CALLANDERSKA GÅRDEN


Callanderska gården - Mariefreds hembygdsmuseum

Callanderska gården ligger på Klostergatan 5 i Mariefreds stadskärna. Gården är ett sekelskifteshem från förra sekelskiftet inrymt in en färgargård från mitten av 1700-talet.

Förutom huvudbyggnad finns ett annex med vävstuga, atelje och verkstad. Dessa fungerar året om och vävstugan har ävenen viss försäljning.

Sommartid visas också gårdens hantverksbodar - en med verktyg från gamla tiders hantverk, en mjölk-, tvätt-, mangel- och strykbod samt en brandbod med äldre brandutrustning från Mariefred.

Från och med sommaren 2000 visar vi även penselfabriken OLUMA, som fungerade i Mariefred 1929 - 1999. Fabrikens olika tillverkningmoment visas dels i en videofilm, dels i en fotoutställning. Besökarna kan också se prov på en stor del av de många olika kvalitetspenslar som tillverkats genom åren.

Callanderska gården innehåller en samling kläder från slutet av 1800-talet och fram till 1920-talet, allt ifrån underkläder till festblåsor och hattar. Klädsamlingen visas endast efter förbeställning.

Till detta kan läggas en vacker trädgård med både krydd- och medicinalväxter.

Extra öppethållande för grupper efter överenskommelse per telefon 0705-18 51 90 Lennart Ekengren.

Inträdesavgift på museet är gratis. Visning för grupp med guide 400 kr.

Hembygdsföreningen deltar också i normala förhåll arrangemangen för Valborgsmässofirandet, Ångans Dag på försommaren och midsommarfirandet, Bellmansfesten i juli och Adventskaffe i Callanderska gården första söndagen i advent.

Förening:

Mariefreds Hembygdsförening

Skapad av: Gudrun Johansen (2018-11-03 13:16:06) Kontakta föreningen
Ändrad av: Gudrun Johansen (2021-07-24 06:31:24) Kontakta föreningen