Malexanders Hembygdsförening

Årsmötet 2018

Knappt 30 personer hade mött upp på årsmötet. Mötet leddes av ordförande Leif Svensson. Han gick igenom verksamhetsberättelsen och kommenterade aktiviteterna 2017.

Årsmötesdeltagarna

Årsmötesdeltagarna

Den som vill veta mer kan läsa Återblick 2017 eller referaten under fliken Aktiviteter 2017 här på hemsidan. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamheten 2017. På samtliga poster blev det omval utom i valberedningen, där Inga-Britt Andersson avsagts sig omval.

Ekonomin visade ett stort överskott för 2017. För 2018 planeras större renoveringsarbeten både i Tåbo och på Södra Sand. Medlemsavgiften för 2019 höjs till 125 kr föranlett av att Hembygdsförbundet höjer den avgift, som vi betalar.

Elisabeth Ekman, Leif Svensson och Jörgen Borgström

Sockenvandringen planeras ske den 19 maj och går från Gripenberg via Övrabo till Våkthult.

Sommarodden är i tidig planeringsfas och planeras ske under första helgen i augusti.

Efter fikat presenterade Endel Tiitso några inslag från vår hemsida: sommarens dop av nya sommaskepet, kartapplikationen som visar gamla namn på hus i byn och vårt utbud av filmer till försäljning.

I bildgalleriet PIWIGO visades nyinlagda bilder och den nya funktionen, som  på kartor visar var fotografierna tagits. Man aktiverar funktionen genom att klicka på en jordglobsymbol. (vid röda pilen på skärmbilden nedan)

kartfunktionen i bildgalleriet PIWIGO

Årsmöte

Lördagen den 24 februari 2018 kl 14.00 i Föreningshuset. Årsmötesförhandlingar – Kaffe- Information om verksamheten och visning av nyinlagda bilder i våra arkiv.

Bildhanterare sökes

Malexanders Hembygdsförening söker personer intresserade att jobba ideellt med digitala bilder för publicering på webben. Vi behöver bli fler som jobbar med detta.

Arbetet går ut på att ta emot bilder, ev skanna dem och  förse dem med textinformation i  samverkan med bildlämnaren. Bilderna behandlas så att de får rätt storlek och bildkvalité för att sedan publiceras på vår hemsida, Bygdeband eller vårt fotogalleri PIWIGO.

Vi hjälper dig att komma igång med de programvaror vi använder och ger stöd i det praktiska arbetet. Möjligheterna är stora att själv påverka inriktningen på ditt arbete.

Du kommer ha glädje av dina vunna kunskaper även i dina egna ambitioner med
dina privata bilder och din hemsida. Du som är intresserad, hör av dig till undertecknad.

På måndag den 8 januari kl 09:30 drar vi igång vår studiecirkel om gamla bilder i Sockenstugan, Tåbo. Titta in, lämna gamla foton för skanning eller prova på att deltaga i vår studiecirkel där vi hjälps åt att identifiera personer och platser. Medtag fika !

med vänlig hälsning

Endel Tiitso

Malexander i början av 1900-talet.

 

 

 

 

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

Hembygdsföreningen tackar för alla goda insatser under 2017 och önskar alla välkomna till ett nytt verksamhetsår.

Under ”Aktiviteter 2017” här på hemsidan, kan ni läsa om det som hänt under året, en liten årskrönika ! Mycket nöje.
styrelsen genom Endel Tiitso

Sommaskepet Malgesanda är nu utflaggat från Malexanders Hembygdsförening!

 

Sommaskepet (ja, det ska stavas så) Malgesandas nya flagg är Tidersrums.

Malexanders Hbf har haft inte mindre är tre (3) skep 2017 – det senast tillkomna är Sandra som har byggts under 2016-2017.

Tre skep är ett för mycket att hantera-förvara och underhålla. Av denna anledning så diskuterades att skänka bort det äldsta skepet.

Det kom till föreningens kännedom att Tidersrum var intresserade och då gick frågan till dem.

Lördagen 9 december hämtades Malgesanda från Malexander för att föras till sin nya hemmahamn i Tidersrums socken – närmare bestämt till Håredals brygga.

Det var Tiderstrums Hbf:s ordf. Allan Westerdahl och Jan Örntorp som mottog gåvan från Malexanders Hbf. Vi ser fram emot att även Tidersrum nu etablerar ett roddarlag som kan delta i Sommarodden.

Nu hälsar vi Tidersrums Hbf välkomna till Sommarodden!

BoA

Filmer att köpa

Nu har vi publicerat information om alla våra filmer här på hemsidan.

Klicka på den blå knappen ”Försäljning av litteratur och filmer” till höger och  klicka dig sedan vidare  till ”Filmer att köpa”. Bekanta dig med våra filmer.

 

 

 

Titta in, lämna gamla foton för skanning eller prova på att deltaga i vår studiecirkel där vi hjälps åt att identifiera personer och platser

Vi träffas måndagar kl 09:30 – 12:00 i Sockenstugan, Tåbo. Vi vill fylla på våra bildgallerier PIWIGO och Bygdeband på webben med fler foton samt komplettera och rätta bildtexterna på de över tusen bilder som redan finns där. Medtag eget fika. Välkomna !

Vällingklockstapel på plats

Klicka här för att läsa mer.

Vällingklockstapel

Tacklunch med 50 deltagare

Lördagen den 7 oktober bjöd Hembygdsföreningen på tacklunch i Föreningshuset för de som gjort insatser för föreningen under året.

Nya tillskott till Aktiviteter 2017

I menyn till vänster finns Aktiviteter 2017. Klicka där och du skall finna tio
undermenyer som skildrar händelser 2017 i text bild och t o m video.

Vi har lagt till två saker:

Längst ned finns info om en nyligen genomförd guidning, klicka här för att komma direkt till den.

I bildgalleriet från sommaskepet Sandras dop har vi lagt till en 18:e bild som
visar att vi nu har fått namnskylten på plats. Klicka här för att komma direkt till dopet.