Malexanders Hembygdsförening

Körvandringen på plats !

Den körvandring som vi erhöll i gåva förra året från Bergsborg vid Svanasjön eller nerändan av Aspanäsudde söder om Döraberget är nu monterad på hembygdsgården i Malexander – Södra Sand.

Vi tackar donatorerna Ingvar och Sven-Olof Johansson för denna fantastiska gåva.

Denna körvandring var i bruk till 1920 d.v.s. för 95 år sedan och etablerades ungefär 1880. Den kom som det första tekniska lösningen för tröskning – innan dess hade tröskning skett med hjälp av slaga mot ett loggolv.

Det har varit många härliga upplevelser att få ihop detta puzzel där inte ens donatorerna visste hur den varit monterad.

Många funderingar har det varit av oss alla som varit engagerade i monteringen – ibland kändes det som ”snillen spekulerar”!

Till slut kom vi fram till att alla delar med samma lösning i smörj-tekniken hörde samman. Då blev det lättare att få ihop puzzlet även om mycket ingenjörsarbete återstod för att anpassa körvandringen till Södra Sands förutsättningar.

Helt otroligt har endast korrigeringar på omkring 6 cm i djupled erfordrats för att fullfölja monteringen! Dessa verk var ju annars anpassade för sin unika placering i sin ”egen” loge.

Nu är vandringen på plats och perfekt fungerande med den tidens syn på säkerhet och arbetarskydd – d.v.s. fullständigt tokfarligt för framförallt fingrar och armar.

Vi kommer att låsa funktionen så att endast demonstrationer kan ske när erfaren och riskmedveten personal finns på plats!

Hursom – vi är väldigt stolta över vårt nytillskott och nu återstår att göra ett snyggt tak som passar in i miljön.

Nedan får ni ett urval av bilder från arbetet. Registrera alla böjda nackar i början av uppbyggnaden.

Då var det många idéer som haglade genom luften om hur detta verk skulle kunna anpassas till Södra Sands tidigare installerade körvandring på den västra sidan av logen.

skrivet av Bosse Garpevik

Bildkollage!