Rosenkällasjön

Rosenkällasjön är en återskapad sjö efter utdikning på 1800-talet för att utvinna mer åkermark. På hösten 2003 fylldes den åter med vatten och fick vara kvar några månader innan fördämningen brast i början på 2004 men har efter reparationer av fördämningen blivit en attraktiv fågelsjö med många fågelarter.

Sedan dess har sjön vid några tillfällen medvetet tömts på vatten under höst/vinter, för att genom bottenfrysning bli av med invasiva vattenväxter. Man har i samband med detta också försökt bli av med den stora mängden gäddor som växt till sig i sjön. Detta har skett genom att man med el bedövat gäddorna i de grunda vattensamlingarna och sedan tagit upp dem för mätning och återbördat dem i vattnet nedströms dämmet. Till våren har sjön sedan naturligt fyllts på igen inför sjöfåglarnas återkomst.

Uno Johansson Uno Johansson
Uno Johansson Uno Johansson
Uno Johansson Uno Johansson
Uno Johansson Uno Johansson
Uno Johansson Uno Johansson

Rosenkällasjön – en sjö med historia

Hitta aktivitet
 • Fågelholkar
  Visa aktivitet

  Vid olika tillfällen finns möjligheter att tillverka fågelholkar till skogsduvor, göktytor m fl arter. Planerad holkuppsättning 28 mars 10.00

  28 mars 2018
 • Slåtterkväll på Fröberget
  Visa aktivitet

  Kom och var med på vår årliga slåtter på torpet Fröberget. Ta gärna med dig lie och räfsa. Det finns redskap att låna också. Vi bjuder på sill,och potatis!

  16 augusti 2018
 • Medlemskväll på Fröberget
  Visa aktivitet

  Passa på att träffa andra medlemmar och få information om aktuella aktiviteter. Vi kommer även att göra en del arbete i trädgården. Föreningen bjuder på fika.

  20 augusti 2018

Se alla aktiviteter