Ålandsresa 2014

  En annorlunda Ålandsresa.
Med hembygdsföreningen åkte jag på en annorlunda resa till Åland via Åbo den 19/5 2014.

Från Lagundagården avgick bussen kl 17.30 till Stockholm och vi gick ombord på m/s Amorella, när vi fått våra hytter så var det dags för middag. Oh, så mycket gott det finns att äta på detta buffébord!
Efter all god mat var det dags för ett besök i taxfree, lite smått och gott inhandlades till kommande aftnar. Många av deltagarna fortsatte med att besöka dansrestaurangen men jag var trött och orkade inte vara så social! Natten var väldigt bullrig och bullrade det inte så skramlade det av nåt plåtaktigt! Vid fyra-tiden var det nån som gick och knackade på flera hyttdörrar! Puh, vilken natt!
Väl framme i Åbo går vi av båten för att äta frukost på ett litet cafe, Cafe Elvina. Här kommer en guide(Eva) och visar oss Åbo, vi var in i domkyrkan som är från 1200-talet. I kyrkan såg vi bland annat Katarina Månsdotters sarkofag. På rundturen såg vi även Olavi Nurmis staty, här firar man en Nurmidag med en halvmara och andra festligheter. Efter rundturen så åker vi till Kustavi för att ta färjan till Brändö, medan vi väntar på färjan äter vi en picknic som bestod av en smörgås, banan och en dryck. På detta så serverade Håkan (busschauffören) kaffe. Vi sitter på klipporna i färjelägret och äter, svalorna flyger runt oss, de finns överallt! Det var längesedan jag såg så många!
Anita och jag sitter på en klippa, hon tappar sin påse och vips så ringlar det iväg en orm! En snok, nej två!! Vilken uppståndelse det blir, alla vill se snokarna! De blev nog störda i parningsdansen, för de finns kvar lite längre bort och fortsätter sin dans.
Så kommer färjan och tar med oss till Brändö, vilken vacker skärgård! På Brändö möter en ny guide oss, Karl Evert, han berättar om ön och folket som bor här på ett humoristiskt sätt. ”Eftersom jag är utbildad för att prata så pratar jag på!” Han är teolog och visar oss bland annat Brändö träkyrka och berättar om olika verksamheter som finns för unga som gamla.
Vi kommer fram till skärgårdshotellet Gullvivan på eftermiddagen, det ligger vackert vid en havsvik bland gröna björkar, gullvivorna blommar i massor. Vi blir tilldelade rum och stugor och alla kan gå och göra sig hemmastadda. Jag får ett rum med en fantastisk utsikt, gräsmattan sluttar ner emot viken, det blommar gullvivor och adam och eva. Sjö och landfåglar sjunger och ropar. Ja här är fantastiskt vackert!
Middagen serveras kl 18.30 så vi hinner bekanta oss med omgivningen, plaska med fötterna i strandkanten, sitta på klipporna och njuta. I morgon skall vi gå upp tidigt för vi måste lämna detta paradis kl 07.30! Vi har en färja att passa!
Vi lämnar gullvivan och åker till Torsholma där vi tar färjan som skall ta oss till Åland, färjeturen tar ca två och en halv timme, vi stannar vid öarna Lappo, Kumlinge, Enklinge och när vi kommer till Vårdö är vi på ”fasta” Åland. Vid telegrafen i Sund möter en ny guide oss, telegrafen är omgjord till ett museum där vi får se en film om Bomarsunds Fästning och se en utställning om finska kriget, sedan åkte vi till ruinerna.
Tänk att det tog bara tre-fyra dagar att rasera 20 års arbete! Stackars folk vad de måste ha lidit!
När det blev dags för lunch åkte vi till Furulundsgården där blev vi serverade en god fisksoppa och ålandspannkaka. Mätta och belåtna åkte vi till Geta berget och njöt av utsikten och glassen vi köpte där.
Färden fortsätter mot Mariehamn och guiden berättar om byarna i landskapet, vad folk arbetar med gamla anekdoter, tex om ” Kalle på berget” som så gärna ville bli präst men inte hade möjlighet till det. Varje söndag gick han till kyrkan och hörde på prästens predikan, sedan gick han  och satte på sig en svart hatt och svart kappa. Därefter gick han upp i skogen på ett berg och höll sin egen predikan. Detta var mycket uppskattat av folket. Så småningom fick Kalle även predika i kyrkan, prästen och Kalle turades om . En gång hade de bytt tur, och prästen mötte församlingen på kyrkbacken viftandes och säger ”gå hem, gå hem det är jag i dag som predikar , vi har bytt tur!”När Kalle predikade så var kyrkan full av församlingsbor och endast några få när det var prästens tur.
Kalle bodde i en liten stuga med ett rum och farstu, i farstun hade han en ko!!
När vi har kommit till Mariehamn berättar guiden om staden och om segelfartyget Pommern, vi tackar henne för en trevlig dag och åker fram till terminalen och inväntar m/s Rosella som skall ta oss till Kapellskär.
Väl hemma i Örsundsbro har klockan nästan blivit 22.00.
Vilken fantastiskt vacker resa detta har varit!

Vid pennan Britt Stenlund Windh.