Hemvändardag i Länna

Visa foto i meddelande

Augusti månad, vilket bl.a innebär ”Hemvändardag” i Länna hbf. Ca 50 pers hade hörsammat kallelsen och samlades i Sockenstugan för att umgås, dela minnen, prata, skratta och lyssna på en Berättelse om Länna handel på 40 talet. Berättelsen var skriven av Anna-Lisa Sörensen som under den tiden arbetade i handelsboden och verkligen  tagen ur riktiga livet. Många kände väl igen sig i Anna-Lisas berättelse. Vi alla skickar ett stort TACK till ”affärsbiträdet” som med sin skrift förgyllde vår dag.

 

By loppis

By loppisFotograf: By loppis

Försommarutflykt.

En strålande vacker majdag besökte vi Monica Hellberg på Lilla Sätertorp. Monica som driver ett företag i ullbranchen berättade på ett mycket inspirerande och lärorikt vis hur hon tar hand om fårull från många gårdar bl.a från två gårdar i Länna, Krusstugan och Rönntorp.

Monica bereder ullen och gör samtliga steg fram till färdiga produkter såsom sockor, vantar och schalar. Allt så fantastiskt vackert.

Vi besökare fick även möjlighet att själva prova på de olika momenten och njuta av den mjuka fina ullen. En fröjd för ögat var det också att se alla dessa fina garner i olika färger och vännerna som satt och spann, alla med olika tekniker och olika spinnrockar.

Studiebesöket avslutades med kaffekalas i gröngräset tillsammans med Monica och hennes sex spinnande vänner.

Anita Thorberg.

Gun-Britt poserar i ett av Monicas slutresultat.Fotograf: Gun-Britt poserar i ett av Monicas slutresultat. Monica vid rensnings bordet.Fotograf: Monica vid rensnings bordet.Fotograf: Monica vid rensnings bordet.
Två äldre gentlemän njuter i solenFotograf: Två äldre gentlemän njuter i solen ÖgonfröjdFotograf: ÖgonfröjdFotograf: Ögonfröjd

Se hit ”ungdomar” – Gör er röst hörd

Hur vill du att Länna Hembygdsförening ska se ut i framtiden?
Vill du vara med och påverka dess aktiviteter och program?

Vi söker dig som har ett intresse för vår hembygd och vill hjälpa till att föra in nya traditioner och ta tillvara på de gamla, men kanske med en ny tvist.

Vi startar en grupp vars syfte är att engagera 60-talisterna till 10-talisterna och på så sätt få ett program som tilltalar alla medlemmar i vår förening.

Vi träffas och bollar idéer som vi sedan presenterar för styrelsen.

EN AKTIV FÖRENING GER EN LEVANDE HEMBYGD!

Intresserad?
Kontakta snarast
Cecilia Zeisig
070-773 64 70
[email protected]

Matdag i Sockenstugan den 12 november 2016

Åter igen har Barbro Larsson och Gudrun Närlund visat oss vilka duktiga ”matlagare” de är. I år bestod måltiden av Wallenbergare, anrättade efter konstens alla regler. Biffar gjorda av kalvfärs med äggulor och vispgrädde, potatismos, gröna ärtor, rårörda lingon och smält smör. Till efterätt äppelkaka med vaniljsås och kaffe. Allt sååå gott !

Vi var ca 40 personer som åt, njöt, pratade och trivdes.

 

Efter ett intensivt arbetspass är det skönt för kockarna att sätta sig en stund

Efter ett intensivt arbetspass är det skönt för kockarna att sätta sig en stund

Hur var det nu, är smöret smält  eller skirat

Hur var det nu, är smöret smält eller skirat

Bosse Larsson, en a årets potatisskalare

Bosse Larsson, en a årets potatisskalare

Rensade fat

Rensade fat

Inga-Lill Eriksson, dagens diskplockerska

Inga-Lill Eriksson, dagens diskplockerska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medlemsträff i Sockenstuga

P1160112P1160114P1160121P1160122

 

Leif Ekblom visade lördag den 22 oktober bilder och berättade till dessa.Bilderna var  tagna på hbf utflykter, föreläsningar, hemvändardagar , julmarknader och de senaste var från årets Byringedag. Åren 2009-2016 täcktes in och många minnen väcktes.

Anita.

Utflykt till Skottvångs gruva

Utflykt till Skottvångs gruva den 21 maj-16.
33 personer hörsammade hembygdsföreningens inbjudan till guidning vid Skottvång. Kerstin och Bengt Landin, eller för dagen kallade Lova och Gruvfogden tog oss med på en tur runt området där vi fick inblick i det hårda arbete som det en gång var att få fram järnmalm ur de djupa gruvorna. Vi besökte även Gruvföreningens fina museum med alla dess fina fotografier, tecknade bilder,verktyg, beskrivande affischer m.m.
Våra medhavda kaffekorgar dukades sedan upp i gruvhagen och vi fick ytterligare en trevlig stund tillsammans i det fina vädret. Under kaffestunden berättade Maj Wahlberg, Skottvångs kolardrottning om hur man går tillväga med att göra en mila och sedan sköta om den så den brinner lugnt och fint. Maj har deltagit i arbetet vid milan i många, många år, så hon visste vad hon talade om.
Anita Thorberg.
GuidernaFotograf: Guiderna Kaffe i det friaFotograf: Kaffe i det friaFotograf: Kaffe i det fria
Kaffe pausFotograf: Kaffe paus

Musik- och sångunderhållning av trubaduren Janne Höijer

Lördagen den 16 april hade, vi i hembygdsföreningen,  besök av trubaduren Janne Höijer som förgyllde Sockenstugan med sång och musik. Janne är en riktig underhållare med sina tolkningar av bla. Dan Andersson, Evert Taube, Allan Edwall m.fl. Många ”vågade” texter och mycket relationer och kärlek.Han lyckades även få igång publiken i en mängd olika allsånger. Vi var ca 40 personer som lyssnade, sjöng och trivdes tillsammans under några  eftermiddagstimmar.

Trubadur Janne HöijerFotograf: Trubadur Janne Höijer

Matdag den 14 november 2015

November månad och återigen får vi samlas till en trivsam ”Matdag” i Sockenstugan Länna. I år serverades vi isterband och dillstuvad potatis med rödbetor och rivna morötter. Så gott. Därefter toscapäron, vaniljsås och kaffe. De två som stod för planering, inköp och matlagning i år var Gudrun Närlund och Barbro Larsson. Vilket de genomförde till allas fulla belåtenhet. Vi var 43 personer som fick nöjet att äta, dricka prata och ha trevligt denna eftermiddagsstund.  Tro det eller ej men en kort stund lyste tom solen in genom stugans små fönster.

 

Anita Thorberg

Inga Jonsson och Rolf Johansson diskuterar innehållet i årets almanackaFotograf: Inga Jonsson och Rolf Johansson diskuterar innehållet i årets almanackaTvå trötta men glada matlagareFotograf: Två trötta men glada matlagareFotograf: Två trötta men glada matlagare
Lubos och Christina hade roligtFotograf: Lubos och Christina hade roligt