Carl Wiking


Kråksmåla Sockens Hembygdsförening hade redan från starten av föreningen planer på att göra en bok om bygdeforskaren Carl Wikings uppteckningar. Vintern 1992 – 1993 var man framme vid målet, då lämnade boken tryckpressarna och började säljas.

Men först en presentation av Carl Wiking. Han levde 1874 – 1953 och var född i gränstrakterna av Älghult och Kråksmåla socknar, där han även växte upp. Redan under uppväxttiden var han intresserad av gamla tiders seder och bruk och han lyssnade gärna på äldre personers berättelser. Efter att han tillbringat några år med jordbruksarbete i sin hembygd flyttade han under ett tjugotal år runt i Sverige och försörjde sig på olika yrken såsom rallare, kanalbyggare, kolare mm. Strax efter första världskriget kom han tillbaka till sina hemtrakter, köpte ett litet torp strax utanför Kråksmåla och gifte sig. Inkomsterna var inte så stora, han hjälpte bönderna med lite av varje. 1930 började Carl Wiking besvara Nordiska Museets frågelistor och fick viss ersättning för sitt arbete. Han hade ända sedan sin barndom lyssnat och lagt på minnet allt vad som han hade hört berättats om gångna tider. Frågelistorna från museerna omfattade skilda ämnesområden. Den första besvarade frågelistan är daterad 1930 och den sista är inlämnad 1953. Allt som han beskrivit är mycket detaljerat och noggrant återgivet och ofta är texten illustrerad av färgglada teckningar. Även om perspektiv och storlek inte alltid stämmer, skulle uppteckningarna inte ha det kulturhistoriska värde de har idag utan tillhörande teckningar. Han uppskattades inte av sin samtid för sin skrivarmani. Han var speleman och hade inget fast arbete. Därför kändes det säkert uppmuntrande och hedersamt för honom då han 1940 tilldelades Hazeliusmedaljen av Nordiska Museet för sitt arbete. Sammanlagt fram till sin död har Carl Wiking lämnat cirka 10 000 handskrivna ark till Nordiska Museet (vilket gör i genomsnitt cirka 1,2 styck om dagen under 23 år), dessutom finns uppteckningar i bl a Folkminnesarkivet i Lund, Kalmar Läns Museum, Smålands Museum. Alla dessa ark med uppteckningar och illustrationer gör att han var en av Sveriges främste bygdeupptecknare genom tiderna.

Efternamnet Wiking hade han inte från början, men han valde att byta till detta och man tror att han har tagit det efter de vaxkritor som han alltid använde när han färglade sina teckningar. De hade nämligen namnet Wiking. Carl Wiking namn vid födelsen var Karl Hugo Isaksson.

Det var om denne märklige man som Kråksmåla Hembygdsförening ville göra en bok. Material fanns det gott om. Men att göra en bok kostar pengar.
Alla i föreningen hjälptes åt att samla ihop pengar på olika sätt, det har t ex ordnats hembygdsaftnar varje sommar. Vidare har det kommit bidrag från olika fonder, t ex Stiftelsen Syskonen Johansson och Länsmuseét i Kalmar. När så ekonomin var klar gällde det att välja ur det digra materialet som fanns. Steget från att vilja göra något, till hur det skulle göras, är lång. Till redaktör för boken utsågs en person som var väl förtrogen med området där Carl Wiking verkade. Till god hjälp fanns också många eldsjälar i hembygdsföreningen. Materialet i boken kommer från Wikings cirka 1000 inlämnade uppteckningar till Länsmuséet i Kalmar. Först var man tvungen att få deras tillstånd att använda materialet, då museet ägde rättigheterna till detta. De hade en gång i tiden betalat ut ersättning till Carl Wiking för hans arbete. Det var dock inga problem att få detta tillstånd och museets fotograf utförde arbetet att fotografera Carl Wikings speciella teckningar i färg. Ett arbete som bekostades av Kalmar Läns Hembygdsförbund.

Men vilket material skulle vara med? Man valde slutligen att följa Carl Wikings indelningar i ämnesområden och ge smakprov på dem och att återge hans texter ordagrannt så att även stavfel finns med och sedan komplettera den med förklarande fotnoter. I januari 1993, efter drygt tio år och cirka ett års arbete var så boken tryckt och färdig. Det blev en bok om 160 sidor, rikt illustrerad med framför allt teckningar, men också fotografier. Ett fint dokument över en märklig och tämligen okänd man.

Det finns fortfarande böcker kvar av denna upplaga, priset är 100 kr.    Vid  intresse kontakta:

     [email protected]

Förening:

Kråksmåla Hembygdsförening

Skapad av: Kråksmåla Hembygdsförening (2012-12-30 17:56:06) Kontakta föreningen
Ändrad av: Kråksmåla Hembygdsförening (2025-03-16 19:19:56) Kontakta föreningen