Malexanders Hembygdsförening

Midsommarfirande

Midsommar – det är ljust och naturen står i sin allra vackraste prakt! Så även anno 2012.

Midsommaraftonens morgon bjuder på strålande sol, frisk vind och blått vatten med ”gäss”.

Tidigt ger vi oss ut för att plocka blommor till Midsommarstången. Gransbo beteshagar är ett givet mål, där blommor av alla de slag finns (om än hur länge det kommer att vara så, återstår att se, då hagarna nu saknar betande djur som håller öppet). Smörblommor, bulleblomster, hundkex, prästkragar, åkervädd, klöverblommor och midsommarblomster – arter i alla de färger! Den ena hinken efter den andra fylls, en i gult, en i blått och en i vitt. Så vackert!

Klockan 11 är det full aktivitet på Södra Sand och många är vi som kommer med blommor till stången. Eklöv höggs kvällen innan och nu ligger det här på plats med övertäckt pressening för att inte blåsa bort. Vi delar upp oss i små lag, några klipper lagom eklövskvistar, några gör buketter till kransarna, Ulla Blomqvist är kransbindnings-specialist och snabbt o lätt får hon ”till det” och ett lag binder eklöv runt stången. Det är god stämning bland vuxna, barn och hundar. Det friskar på från Sommen och någon undrar; kommer det bli svårt att dra upp stången i vinden klockan 15?

Klockan 14 öppnar Södra Sand med kaffeservering och lotterier. Från början finns några enstaka besökare, men var sen alla kommer ifrån vet man inte – men framåt 15 är tunet fullt av folk och kommersen i full gång. Solen börjar skymma bakom slöjmoln, men ännu ingen fara för regn. Klockan 15 reses stången (det går bra trots vinden) och sen är det en stunds dans och lekar som gäller för de yngsta – men även vuxna deltar med god min. Det är ju tradition det här! Andra vuxna köper kaffe och påse med hembakade kakor, barnen vill ha festis och helst godispåsar. Det finns det också. Det gäller att vara garderad för allas önskemål! I tre lotteristånd säljs lotter för högtryck under en och en halv timmas tid, sedan är 8000 lotter slut och i stort sett alla vinster är uthämtade! Vilken kommers! Vi får öka antalet lotter till nästa år – igen!

16.30 börjar musikgudstjänsten i kyrkan och Södra Sand börjar tömmas på besökare, en del går till kyrkan medan andra åker hem och börjar planera för kvällens aktiviteter tillsammans med nära och kära! Och ännu inget regn……

Vi – funktionärer i Hembygdsföreningen – kan tacka varandra för ännu en lyckad genomförd Midsommarafton på vårt vackra Södra Sand vid vår vackra sjö Sommen – och vi säger tack till alla som gör tradition av att fira sommarens högtid med och hos oss!