Vavle backe

VAVLE BACKE

Vavle backe var en festplats vid den allra äldsta riksvägen mellan Stockholm och Oslo. Mittemot Vavle Backe bodde skräddare Hägersten, en liten ettrig farbror. Hägersten satt som skräddare gjorde på den tiden, på bordet med benen i kors och sydde. Han levererade kostymer till Eskilstuna bl.a. Huset finns kvar 2011 och ägs och bebos av Kjell ”Bellan” Jansson, före honom bodde Rune ”Gradarn” Carlsson i huset.

När och hur Vavle Backe-festligheterna började är det ingen nu levande person som kommer ihåg, kanske var det så att den som byggde festplatsen trodde att marken tillhörde Vavle. Så var inte fallet, marken tillhörde nämligen Lådberga. Att säga Vavle Backe var enklare än att säga Lådbergabacke. Det sägs också att Fröken Leksell hade vissa ekonomiska intressen. Om ej i festligheterna så i utarrenderandet av marken.

Förmodligen var de Idrottsföreningen som arrangerade festerna och senare även skytteföreningen.

Från början var dansbanan där en åttkantig byggnad med toppigt tak, kallad åttkanten, väggarna var av pärlspont. För att kunna ha fester även på vintern sattes då luckor för fönstren och inne stod en kamin mitt på golvet som man dansade runt. Det fanns även en scen.
Det såldes pilsner vid dessa danser. Pilsnerflaskorna var igensatta med korkar. Korkarna kastade karlarna under dansbanan. Gunnar Eriksson i Lådberga berättar att han samlade på dessa korkar för att göra sej en simdyna, men de blev aldrig någon simdyna. Korkarna har han däremot sparat och haft som gåva när han varit bortbjuden. Korkarna var stämplade med ARBOGA BRYGGERI och KUNGSÖRS BRYGGERI.

Åttkanten revs någon gång 1940 – 1945 och delar av dansgolvet hamnade i Arboga på Sturevallen. ”Nya” Vavle backe uppstod men endast med en utomhusdansbana, den dansbanan plockades ner varje höst och förvarades i logen i Lådberga, där den fortfarande finns. Sista festen i Vavle Backe gick av stapeln år 1962.

Det sägs att självaste Carl Carlsson mera känd som Carl Jularbo har spelat i Vavle Backe. Annars var det spelmän från Arboga och Köping som underhöll med dragspel och fiol. Oftast satt Prästgårdskalle nedanför scenen och spelade med sitt munspel.

Festerna arrangerades oftast av Valskogs IK och ibland även Skytteföreningen. Engagerad i festerna var bl.a. Ingemar Åstedt. Ingemar fick igenom en s.k. Regnförsäkring som Valskogs IK tecknade. Regnförsäkringen var till för att täcka kostnaderna för utebliven publik vid regn, för orkestern var man tvungen att betala arvodet om de så regnade eller inte.

Det kunde stundtals bli ganska bråkigt i och utanför dansbanan. Det berättas om en stöddig och stökig karl med hatt, kanske ett plommonstop, som ville slåss. Men han fick sej en snyting så hatten for av och rullade runt kaminen till allas högljudda glädje när slagskämpen krypande på knä försökte återta hatten.

Det var ofta bråk mellan Valskogsungdomar och Kungsörsungdomar på festerna. Det berättas om när ungdomarna under en fest rök ihop. Kungsörarna sprang till Järnvägsstationen för att ta sista tåget till Kungsör, förföljda av valskogsungdomarna. Tåget stod inne på stationen och som man gör då räddningen är nära, ropade en av Kungsörarna något i stil med: ”Ni kan dra åt helvete era jävla bonnläppar” och steg upp i tågvagnen. Det var bara det att vagnen stod kvar på spåret när tåget gick. Den mest högljudda Kungsöraren drogs ner från vagnen och spöades upp rejält.
En annan gång när Kungsörarna anlände till festplatsen hade dom hinkar med sej. På frågan va dom skulle använda dom till blev svaret ”De skall vi ha till att samla bondblod i”.

Det ordnades också familjefester i Vavle Backe som t ex midsommarfester då familjer med barn deltog. Björskogsmusiken hade oftast hand om den musikaliska underhållningen. Medlemmar i Björskogmusiken var bl a, Per Jonsson, Lars Jonsson från Segelsberga, Erik Andersson, Karl, Johan Andersson, Holmer Karlsson, Erhardt Juhlin från Gräsnäs, Rickard Karlsson, Lars Pettersson, Rudolf Åstedt från Aspa, Rickard Gustavsson från Örberga, Karl Fransson, Henrick Pettersson och Sixten Aronsson. Runt dansbanan fanns de tombola, bollkastning, pilkastning och försäljning av läskedrycker och godis.

Innan Vavle Backe uppstod, anordnades det fester i Lådberga Park som ligger bakom boningshuset i en björkbacke. Då kom Köpingskretsens Blåbandsförening till Lådberga Park. De kom med tåg och tågade sedan till musik från Valskogs station med fanan först i ledet till Lådberga. Där hölls tal, bjöds på sång, musik och deklamation. Kaffeservering fanns också där likaså servering av smörgåsar, mjölk och läskedrycker. Något pilsner serverades av förståeliga skäl icke. Vid regn flyttades festerna till missionshuset som låg på Västra Långgatan i Valskog.

Ritwa Åstedt


Förening:

Kungsörs Hembygdsförening

Skapad av: Kungsörs Hembygdsförening (2014-06-20 10:22:49) Kontakta föreningen
Ändrad av: Kungsörs Hembygdsförening (2015-10-04 23:11:05) Kontakta föreningen