med trävaror och slöjdprodukter. På 1800-talet kunde de här köpa lite brännvin som färdknäpp på de olika ställena – Rössvik, Helenedal (Blommaskogens), Korsslätt och Månstorpet.

Timmer flottades på Mölndalsån och timmerhandlare på väg till virkesauktionerna vid Stensjön sökte även logi här, och även bosatte sig i området. I början av 1800-talet bodde på Helenedal timmerhandlaren Jonas Lundgren. År 1831 bosatte sig timmerhandlaren Johannes Larsson, från Blommaskog i  Lerum, på Helenedal och gården kom att kallas Blommaskogens. Delar av boningshuset byggdes av honom i kraftigt timmer på 1840-talet.
När järnvägen till Borås tillkom 1894 ändrades förutsättningarna för flottningen och gårdarna som rastställen.

Bryggeriägaren Melcher Lyckholm köpte Helenedal 1915, och byggde om gården med ny lada och ladugård. Hans systerson Vilhelm Månsson, disponent på Lyckholms bryggeri köpte Helenedal  1918 och byggde då en jaktstuga med torvtak här. Månsson var en passionerad jägare och hade jakträttigheterna från Skår i Örgryte till Öjersjö, där han jagade rådjur och hare. Det jagades även fasan som planterades ut. Månsson anlade fiskdammar, planterade ut kräftor i sjön och anlade en park på udden i Rådasjön.

Månsson som var bondson drev en mönstergård med mjölkkor på Helenedal. Det var flera
anställda på gården underställda en inspektor. Mjölken kyldes av is från Rådasjön. Isen förvarades i en isbinge med sågspån bakom den stora ladan. Sista gången som man sågade is på sjön var i januari 1956. Hästarna som körde ut ölet på Lyckholms bryggeri kunde här vila sina hovar från den hårda gatubeläggningen. Granngårdarna Rössvik och Korsslätt ( nu Västergården) köptes in och åkerarealen ökade till 22 ha.

Dottern Stina Fontell ärvde gården 1953. Hon var gift med den legendariske polismästaren
i Göteborg, Ernst Fontell. Han byggde en sommarstuga på Helenedal, som byggdes om till en stor villa, nuvarande Rådahill. Ernst Fontell introducerade radiobilen i Sverige, utvecklade metoden med fingeravtryck, och stod bakom de gulsvarta trafikdelarna ”fontellarna”. Vid infarten till hans villa stod två ”fontellare” på var sin sida. Fontell skrev även ”Handbok i kriminalteknik” ihop med Revolver-Harry (Harry Söderman). Den kände brottslingen ”Bildsköne Bengtsson”  och en bankrånare tältade vid sjön nedanför Fontells sommarstuga i juli 1946.
     
När jag föddes 1953 flyttade mina föräldrar till Helenedal. Min far Vidar Jenemalm var den siste anställde på gården. Mjölkproduktionen upphörde och mjölkkorna såldes på auktion i mars 1957, eftersom lönsamheten var dålig.

Den 2 juli 1957 inträffade en dramatisk händelse på Helenedal. Jag var tillsammans med min far på gårdsplanen då ett flygplan snuddade ladans tak. I planet kunde jag urskilja två män. Planet fortsatte sedan över boningshuset där min mor var i köket. Det lilla sportflygplanet klarade boningshuset men störtade vid en gammal tvättstuga på ängen nedanför. Jag sprang ner med far till ängen och såg de båda männen ligga med blodiga ansikten.

Möjligen höll de på med flygfotografering och kanske bodde någon av männen i närheten. Finns det någon som vet något om detta? Det var dock inte nyttigt för en fyraåring att se det störtade planet med skadade. Jag tror att jag fick lite mardrömmar efteråt. 

När mjölkkorna försvann, kom travhästar från Åby till gården. Travtränaren Fritz Ekbäck hyrde stallarna för sina mer än 30 hästar. Hans hjälptränare Helmer Månsson bodde i gårdens mangårdsbyggnad i en före detta jungfrukammare. Nya stallar byggdes genom ombyggnad av en inbyggd gödselstad. Ovanpå stallet byggdes ett höränne.

Jag minns när Fritz Ekbäck kom med foder till stallet med sin Volvo Duett. Gårdens kvarvarande personal skötte stängsling av hagarna och bärgade hö till hästarna. Under den torra sommaren 1959 sprutade brandkåren vatten på ängarna i augusti, till vilken nytta kan man fråga sig.      
Fritz Ekbäck omkom i en trafikolycka 1959 och Helmer Månsson tog över hästar och stall. Stallet drog till sig många hästintresserade ungdomar, främst flickor. Hästarna användes som ridhästar av flickorna som fick ansvara för var sin häst. I något fall fick skötaren ta över hästen när den fullgjort sin tjänst på travbanorna.     
Helmer Månsson flyttade med sina hästar till en gård i Partille 1962. Därefter har ridhästar dominerat Helenedal. Mot slutet av 1960-talet hyrde dock travtränaren Alf Dahlroth betesmark till sina hästar på Helenedal. Hästarna blev kvar på bete till sent på hösten. En av hästarna, Fabel, kom ut på vägen och blev förolyckad. Dahlroth krävde ersättning eftersom han menade att stängslet ej var fullgott. Tvisten avgjordes och blev ett prejudikat i Högsta domstolen 1966, där markägaren Stina Fontell friades.

Yvonne och Claes-Göran Malmström kom till Helenedal 1967 och tog över stallet och arrenderar marken. De hyr ut stallplatser för ridhästar och har byggt en manége på gården.
Drottning Elizabeth av England, prins Philip och det svenska Kungaparet besökte Helenedal 1983. Drottning Elizabeth fick då motta en häst, ett svenskt halvblod. Sällskapet underhölls också med uppvisning av fyrspann och dressyr.

//Leif Jenemalm

Bild 1: Bilden från 1940-talet visar Spjällås äng, där Helenedalsvägen går nu. Fotograf Vidar Jenemalm

Bild 2: Vidar Jenemalm och hästen Brunte på Helenedal 1966. Brunte var den siste ölutkörarehästen på Lyckholms. Fotograf Leif Jenemalm

Bild 3: 1983 besökte Drottning Elisabeth Helenedal. Arkivbild


Förening:

Mölndals Hembygdsförening

Skapad av: Bo Ridderbjelke (2020-07-09 18:59:10) Kontakta föreningen
Ändrad av: Bo Ridderbjelke (2020-07-09 18:59:10) Kontakta föreningen