Mandelgrensmonumentet

Adress:
Mandelgrensvägen 48, Höganäs

Koordinater: 56.188274, 12.635337

I Ingelsträde, vid Mandelgrensvägen, finns ett monument över Nils Månsson Mandelgren, en av ”bygdens stora söner”.

Han föddes den 17 juli 1813 på gården vid monumentet. Föräldrarna, skomakaren Måns Svensson och Kerstin Jönsdotter, dog tidigt och barndomen var präglad av fattigdom. Tidigt visade Nils anlag för teckning och målning och greve Jacob Magnus de la Gardie, Höganäs, bekostade 5 års studier på Kungliga Konstakademiens skola i Stockholm. Efter det studerade Nils arkeologi och konsthistoria i Köpenhamn, där han blev intresserad av medeltida kyrkor och kyrkokonst. Större delen av sitt liv ägnade han åt att dokumentera svenska medeltida kyrkor och konstskatter genom att rita av dem.

Efter studieresor i Tyskland, Italien och Frankrike var han en mycket skicklig tecknare och arbetade som sådan och konservator av äldre målningar.

Hösten 1844 startade han sin söndagsritskola för hantverkare och den 6 oktober 1845 öppnades Svenska Slöjdförening på Mandelgrens initiativ. 1845 instiftade han Konstnärsgillet och 1847 grundade han en pensionskassa för artister och författare. 1862 utgavs Monuments Scandinaves du moyen age, ett gigantiskt praktverk bestående av skisser och renritade kyrkor, inventarier och väggmålningar.

Nästan 30 år av sitt liv ägnade Nils Månsson Mandelgren åt att dokumentera ett samhälle i förändring; seder, bruk, husgeråd, redskap och byggnadssätt. Han reste kor och tvärs genom hela Sverige för att teckna sin samtid och donerade 30 000 bilder till Lunds universitet.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter