Nationaldagsfirande 2018

 45-årig tradition på Kvek

Vad kan väl vara mer svenskt än glada dansare i folkdräkt på sommargräs. Lägg till körsång, högtidstal och stipendieutdelning så har vi ett traditionellt Nationaldagsfirande på Kvekgården i Örsundsbro.

I 45 år har Lagunda hembygdsförening arrangerat Nationaldagsfirande på den gamla 1800-talsgården, som i dag är friluftsmuseum. Föreningens ordförande Ann Mari Hagman kunde som vanligt hälsa många firare välkomna till Lottas gård. Lotta Lundevall var den sista som bodde här. Hon dog 1926.

Lena Westerberg med Lagunda kyrkokör och Chorus Ena bjöd på skön sommarsång, Enköpings folkdansgille på svängiga turer och Leif Björklund, agronom och känd från radions Lantbruksnytt var högtidstalare.

-Radiotiden var huvudfåran i mitt yrkesliv. Rena drömjobbet med reportage och intervjuer om lantbruk landet runt i 22 år. Jag minns särskilt intervjuer med Astrid Lindgren, Sven Jerring och Gunnar Myrdal, sade Leif Björklund, bosatt i Gryta med gångavstånd till Gamla Bion.

Från Lions kom Lars-Robert Närlund och Catharina Rudolphson för att dela ut stipendier. Ungdomsstipendiet gick till Leo Lewenhagen, en aktiv, sportintresserad kille. Ungdomsledarstipendiet för stort engagemang och gott ledarskap fick Karin Jerpdal och Lions kulturstipendium gick till Daniel Tjernberg för hans stora bredd inom musik och konst.

Kyrkoherde Carin Åblad Lundström och familjepedagog Johanna Andrén delade ut församlingens ungdomsstipendium till Felicia Brofall, som med värme, trygghet och engagemang arbetat med konfirmander och Sommarkyrkan.

Stipendiater Lagunda församlings ungdomsstipendiat Felicia Brofall
Lions Ungdomsledarstipendiat Karin Jerpdal
Lions ungdomsstipendiat Leo Lewenhagen
Lions kulturstipendiat Daniel Tjernberg

Nationaldagen avslutades med Musik i sommarnatten i Fröslunda kyrka.

Monica Andreasson

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter