Stenugnsbak till Klasa


Stenugnen i Klasa brygghus gick varm i helgen.

Carina Reinholdsson-Persson, Elisabeth Grönbäck, Carina Andersson och Barbro Björling bakade i lördags. Monica Viktorsson, Inger Viktorsson, Cecilia Sundholm och Majvi Semborn i söndags. Tillsammans knådade de fram 32 runda, gyllenbruna, väldoftande brödkakor. 

Kicki Eliasson, bas i köket: ”Grundreceptet till det goda Klasabrödet har vi fått av Britt Nilsson i Trönninge. Hon har lärt upp flera i föreningen, bland annat min läromästare, Maj Bergqvist i Torpa.”

När degens ingredienser arbetats samma ställs den på jäsning i en halvtimma. Efter det delas, knådas och formas kakorna - och ställs på jäsning ytterligare en halvtimma, en välkommen paus som för fika.

I brygghuset härskar Roland Eliasson, för dagen assisterad av Eive Viktorsson. Roland har lärt sig konsten att elda i ugnen av Gösta Olsson i Hulta. ”Jag är säker på att Olle Nilsson lärt både Gösta och flera andra i den konsten.”

Efter fikat blir det snabba ryck för ”Rolle” och assistenten att göra sig klara ta emot 16 snyggt jästa kakor i ugnen… ut med glöder och aska, sopa ut glödrester med enris och torka ugnsbotten ett par gånger med väl blötta trasor.  För det är väl, som Roland säger, ingen vill väl ha kolrester i brödet

Kicki och dagens bagerskor kommer med fulljästa ämnen på ”sofflock”… Snabbt langas de in i ugnen på en väl mjölad grissla…

Temperaturen i kakorna stiger. Vid 90 grader öppnas luckan… Klart? Kicki knackar på kakorna. Nickar. Färdigt! Varje kaka som kommer ut ur ugnen penslas md vatten för att göra skorpan mjukare. In med kakorna under täckande dukar för långsam avsvalning.

Kicki vänder sig mot dagens fyra bagerskor med ett leende… ”Dagens bakning blev perfekt”. De fyra tackar belåtet och virar in sina kakor i handdukar innan de packas ner i medhavda korgar…

Image

Image

Image

Image

 

 

 

 

Förening:

Lindberga Hembygdsförening

Ändrad av: Lindberga Hembygdsförening (2021-09-05 22:19:37) Kontakta föreningen
Skapad av: Lindberga Hembygdsförening (2019-02-25 15:18:32) Kontakta föreningen