Malexanders Hembygdsförening

Äldre sockenvandringar 04 – 06

Andra sockenvandringen 2006, Ivranäs.

Lördagen den 29 juli samlades inte mindre än 60 personer som ville följa med på sockenvandring till Ivranäs. Vi packade in oss i ett antal bilar och åkte till Sommenäs där vi blev väl mottagna av familjen Axelsson. Innan vi tog oss över Svanafjärden berättade Tage om gården Sommenäs och dess historia.

Det visade sig att vi skulle transporteras över med hjälp av en före detta ”kreaturspråm”. Pråmen var nymålad och mycket fin. Det kom att bli en upplevelse man sent kommer att glömma. Jan drog pråmen med en liten motorbåt på ett sätt som man inte trodde var möjligt. Efter en mycket behaglig tur över Svanafjärden gick vi iland och vidare upp till ”Uppgårn” på Ivranäs. Utsikten från gården var bedårande, man kunde se Sommen både åt norr och åt söder.

Efter att ha beundrat utsikten och njutit av det underbara vädret gick vi vidare till ”Nergårn” där vi drack vårt kaffe och åt våra mackor. Efter fikat berättade ”Sven i Bergårn”, Ola Wahlquist m fl. om gårdens historia. Eva som bor i ”Uppgårn” med sin familj under sommrarna berättade hur det är att tillbringa en hel sommar utan vare sig el eller rinnande vatten. På vägen tillbaka till pråmen fick vi komma in och titta hur ”Uppgårn” ser ut från insidan. Som pricken över i, denna bedårande sommardag, spelade Tage dragspel för oss under färden tillbaka till Sommenäs.

Vi tackar familjen Axelsson för deras gästfrihet och för all den tid och möda de hade lagt ner för att vårt besök skulle bli så bra som det blev.

Första Sockenvandringen 2006, Övrabo.

Söndagen den 21 maj samaldes många, både Malexandersbor och utsocknes, för att vara med på sockenvandringen till Övrabo. Vandringen började i Gripenberg där den gamla affären visades av Bosse Thudén. Affären ser i princip ut som den gjorde när Oskar och Hildur slutade med verksamheten omkring 1950.

Vandringen gick vidare till Övrabo där Bertil Rättzén berättade om torpet och dess hisoria. Torpet byggdes 1826 av Olof Örström och brukades fram till 1956 av Kalle och Ester.

Sockenvandringen 2005 gick till Södra Ekeberg och Aplanäset

Som tradition är var det samling på torget i Malexander klockan 09.00. Många hade, trots att det var dåligt väder, samlats för att med bil transportera sig till Kottängen i närheten av Bjälnäs.

Väl framme vid Kottängen vandrade vi ca 1 km till Södra Ekeberg där Lennart och Wilma Svensson mötte oss. Vi samlades i ladan där Lennart berättade om gården förr och nu.

Efter Lennarts levande berättelse samlades vi i trädgården där det hade ställts fram många sittplatser. Vi fick förutom en härlig utsikt även möjlighet att gå in i både bonings- och uthusen. I ett uthus fanns rester av en takbjälke på vilken det står årtalet 1571

Efter det välbehövliga kaffet fortsatte vår vandring till Aplanäset. En ca 2 km lång vandring på en mycket backig skogsväg. Vädret hade dock stabiliserats så det gick ingen större nöd på oss.

Vi tackar Familjen Svensson och arrangörerna för en väl genomförd sockenvandring som blev mycket lyckad trots att vädret inte var det allra bästa!

Sockenvandringen 2004 gick till Bjälnäs.

Vi samlades på torget i Malexander kl 09.00. Ungefär 25 personer tog sig sedan med bil till Bålnäs där Tomas Lindstrand mötte upp för att berätta om Bålnäs Säteri. Ledare för vandringen var Sven Andersson (i Bergårn) och Ola Wahlquist.

Vandringen gick via Lerviken till Bjälnäsa ängar där vi inmundigade den medhavda fikan, i det gröna.

Avslutningsvis visades ladugården i Bjälnäs. Bl.a. fick vi se resterna efter ett oxdrivet tröskverk.