Ekäng

Smeden Frans Ekelöv gav stället namn. Han kom hit från Säby 1854, arbetade en tid på järnvägsbyggen, bl.a. på östra stambanan som kom till bygden omkring 1870 och flyttade 1882 till Asby. Stället övertogs därpå av snickaren Gustaf Ceder och hustrun Anna Samuelsdotter. Bland deras sju barn var en son, som till sist ensam bodde kvar i stugan. Om denne originelle snickare, jägare och fiskare har hans granne Bertil Alm gett oss några minnesbilder:
"Gustaf Ceder var född 1871. Om man bortser från 3—4 år, då har var över till Amerika, tillbragte han hela sitt liv i backstugan, där har var född.
Ceder fick både frysa och svälta. När det blev för svårt, gick han till en granngård. Men han hade ovanan att stanna för länge. En gång kom bonden och drängen överens om att söka "elda" ut honom. Det gick nu inte Ceder tålde även värme. Resultatet blev det rakt motsatta -  bonden och drängen fick ge sig ut!

Fiskaren Ceder kunde sitta hela dagarna på Öja-sjön. Hemkommen lagade han fångsten och åt. Men hans två hundar ville ock vara med. De satt på var sin sida och väntade på ben varannan gång.
En av hundarna var mycket klok men skulle ändå fostras. När käppen togs fram, sprang hunden under sängen, och när Gustaf var Vid ena sänggaveln och slog, låg hunden vid den andra och skrek vid varje slag. Och så var båda belåtna med agan.
Enligt vad Ceder själv påstod var det inte roligt att vara hare, när han och hunden och bössan gjorde sällskap. Misslyckades jakten, var det förstås någon illvillig människa som "förgjort" bössan för honom. Liksom många jägare på den tiden var Gustaf mycket vidskeplig.
Till sist blev det för svårt för honom att bo ensam. Sin sista tid tillbragte enslingen på ålderdomshemmet, där han avled 1944. Stugan blev tom 1935 och är nu riven.

Källa:

Gamla papper berättar Linus Johansson


Förening:

Marbäcks Hembygdsförening

Skapad av: Marbäcks Hembygdsförening (2017-11-13 09:39:30) Kontakta föreningen
Ändrad av: (2020-05-15 11:51:25) Kontakta föreningen