Mölndals Hembygdsförening

Flygfoto över Kvarnbyn 1991, från Mölndals Hembygdsförenings arkiv 
Fotograf Anders Nylén

Under sommaren har Lars Gahrn haft två Kvarnbyvandringar, den 3 och den 17 juli. Intresset är fortfarande stort för vandringarna i Kvarnbyn som Mölndals Hembygdsförening arrangerat sedan början av 1970-talet. Lars har haft hand om dem sedan 1976. I år deltog närmare 50 personer trots det fina badvädret.

Kvarnbygården byggdes 1805 av skotten John Roy. Han tillhörde klanen Robertsson och kom till Göteborg i slutet av 1700-talet. Hustrun Margareta Sofia var född i Kvarnbyn och de bosatte sig på Kvarnbygården, där sonen Charles uppförde Tegelhuset på 1840-talet. Släkten Roy innehade Kvarnbygården i 130 år. Trapporna ner till forsen och kvarnen fanns redan på den tiden och utnyttjades av de boende på Fäberget/Kvarnbyn. Det var ett oskyldigt nöje för folket i Kvarnbygården att sitta inne i huset och betrakta de passerande. 
Gården hade också en ladugård och ett litet jordbruk. Vatten leddes till gården från Grevedämmet. 
Kvarnbyparken däremot var den privata oasen för familjen Roy.

Forsen har en fallhöjd på 48 m och är 13 m högre än Trollhättefallen – som dock har ett vattenflöde som är 100 gånger så stort. Vattenkraften utnyttjades tidigt och 1621 donerade Gustav II Adolf 17 kvarnar till Göteborg, tillsammans med 4 hemman och ålfisket i forsen. 

Här har funnits mjölkvarnar, textilindustrier och pappersbruk som alla drevs av vattenkraften. Vattenflödet reglerades i två rännor, för södra och norra sidan av forsen. Vid sidan av Nymans bevarade kvarn längst ner i Götaforsliden sköljde man tvätt så sent som på 1940-talet.

Götiska Förbundets skola byggdes 1823-1824 av boktryckaren Samuel Norberg och var en friskola, dvs. en gratisskola, som donerades till Götiska Förbundet. Hans porträtt hängde inne i skolsalen och blev utsatt för ärtskjutning, när läraren inte var uppmärksam. Porträttet hänger nu i Stadshuset och man kan fortfarande se ärtträffarna!

På Gamla Torget bedrevs torghandel till 1925. Gamla Stadshuset byggdes i början av 1900-talet, men blev inte klart i utsatt tid – det kallades därför Långsamheten. Stadshuset användes till 1960-talet. 
Busstrafik fanns vid torget från 1929 men det var först 1936 som motorerna var tillräckligt starka för att kunna köra uppför Kråkan. Rubrikerna blev då: Buss-Johansson besegrar Kråkan!

Kråkan har för övrigt fått sitt namn efter den lilla bergknallen uppe i forsen som kallades Kråkeberget.

Tegelhuset i början av Forsåkersgatan var 1870-1924 sjukstuga och 1934-1984 polishus. Därefter startade Mölndals museum sin verksamhet där, numera är det företagshotell.

Den äldsta bebyggelsen i Kvarnbyn var kvarnbyggnaderna på 1200-talet. Fäberget började bebyggas i mitten på 1800-talet av anställda på Korndals pappersbruk. Husen stod på ofri grund och byggdes i terrasser istället för att spränga ut berget. Det innebar att det stack upp en liten bergknalle inne i Roten K28! Till andra våningen kom man via landgångar utifrån. I vissa hus kunde det bo upp till 50 personer!

Stockeliden har fått sitt namn från de timmersläpor som man drog fram där, eftersom man inte kunde låta stockarna flyta ner i forsen. De lades tillbaka i Mölndalsån nere vid Mölndalsbro.

Det fanns inga gatunamn i gamla Mölndal. Kvarnarna hade adress Kvarnfallet 1 etc., och övriga hus delades in i kvarter, som kallades roten A, B osv.

Detta och mycket annat berättade Lars under vandringen, som varade 1½ tim. Nya vandringar kommer under hösten.    

 //Bo Ridderbjelke
 


 


Förening:

Mölndals Hembygdsförening

Skapad av: Jan Gustafsson (2019-08-04 16:02:11) Kontakta föreningen
Ändrad av: Jan Gustafsson (2019-08-04 16:06:07) Kontakta föreningen