Byringedagen 22.09.2018

Årets Byringedag genomförd

Årets Byringedag genomfördes utan hembygdsföreningens medverkan. Evenemanget arrangerades huvudsakligen av ryska ambassaden. Från hembygdsföreningen medverkade dock Leif Ekblom, Christer Lindström och Hans Bängtsson. Tal hölls av ambassadören Victor Tatarintsev, Leif Ekblom och Alex Johansson. En tyst minut hölls för att hedra minnet av Konstantin Arzamasov, som avled under sommaren 98 år gammal. Han var den siste som gick bort av de ryssar som var internerade. Sedvanlig blomsternedläggning vid minnesstenen avlöstes av en rundvandring i lägret med ryska skolan. Leif Ekblom fick där hjälp med tolkning till ryska av en nyanställd ung tolk/översättare vid ambassaden. Högtidligheten avslutades med kaffe, te och gott bröd genom ambassadens försorg. Nästa Byringedag hålls lördagen 21 september, där hembygdsföreningen har ansvaret med stöd av ambassaden.

Ambassadören Victor Tatarincev talar

Armeattascher med fru dukar upp förtäring

Blomsternedläggning vid minnesstenen

Marin- armeattascherna och Alex Johansson

Ryska skolan under ceremonien

Vakt vid minnesstenen

Länna By-Loppis

Länna By 2018 – 1

Grötafton

Med lite vemod samlades 20 tal medlemmar i Sockenstugan för att ta avsked av julen med gröt och  julskinka. Det smakade gott, alla var nöjda och mätta.

Matdag

Matdag den 18 november 2017 med kroppkakor

Barbro Larsson och Gudrun Närlund våra duktiga ”kockar” har gjort det igen., ordnat till en alldeles fantastisk”matdag” för oss i hembygdsföreningen. I år bestod lunchen av kroppkakor med skirat smör, lingonsylt och rårivna morötter. Till efterrätt serverades kaffe med cheesecake och hjortronsylt och spröda havreflarn. Vi 30 deltagare fick sätta oss till bords och bara äta och njuta.

Allt hemmagjort så klart och SÅ GOTT!

Duktiga kokerskor Barbro, Gudrun och Gun Britt

Det smakade gott

 

Även kroppkakors motståndare Christina uppskattade smaken

Kyrkogårdsvandring

Besöket i Länna kyrka denna vackra höstdag blev till en fin upplevelse tack vare Rolf Gunnarson, Ulla Persson och Madeleine Odelstjärna som på ett enkelt och bra sätt bjöd oss andra på sina kunskaper om arkitektur, textilier och kyrksilver.

Efter att ha lyssnat till deras berättelser gick vi ut på kyrkogården och besökte tre st gravar, medicinalrådet Felix Kerstens, statardräng Edvin Eriksons och barnmorskan Johanna Svenssons. Alla dessa personer har på olika vis stark anknytning till Länna. Felix Kersten bodde på Stensätter, Edvin Eriksson arbetade under lång tid som statare vid Söderlänna och Johanna bodde i gamla kyrkskolan och arbetade som barnmorska från 1883 till sin död 1905.

Vi ca 40 personer avslutade sedan eftermiddagen med kaffe och bullar i Sockenstugan.

Dagen var ett samarbete mellan Länna Hembygdsföreningen och Åker/Länna församling.

Anita Thorberg.

Ulla Persson visar kyrktextilier

Madeleine Odenstjärna visar kyrksilver

Nyfikna medlemmar

Hemvändardag i Länna

Visa foto i meddelande

Augusti månad, vilket bl.a innebär ”Hemvändardag” i Länna hbf. Ca 50 pers hade hörsammat kallelsen och samlades i Sockenstugan för att umgås, dela minnen, prata, skratta och lyssna på en Berättelse om Länna handel på 40 talet. Berättelsen var skriven av Anna-Lisa Sörensen som under den tiden arbetade i handelsboden och verkligen  tagen ur riktiga livet. Många kände väl igen sig i Anna-Lisas berättelse. Vi alla skickar ett stort TACK till ”affärsbiträdet” som med sin skrift förgyllde vår dag.

 

By loppis

By loppisFotograf: By loppis

Försommarutflykt.

En strålande vacker majdag besökte vi Monica Hellberg på Lilla Sätertorp. Monica som driver ett företag i ullbranchen berättade på ett mycket inspirerande och lärorikt vis hur hon tar hand om fårull från många gårdar bl.a från två gårdar i Länna, Krusstugan och Rönntorp.

Monica bereder ullen och gör samtliga steg fram till färdiga produkter såsom sockor, vantar och schalar. Allt så fantastiskt vackert.

Vi besökare fick även möjlighet att själva prova på de olika momenten och njuta av den mjuka fina ullen. En fröjd för ögat var det också att se alla dessa fina garner i olika färger och vännerna som satt och spann, alla med olika tekniker och olika spinnrockar.

Studiebesöket avslutades med kaffekalas i gröngräset tillsammans med Monica och hennes sex spinnande vänner.

Anita Thorberg.

Gun-Britt poserar i ett av Monicas slutresultat.Fotograf: Gun-Britt poserar i ett av Monicas slutresultat. Monica vid rensnings bordet.Fotograf: Monica vid rensnings bordet.Fotograf: Monica vid rensnings bordet.
Två äldre gentlemän njuter i solenFotograf: Två äldre gentlemän njuter i solen ÖgonfröjdFotograf: ÖgonfröjdFotograf: Ögonfröjd

Se hit ”ungdomar” – Gör er röst hörd

Hur vill du att Länna Hembygdsförening ska se ut i framtiden?
Vill du vara med och påverka dess aktiviteter och program?

Vi söker dig som har ett intresse för vår hembygd och vill hjälpa till att föra in nya traditioner och ta tillvara på de gamla, men kanske med en ny tvist.

Vi startar en grupp vars syfte är att engagera 60-talisterna till 10-talisterna och på så sätt få ett program som tilltalar alla medlemmar i vår förening.

Vi träffas och bollar idéer som vi sedan presenterar för styrelsen.

EN AKTIV FÖRENING GER EN LEVANDE HEMBYGD!

Intresserad?
Kontakta snarast
Cecilia Zeisig
070-773 64 70
[email protected]

Matdag i Sockenstugan den 12 november 2016

Åter igen har Barbro Larsson och Gudrun Närlund visat oss vilka duktiga ”matlagare” de är. I år bestod måltiden av Wallenbergare, anrättade efter konstens alla regler. Biffar gjorda av kalvfärs med äggulor och vispgrädde, potatismos, gröna ärtor, rårörda lingon och smält smör. Till efterätt äppelkaka med vaniljsås och kaffe. Allt sååå gott !

Vi var ca 40 personer som åt, njöt, pratade och trivdes.

 

Efter ett intensivt arbetspass är det skönt för kockarna att sätta sig en stund

Efter ett intensivt arbetspass är det skönt för kockarna att sätta sig en stund

Hur var det nu, är smöret smält  eller skirat

Hur var det nu, är smöret smält eller skirat

Bosse Larsson, en a årets potatisskalare

Bosse Larsson, en a årets potatisskalare

Rensade fat

Rensade fat

Inga-Lill Eriksson, dagens diskplockerska

Inga-Lill Eriksson, dagens diskplockerska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter