Hustofta, minns du?

Hustoftagårdens kläder – Mannekänguppvisning 2013
”I varsin nattasärk, rikt utsmyckad med broderier kommer nu Sofie, Eva, Frida, Lise och Caroline. Gerd har tagit på sig hemmastickade pantalonger. Yvonne bär en svart klänning i crêpe med spetskrage, svart snörsko och en elegant parasol”. Så lät det när konferenciären Monica Svensson beskrev hur Hustoftagårdens egna mannekänger, den sista söndagen i augusti, visade upp sig på gårdens egen ”Catwalk”. Mannekängerna gick sedan en runda på gården så att alla kunde få se de vackra kläderna på närmare håll. Gårdens egna kläder med inslag från slutet av 1800-talet. Ofattbart i nutidens slit och släng!
Vädret var det bästa tänkbara. En härlig höstsöndag! När tiden var inne för klädvisningen var gården full med folk. Alla hade fått sin sittplats och sitt kaffe. Mannekängerna, ovana vid sin uppgift, blev snart ”varma i kläderna” och snurrade elegant runt på innergården. Publiken hängde verkligen med och visade sin uppskattning. Finalutstyrseln med tre damer iklädda baddräkter från syndens Mölle, tilldrog sig den största uppmärksamheten.
Duktiga hantverkare visade upp sina färdigheter i möbeltapetsering, hemvävda trasmattor, luffarslöjd, ringblomssalva och återanvänt i textil och spets.
Gården i övrigt var naturligtvis öppen för beskådande och många passade på att ta ytterligare en kik för att upptäcka något nytt.
Lokalpressen gillade också tillställningen, vilket framgick av ett stort reportage i Helsingborgs Daglbad dagen efter. Hustoftakommittén gladdes åt en underbar visningsdag.
Tack alla besökare för att ni hjälpte oss med detta!
Ett stort och varmt tack för den här säsongen!
Inge Jolfson

Hembygdens dag i Kullabygden – på Hustoftagården 2013
Det  är inte lätt att beräkna hur många som kan tänkas komma på våra evenemang. Det har vi och säkert många fler objekt fått erfara många gånger. I början av juli hade vi, som ni säkert läst, ”Mycket skoj och lite allvar” med både allsång och ett fint föredrag. Det kom inte så många som vi hade hoppats och förväntat. Hembygdens dag, alltid första söndagen i augusti, brukar av tradition inte locka många besökare till Hustoftagården. Inga speciella attraktioner – ”bara visning och våfflor”.
Men oj, vad vi blev glada! Många nya ansikten, blandat med de som brukar slinka in, ta en titt och en våffla. Och ett sagolikt surr i tältet på gården! Tältet hade denna gång bra effekt mot solen. Kassören blev glad, ”våffelbakorskorna” var röda om kinderna tillika glada och lotteriföreståndaren njöt av besökarnas generositet. Inne i boningshuset surrade det av nyfikna besökare med olika kunskap och behov av information. Både de som visade och blev visade gjorde nya erfarenheter.
Tack alla som gladde oss med ett besök!
Ni som missade, är välkomna den 25 augusti mellan 13-17. Då visas gårdens egna kläder, såväl från vardag som också helg. Ett vart femte år återkommande, uppskattat evenemang. Dessutom ett antal hantverkare som visar upp sina färdigheter. Vi återkommer med mera info.
Inge Jolfson

Hustoftagården
Mycket skoj och lite allvar!  2013
Söndagen den 7 juli sken solen så vackert, det var lagom varmt. Våffelsmeten tillredd, kaffet färdigt. På gården hade Hustoftakommittén rest moderföreningens stora tält, till skydd mot sol såväl som regn. Det hjälpte gott mot solen. Årets satsning var inte bara tältet på innergården. Det var också en förändring i programinnehållet. Tidigare har vi haft musikunderhållning under hela uppträdet, men i år ville vi varva. Hustoftakommittén vill dela med sig av den historia som finns på och om Hustoftagården.
Men vi ville också behålla den glädje som finns i musiken, den goa stämningen som blir på innergården. Därför hade kyrkomusikern och allsångsledaren Leif Ahlberg engagerats. Med sin entusiasm och sångarglädje höjde han temperaturen ytterligare några grader. T.o.m. så att besökarna tog upp ett fyrfaldigt hurra för den populäre allsångsledaren.
Det var ”Mycket skoj”!
För allvaret stod stadsantikvarien Henrik Ranby. Hans tema var: Varför behövs Hustoftagården? Henrik beskrev sakligt och intressant varför Hustoftagården tillhör kulturobjektens Rolls Royce, eftersom gården är byggnadsminnesförklarad. Han berättade vilka kriterier som låg till grund för en byggnadsminnesförklaring. Dels det dokumenterade värdet och dels upplevelsevärdet. Hustoftagården är en av sju objekt i Kullabygden som utsetts. Henrik har inte gett upp hoppet om de ungas intresse för den gamla bondekulturen. Intresset för vad vi stoppar i oss ökar. Stadsodlingar börjar bli populära.
Avslutningsvis slog Henrik ett slag för Höganäs Kommuns historiska verk, del II, som kommer ut lagom till jul. I denna beskrivs Kullabygden och bland annat den gamla bondekulturen över tid.
Tack alla besökare och alla medverkande för att ni gjorde denna söndagseftermiddag till en trevlig fest.
Inge Jolfson
042 – 34 02 29

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter