Malexanders Hembygdsförening

Sommarodden 2015

Sommarodden i år har haft ett lite förändrat upplägg. Dels har paraplyorganisationen Föreningen Sommaveckan upphört , tävlingarna har minskats från 4 till 3 och ansvaret för hela arrangemanget har vilat på de tre socknarna Sommen, Malexander och Asby. Tävlingsgrenarna har dock varit desamma som i fjol, med undantag i Asby då där gjordes en ” försöksrodd” med mixade lag. Den tävlingen låg utanför den totala poängstriden, men blev ett kul inslag. Nytt för i år har också varit att rorsman får vara av det andra könet, vilket kan ses som en liten nödlösning då flera av socknarna haft svårt att få ihop fulla lag av samma kön.

Vädrets makter har denna regniga sommar till trots varit oss nådiga. På startkvällen i Sommen var det skyfall på vägen till och på vägen från, men under själva tävlingen låg sjön som en spegel och vi kunde vika ihop paraplyerna. I Malexander på fredagskvällen sken solen, men vinden var kylig – så lotteri-, kaffe- och korvförsäljning gick bra. Asby hade turen att erbjuda det bästa vädret och för åskådarna var det njutbart att sitta där i slänten ner mot sjön och titta på skepen med roddare iklädda olikfärgade tröjor, höra deras vilda skrik och ana de starka årtagen.

Roddarna bjöds också på en mycket vacker kväll, vid den senare roddarfesten vid Solviken.

Fjolårets segrare i såväl dam- som herrklass, d v s Torpön, försvarade sina titlar och fick åter ta hem vandringsprisen. De är värdiga vinnare, ror väldigt samspelt och vackert med härligt ”gung”.

I damklassen kom Asby 2:a med Sommen och Boxholm på delad 3:dje plats, Norra Vi på 5:te och jumbo blev damerna från Malexander.

I herrklassen kom Boxholm på 2:a plats, Sommen blev 3:a, Torpa 4:a, Asby 5:a, Malexander 6:a och Norra Vi kom sist.

Härligaste minnet är från Sommen, när Malexanders herrar vinner B-finalen och äntligen får lyfta armarna och vråla ”jaaaaaa”. Det var ju ett tag sen sist……

Men nu ser vi tiden an. I vinter ska ett nytt skep byggas och vi har fått förfrågningar från flera yngre förmågor som vill in i roddargänget. Inget fel på dom vi har, men vi behöver fler!

Vad gäller arrangörskapet går nu stafett-pinnen vidare. Meningen är att 3 andra socknar ska jobba vidare med rodden till säsong 2016 – eller om det blir någon annan konstellation. Utvärdering och ny planering ska ske under hösten.

Elisabeth Ekman

Bilder från tävlingarna i Malexander: