Gökotta

Omfamnade av en vänlig grönskas rika dräkt kom människor till Floa backe där det hölls Gökotta på Kristi himmelfärdsdags morgon. Solen strålade genom bladverket och värmde något så att alla kunde sitta utomhus när präst Daniela Björklund talade om att Gud finn i allting, hos oss själva och i vår nästa. Inom kristendomen firas dagen till minne av när Jesus lämnade jorden och fördes upp till himlen.
Kantor Kjell Sehlberg spelade till de vackra sommarpsalmerna och som avslutning sjöng han Nu grönskar det i dalens famn.  Det var så dags för fikastund och den som kände sig lite frusen kunde smyga in i stugvärmen. Många stannade länge i den sköna morgonen.

Kristi himmelfärdsdag har firats sedan mitten av 300-talet och infaller alltid på en torsdag. I stora delar av Sverige ansågs tidigare denna dagen vara den  första sommardagen och kallades för ”barärmdagen” då kunde kvinnorna ta på sig bomullsklänningen och gå med bara armar.
Gökotta är en svensk tradition då människorna gav sig av tidigt på morgonen ut i skogen för att lyssna till vårfåglarna, främst göken.
I början av 1900-talet tog svenska folkrörelser upp gökotta i sin programverksamhet och traditionen fick spridning i stora delar av landet.

 
 
 
 
 
Hitta aktivitet

Inga aktiviteter