Berlinresan 2012

Lagunda hembygdsförening på kulturresa till Berlin

Tidigt på morgonen den 7 maj startade de 35 deltagarna sin bussresa från Örsundsbro och anlände till Berlin sent på kvällen till hotellet nära Kurfürstendamm.
Efter frukosten dag två anlände den svenska guiden Lena och dagens stadsrundtur i Väst-Berlin tog sin början. Lena som bott många år i staden var väl insatt och kunnig om utvecklingen i landet före och efter andra världskriget.

Checkpoint Charlie

Efter ett besök vid Checkpoint Charlie och museet där var det lunch på varuhuset Ka De WE, Kaufhaus des Westens, det största varuhuset på den europeiska kontinenten sägs det. Innan besöket i Riksdagshuset och dess fantastiska takkupol av glas och en vidunderlig utsikt över staden hann gruppen med ett besök i Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche. Den bombades 1943 men ruinerna står kvar som ett minnesmärke. Intill den står den moderna åttkantiga kyrkan och det sexkantiga klocktornet, båda med mörkblå målade fönster från Chartres. Den symboliserar Berlins pånyttfödelse efter kriget.Dag tre ägnades åt Öst-Berlin. Via Unter den Linden gick färden till Checkpoint Charlie och den drygt 1000 meter långa muren som bevarats för eftervärlden. Ett besök på Pergamonmuséet med de bysantinska mosaikerna från 200-talet f.Kr. hanns också med.
Dag fyra började med en tur till Potsdam och en promenad i parken runt slottet Sanssouci som har en stor barockträdgård med bland annat 3000 fruktträd.
Tidig på morgonen dag fem påbörjades resan hem till Sverige och sent på fredagsnatten anlände resenärerna nöjda och glada till Örsundsbro.

Gondoltur i Spreewald

Därefter fortsatte resan till Spreewald där en gondoltur väntade. Spreewald är ett naturskönt område som genomkorsas av 400 km floder och kanaler. Området ligger en timmes tågfärd sydöst om Berlin och ”huvudstaden” heter Lübbenau. Ett fantastiskt område för avkoppling och vila.

Ann-Mari Hagman
Foto Ann-Mari Hagman och Göran Wåger