2017

Fredag 29 december
Glädjefyllt julkafferep

På fredagskvällen bjöd Kråkshults hembygdsförening in till trivselträff i Allégården. Drygt 50 personer kom och de bjöds på ett omväxlande program, som alla fick vara delaktiga i.
Margaretha Bladh hälsade all, från när och fjärran, välkomna. I avsaknad av musikunderhållning inleddes allsången med ”Vi äro musikanter” och för att hylla alla som bakat så vi kunde bjuda på kaffe med 7 sorters kakor följde sångerna om sockerbagaren och pepparkaksgubbarna.
Därefter tilldelades 11 personer var sitt kuvert och i nummerordning läste de var sin vers av Viktor Rydbergs dikt: Tomten. En tomteluva ”vandrade” från huvud till huvud.
Så blev det äntligen dags för fika. För att ytterligare locka till bra betalning fördelades gratislotter med blommor som vinst. För att få plats i magen för den 7:e kaksorten, som visade sig vara marängtårta, sjöngs Räven raskar och Små grodorna och de illustrerades med sedvanliga gymnastiska övningar.
Efter tårtan och att alla ljusen släckts drog så julklappsleken igång. Den stora högen med skänkta paket delades ut med tärningens hjälp och efter en stund vidtog den fasen, då det är tillåtet att tjuva den sak, som man helst vill ha. Dock ingen garanti för att man får behålla den.
Fantastiskt att se den iver och glädje som både barn och vuxna drabbas av.
I avslutningen sjöng Kråkshultstrion; Solveig, Mairy och Wåge, ”Elsas sång”, Ring juleklocka och i Nu tändas tusen juleljus fick alla vara med och sjunga.Varmt tack till alla och envar som bidrog till den lyckade festen och gjorde så att det under kvällen kom in 5345 kr, som oavkortat skickas till Världens Barn.

Lördag 11 november
Arkivens dag
Årets tema var Synd och skam.
Vi hade tagit fram material om bl a barnauktioner, barnamord och okända fäder. Markus Klefbeck berättade om kyrkans syn på och straff för utomäktenskapliga förbindelser, främst då vad som drabbade kvinnan t ex kyrkoplikt.  Anders berättade om de prövningar den första lärarinnan i Bjelkerum fick utstå.
Med anledning av folkskolans 175-årsjubileum hade Margaretha arrangerat en utställning med gamla läroböcker, övningshäften, kartor m m. Även ett ex av Lyckoslanten fanns med.
Som vanligt hade vi tagit fram pärmarna med gamla fotografier, vilket alltid tilldrar sig stort intresse. Bille hade ett lotteri med böcker som vinster och i köket serverade Heidi kaffe med syrianskt bröd.
27 personer kom till Allégården denna lördag.

 

Välbesökt föreläsning i Kråkshult
De drygt 60-talet besökande fick vara med om en musikkväll de sent skall glömma.
Varvat med roliga historier bjöd Ehrling Lundberg, Malmbäck på vackra välkända melodier.
Hans program bestod av många sånger som särskilt förknippas med Elvis Presley. Men även sånger som Jim Reeves, Bill Haley och Roy Orbison gjort kända fanns med. Ehrling berättade om sin uppväxt i en frikyrka något som också gäller Elvis Presley. Han framförde även en sång som han själv komponerat.
Programmet inleddes med I Can´t stop Loving You. I välkända sången Ovan där kunde publiken sjunga med annars visade de att de var med på noterna genom taktfast handklappning. How Great Thou art var en annan välkänd melodi. Och när Ehrling rockade loss i Rock Around the Clock var inte många fötter stilla.Lite mer stillsamma låtar som framfördes var I Love You Because., Can´t Help Falling in Love och Love Me Tender. Ehrling visade på mästerlig hantering av både gitarr och dragspel.
Efter ett avbrott för fika fortsatte Ehrling med ytterligare sånger som publiken önskat att han skulle framföra.
En värdig avslutning på den trevliga kvällen blev det då Ehrling sjöng O, Helga Natt. Och det gjorde han med verklig bravur!
För Kråkshults föreläsningsförening blir det nu att sätta vårens program och hälsa publiken välkommen till förhoppningsvis trevliga föreläsningskvällar.

Ehrling Lundberg

 

Fredag 3 november
Syföreningsauktion
Många kom till syföreningsauktionen som enligt tradition alltid hålls fredagen före Alla helgons dag. Allégården var fylld till sista plats när församlingsherden Markus Klefbeck inledde med en kort andakt. Därefter serverades kaffe med hembakat bröd innan det var dags för auktionen. Auktionsropare var Klefbeck och det var ett rikt utbud av saker som skulle gå under klubban, förutom de tio hemostarna kunde man köpa dukar, hemstickade sockor och vantar, honung, bröd, ostkaka, morötter, rödbetor, inne- och utegranar m m. Under ett kort avbrott i auktionen serverades ostkaka. Flera lotterier såldes under kvällen. Kilopriset för osten 453:- kronor och kvällens behållning blev 30.185 kronor.

Markus Klefbeck och Karin Olofsson

 

Tisdag 31 oktober
Som ett led i Eksjö kulturfestival anordnades en kulturlunch i Allégården.

Efter att Margaretha Bladh hälsat de nära 50-talet gäster välkomna till bords, bjöds det på en god köttfärssoppa som tillagats av Monica Ekbladh och kaffe med äppelkaka bakad av Britten Jonsson.
Dagens tema var Karl Karlsson, Fåglahult. som levde mellan åren 1895 och 1963, han kallades ofta för Kalle Majsen efter sin mor Maja (Maria). Han var en färgstark person med många strängar på sin lyra, han var bl a en god musiker, poet och målare.

Hembygdsföreningen har flera inspelningar där han läser sina egna dikter och även spelar dragspel. Anders Stigbäck berättade om Kalle och spelade upp några av banden. Margaretha berättade om alla konstverken som hänger i Allégården och beklagade att det inte finns någon tavla av Kalle Majsen.
Ett lotteri såldes, där vinsterna var flamskvävnader av Karin Lindkvist, som skänkts av dottern Siv Lindkvist.
En tipspromenad i två plan, med kluriga frågor fanns  också.
Behållningen  från lotteri och tipspromenad blev 1.351 kronor som oavkortat gick till Världens barn.

 

Kulturlunch i Allégården

 

Onsdag 25 oktober

På skidor genom Norge
var titeln på den föreläsning som David Erixon, Månsarp på onsdagskvällen gav i Allégården, Kråkshult. En stor och intresserad publik hade kommit för att lyssna och även de som inte var så entusiastiska skidåkare hade stor behållning av den skicklige föredragshållarens framställning och vackra färgbilder. Även små filmsekvenser visades.
Genom anställning som guide på Svenska Turistföreningens anläggningar hade David kommit i kontakt med fjällvärlden i Sverige. Han hade på skidor tagit sig längs den svenska fjällkedjan och fått blodad tand. Han lyckades intressera en kompis att tillsammans med honom göra en motsvarande skidfärd fast nu genom Norge.
De förberedde sig noggrant oktober 2012 till januari 2013. De visste att de skulle möta snöstormar och kyla, men genom att förbereda sig ordentligt skulle de också kunna njuta av vistelsen. På skarsnö gick det lätt att skida men att pulsa i djup nysnö tog på krafterna särskilt som de drog på en pulka med proviant, tält och sovsäckar.
För att underlätta skickade de ut mat till 10 st depåer och prickade in fjällstugor utefter vägen, så alla nätterna behövde de inte tillbringa i tält. Maten bestod bl.a. av choklad, frukt och frystorkad mat. En del av förberedelsen var den mentala. De pratade igenom hur de skulle tackla problem som kunde uppstå, t.ex. trötta komma fram till lägerplatsen och börja träta om vem som skulle sätta upp tältet.

 Den 5 januari 2013 startade de från Lindenäs fyr i södra Norge. Där var det barmark och därför satte de pulkorna på rullskidor. Norrmännen tyckte det var fiffigt och döpte det till ”rullepulka”. 22 januari nådde de Hardangervidda och de brukade skida mellan kl. 08 och 18. Egentligen var de bara insnöade i tältet ett dygn på hela resan och lägsta temperaturen var -33 grader.
I början på mars ville David vara ledig i tre dagar. Han ville nämligen delta i sitt 15:onde Vasalopp. Snälla föräldrar hämtade pojkarna och skjutsade dem tillbaka, så David fick utan pulka skida de 9 milen. Det gick lätt eftersom han nu var väldigt vältränad och hade många mil på skidor i benen.
 En del av färden skedde i Sverige t.ex. på Kungsleden och Treriksröset besöktes 29 april. Även en avstickare till Finland gjordes och 23 maj, efter ca 5 månader, nådde de så målet Nordkap. På sin resa hade upplevt både norrsken och midnattssol och varit förskonade från olyckor.
Efter kaffet ställdes många frågor och utrustningen diskuterades livligt.

David Erixon och föreläsningsföreningens ordf Britten Jonsson

Onsdag 4 oktober

Välbesökt föreläsning i Allégården.
Till onsdagskvällens föreläsning kom det nästan 50 personer. Ämnet för kvällen var ”Ett flygarliv” och det var tydligen ett ämne som intresserade många. Flera i publiken hade egna erfarenheter av att göra sin militärtjänst vid flyget. Men ingen hade en så gedigen utbildning och så många flygtimmar som föreläsaren Thorbjörn Engback, Sala.

Engback inledde sin föreläsning med att berätta om sin bakgrund. Eftersom pappan var pastor kom familjen att flytta mycket. Han växte upp i Järpen. Ett studiebesök under skoltiden kom att väcka hans intresse för flyget. En förstående mamma skrev på ansökningshandlingarna för den unge sonen. Hårda studier på krigsflygarskolan i Ljungbyhed följde men resulterade i att han blev fältflygare, flög både Draken och Jaktviggen. Under konvalescenstiden efter en skadad hälsena beslutade han sig för att utbilda sig på transportflygplanet Hercules.

1986 var han alltså tillbaka på Ljungbyhed. Som pilot i Herculesplan har han tjänstgjort i Sarajevo och flugit in både sättpotatis och smör. Till och med elefantungen som Kungen fick av Thailands kung har åkt i ett Herculesplan med Thorbjörn vid ratten. Lite ovant var det att styra med ratt efter många år vid spakarna! Även i Afghanistan har Thorbjörn flugit och då kunde transporten gälla människor som skadats i kriget. Thorbjörn avslutade sin tjänst år 2006 efter 36 år i luften och mer än 7000 flygtimmar. De senaste åren har han ägnat åt att skriva den prisbelönta boken ”Tyngdlyftaren i Flygvapnet, 50 år i svensk tjänst” Titeln syftar på Herculusplanet..

Föreläsningen illustrerades med vältagna bilder och uppskattades mycket. Tipset om denne skickliga föredragshållare hade föreläsningsföreningen fått av Bengt Åhman, Hjältevad.

Lars Karlsson, Anders Stigbäck och föreläsaren Thorbjörn Engback                                         Foto: M Bladh

Fredag 23 september

Berättarkväll i Dalastugan
Årets berättarkväll blev synnerligen välbesökt. I Dalastugan, belägen på festplatsen i Kråkshult, trängde 30 personer ihop sig. Men som det gamla talesättet säger ”finns det hjärterum så finns det stjärterum”. I den öppna spisen sprakade en brasa och stugan lystes upp av en mängd levande ljus. Från när och fjärran kom besökare för att lyssna till Malte Lämkull från Bellö.

Först gjorde Malte en historisk tillbakablick och pekade på den stora utveckling som skett inte minst på landsbygden.

Därefter började han sin berättelse med sin morbror, smeden i Bjälkerum, vilken han besökt många gånger som barn. Åhörarna fick följa en bonde som for till kvarnen och lastade av sina säckar. Sen tog han hästen upp till smedjan och fick den skodd medan han fick säden mald och också uträttat flera ärenden. Han gick till skomakaren med stövlar, drack kaffe i Nords café för att slutligen lämna in hustruns handelsnota i affären. Nu var hästen skodd, säden mald och mjölsäckarna lastades på vagnen och slutligen handelsvarorna. Till kvällen var bonden åter hemma och kunde äta middag med familjen. Så gick det till på 1940-talet. Bjälkerum var liksom navet i ett hjul med flera mils radie.

I närheten av Bjälkerum ligger Kvill, som också varit ett centrum med både smedja, affär, hönseri och till och med pensionat. Många i publiken har liknande minnen från kvarnen, smedjan och affären i Bjälkerum. De berättade och bidrog på så sätt till att det blev en mycket gemytlig stämning. De medhavda kaffekorgarna togs fram och snart var alla inbegripna i samtal och gamla minnen dryftades. Alla var överens om att det blev en lyckad kväll och utanför stugan sänkte sig höstmörkret. Några tog tillfället i akt och köpte Maltes bok ”Kvarnkammarberättelser”.

Malte Lämkull

 

Onsdagen 13 september
Föreläsnng

Gentlemannatjuven ”Göken” från Askeryd
Vid första föreläsningen för hösten i Allégården, Kråkshult, berättade Sven-Olof Friman, Boxholm om en märklig person från Askeryd. Hans namn var Karl Alfred Johansson, född 1850 i Högstorp. Det var genom släktforskning som Friman träffat på personen och blivit intresserad. Han har fått epitetet gentlemannatjuv. Han var inte så trakterad av skolgång och det sägs att han inte ens kunde skriva sitt namn. Men han var klipsk och visste hur man skaffar pengar. Han var nämligen utrustad, som han sade, med en ”tjuvsena” Han specialiserade sig på att stjäla kor och hade med sig en kogrimma, ifall han skulle komma på lämpligt offer på sina vandringar. Korna, oxarna och även hästar sålde han sedan och fick ihop pengar så han kunde leva flott, ta in på hotell och skaffa fina kläder. Men ibland togs han på bar gärning och det blev rättegång och stor del av sitt liv satt han i olika fängelser. Men han återvände alltid till hemmet i Askeryd.

Han var duktig på att tillverka träskor och hans möbler är otroligt vackra. Man undrar hur han hann med allt detta. Han var ju för det mesta på vandring eller satt i fängelse. Föredragshållaren poängterade hans enorma arbetskapacitet och berättade att Karl Alfred också var uppfinnare vilket resulterat i tre patent. Att röra sig i finare kretsar älskade han och blev vän med både hotelldirektörer och fängelsedirektörer. Hans vandringar förde honom till Stockholm, Malmö, Göteborg, Oslo och till och med en sväng till England hann han med.

Han tillverka en fantastisk spegel, ramen sammansatt av 365 delar. Denna praktpjäs förärade han kung Oskar II. Tyvärr har Sven-Olof inte lyckats spåra den.

I publiken fanns personer som ägt ett praktskåp tillverkat av herr Johansson.

Han fick smeknamnet ”Göken”, vilket han själv sade berodde på att han var född i maj månad. Han blev nästan 75 år.

Genom föreläsningen fick åhörarna också inblick i det svåra liv som många människor tvingades leva under. Mot slutet berättade Sven-Olof några anekdoter. Det var t.ex. mamman som förmanade sin dotter att nu när Karl Alfred Johansson var på besök fick hon absolut inte säga Göken. Flickan kom inspringande och ropar glatt ”Mamma, mamma farbror Johansson satt i björken och gol” Det sägs att även Karl Alfred skrattade.

Vid den efterföljande kaffestunden var det säkert många som reflekterade över vad som kunde blivit av denne begåvade man om han bara kunnat hålla sig inom lagens råmärken.

 

Fagerhults Herrgård. Torp och backstugor genom tiderna.
Så heter den bok som Börje Gunnevik, Vetlanda, har gett ut.
Den handlar om Fagerhults historia fram till byggnaderna revs och brändes, hur åkrarna planterades med skog.
Boken som är rikt illustrerad med bilder och urklipp, beskriver också andra händelser i Kråkshult och närliggande socknar.

Söndagen 23 juli
Kråkshultsdagen
Vackert väder och 7-800 besökare gjorde årets Kråkshultsdag till en succé.
Veteranbilar, motorcyklar, traktorer, en gröpkvarn m m fanns utställda. Dessutom fanns en unik samling av äldre motorsågar att beskåda. De flesta var av modell större och kunde väl inte hanteras av en man. Loppis fanns också.
I Dalastugan fanns hembygdsföreningen representerade och Margaretha Blad hade anordnat en miniutställning om folkskolan som i år firar 175 år.
Rödja dragspelsklubb underhöll vid två tillfällen.
Bratwurst med surkål och kaffe med hembakat bröd hade en strykande åtgång.
Efter festen var det en tysk-svensk gudstjänst i kyrkan.

Fredagarna 14 och 21 juli
Filmvisning
Intresset för Kråkshultsfilmerna är stort. 140 personer tog tillfället i akt och såg de båda filmerna. Många har sett dem flera gånger och tycker fortfarande det är intressant att ta del av dessa tidsdokument.  I pausen serverades kaffe som av de flesta intogs ute vid kyrkogårdsmuren.
IMG_4498

 

Söndagen 2 juli
Utflykt
14 medlemmar åkte på söndagsförmiddagen till gammelbyn Hultet, en knapp mil norr om Tranås. Byn består av mer än 20 äldre byggnader, några från 1700-talet, som har flyttats hit från trakterna runt Tranås.
I husen finns ett stort antal bruksföremål, maskiner, verktyg, möbler m m.
Under ett par timmar visade två duktiga guider oss runt och berättade om byggnaderna och föremålen och om människorna som bott i husen och deras levnadsförhållanden.
Det var ett intressant besök som förmedlade mycket kunskap om den gamla bondekulturen.
Hemresan gick via Österbymo, där vi gjorde ett matuppehåll på Ydregården.
IMG_4466IMG_4471

 

Söndag 25 juni
Friluftsgudstjänst
Trots det ostadiga vädret kom närmare 40 personer till friluftsgudstjänsten på festplatsen denna söndagseftermiddag. Några regndroppar föll utan att det störde nämnvärt. Predikade gjorde Markus Klefbeck och kantor Magnus Svensson svarade för musiken. Kyrkokören och Kråkshultstrion sjöng flera psalmer och sånger bl a Smålandssången som avslutning.
Hembygdsföreningen bjöd på kaffe och hembakat bröd.
Runt festplatsen fanns också en tipspromenad med frågor som hade anknytning till midsommar.

Fastighetsaffär
Kråkshult  9:1, Högarp
har sålts till Nicole och Patrick Scholtz

Kristi Himmelsfärdsdag 25 maj
Vårvandring i Norra Allén
Vi började vandringen vid Gamla Posten dvs Björkhyddan, där Ulla Olsson berättade  husets historia. Här bodde bl a trädgårdsmästaren  J A Karlsson och hans dotter Agnes som var poststationsföreståndare. Efter dem bodde ännu en trädgårdsmästare här, Fredrik Lithander. Vi gick sedan ut mot Fågelhultsvägen, förbi platsen där tvättstugan hade legat på ena sidan och Brunnstorp på den andra sidan upp mot skolan.
Mittemot ligger Kyrktomten, där huset är byggt 1923 av Otto Hultstrand, dessförinnan hade det legat två backstugor på tomten. Den ena utmed Fågelhultsvägen och den andra i allén.
Vi fortsatte upp mot Solstugan eller Lilla Ryd, som byggdes av organisten och skolläraren Anders Johansson under senare hälften av 1880-talet. Han dog i januari 1887 innan huset var färdigt, men senare samma år flyttade hustrun Helena Lovisa Nilsdotter och fosterdottern Anna Lovisa Petersdotter hit. Den senare förestod poststationen som var inrymd här. Tidvis bodde här också sondottern Hilda Kristina Johansson som också kallade sig Sonja Royahn. En färgstark kvinna, hon var bl a sångerska och hade även uppträtt utomlands bl a i Tyskland. Hon gifter sig 1929 med Albert Björklund och bor sedan här till sin död 1952.
Efter en kafferast på kyrkbänkarna fortsatte vandringen till Björkeryd, Huset byggt omkring 1905, om- och tillbyggt 1926. De första som bodde här var Karl Johan Karlsson och hans mor Maria Sofia Andersdotter. Sedan bodde här syskonen Hilda och Simon Jonsson under många år och efter dem bl a Axel och Viola Creutz.
Nästa hus var Karlslund. Det var goda vänner som hjälpte småskolläraren Karl Fransson att bygga denna stuga. Han flyttade in 1899 tillsammans med sin moster Klara. De hade bott i Brunnstorp nedanför skolan, en mycket bristfällig bostad. Senare flyttade Anna Karlsson hit med sin son Paul. De bodde här från 1916 till 1975. Huset restaurerades och ombyggdes 1930.
Vi gick vidare till Fridhult, som byggdes av skräddaren Hjalmar Sundell som med sin familj flyttade in här 1900. Huset byggdes om och moderniserades1931. Filip och Lisa Danielsson flyttade hit 1967. Lisa bodde kvar här till sin död 2003.
Nyhem var nästa hus. Hit flyttade 1920 änkan Alida Sofia Andersdotter med sönerna Karl Gottfrid och Axel Edvard Karlsson, båda snickare. Senare bor här Anders Karlsson med familj, innan de flyttar till Ebbarp. Efter dem flyttar Signe Gustafsson från Näs hit, hon bodde här till 1958, då hon dog. Här bodde också Joel och Filip Danielsson. 1940 bodde Karl Oskarsson från Åsa här. Han var socknens första taxichaufför.
Bakom Nyhem ligger Lilla Nyhem, troligen byggt av Karl Gottfrid Karlsson i mitten på 1920-talet. Han var gift med Anna Maria Björk från Hangelösa, död 1931. Karl Gottfrid bodde tidvis i Västergötland, han flyttade hem 1949. Ett flertal hyresgäster bodde här under årens lopp. Sista huset på vandringen var f d missionshuset, Fridhem. Huset byggdes 1863 och hade från början en lägenhet. Den sista som bodde här var änkan Stina Katrina ” Stin-Kari” Jonsdotter från Skattegården. Byggnaden har renoverats och byggts om i flera omgångar. Idag rymmer den bl a en golfsimulator som Svante Wernvall demonstrerade.
34 personer deltog i vandringen.

Lördag 29 april
Vårfest i Allégården
 Det var näst intill fullsatt i Allegården, när Gunnel Bohlin hälsade gästerna välkomna till den traditionella vårfesten.
För kvällens underhållning svarade Rallarna från Nässjö. Tre duktiga musiker och sångare, som med bravur framförde både kända och mindre kända sånger. Sedan var det dags för den lekamliga spisen, som bestod av potatissallad med kassler, fläskfilé, rostbiff samt grönsallad. Gott och välsmakande.
Efter vårtalet som i år hölls av Tomas Erazim från Eksjö, serverades det kaffe och kaka.
Ett flertal lotterier såldes under kvällen med vinster som frukt, blommor och choklad.
Festen avslutades vid majelden bakom skolan, där manskören sjöng vårvisor och våren hurrades in och med ett vackert fyrverkeri.
Vårfesten anordnades  familjerna Bohlin/Wernvall, B Stigbäck och  S Danielsson.

Fredag 24 mars
Hembygdsföreningens och Sockenrådets årsmöten
De 22 personer som kom till årsmötena i Allégården hälsades välkomna av
Anders Stigbäck  som valdes att leda årsmötet.
Verksamhetsberättelsen föredrogs av Margaretha Bladh. Aktiviteter under det gångna året har varit många och varav nämnas kan Kyrkogårdsvandring, Friluftsgudstjänst med kyrkkaffe, kulturvandring i Fågelhult, visning av Kråkshultsfilmerna, Kråkshultsdagen, Kulturarvsdagen, berättarkväll i Dalastugan, Arkivens dag och Julkafferepet som inbringade 5860 kr till Världen barn.
Samtliga styrelsemedlemmar som stod i tur att avgå omvaldes. Antal medlemmar under året har varit 76 st och medlemsavgiften beslutades att den även 2017 skulle vara 50 kronor.
Under övriga frågor vidtog en livlig diskussion om kyrkogården och pastoratets besked om att alla gravstenar på gravar, som saknar gravrättsinnehavare, kommer att plockas bort. Årsmötet uttalade sig enhälligt ” Bevara alla gravstenar”.
Slutligen förrättades dragning i medlemslotteriet, där de lyckliga vinnarna Sonja Fransson, Nässjö och Lennart Persson, Växjö fick var sin blomstercheck på 200 kronor. Innan sockenrådets möte bjöd hembygdsföreningen på kaffe och smörgås.
Kvällen avslutades med att lyssna på en inspelning med Karl Karlsson från  Fåglahult, som läste egna dikter och spelade dragspel.

Onsdagen 22 mars
Föreläsning
Terminens sista föreläsning gick som vanligt i musikens tecken. Denna gången var det Staffan Hultgren, Kvillsfors och Jan-Åke Svensson, Byestad som framträdde med sång och musik. Förutom ett par egna sånger bestod repertoaren av välkända melodier som sjungits av Sven-Ingvars, Cornelis Vreesvijk, Alf Robertsson, Gunnar Viklund för att nämna några. Det var ett var program som var mycket uppskattat av det trettiotal åhörare som kommit till Allégården.

Lördagen 18 mars
Hembygdsföreningens jubileumsfest
Vi firade att hembygdsföreningen i år fyller 60 år.
40 gäster kom till festen i Allégården där Anders Stigbäck hälsade dem välkomna. Speciellt inbjudna var Irene Oskarsson och Kjell Gunnarsson från Hembygdsförbundet och Björn Alm från Eksjö kommun.
Margaretha Bladh inledde med en tillbakablick från starten 14 mars 1957. Med hjälp av bilder och protokoll berättade hon om personer som betytt mycket för föreningen och om  olika aktiviteter som ägt rum under årens lopp såsom utflykter, hembygdsfester, hembygdsdräkter m m.
Irene Oskarsson överlämnade en present från Hembygdsförbundet , en bjällra typ skolklocka. Från kommunen överlämnade Björn Alm en blomstergrupp.
Därefter bjöds det på landgång.
Anders Stigbäck och Svante Wernvall visade sedan delar av Kråkshultsfilmerna med bl a timmerkörning, höskörd, slakt.
Till sist serverades kaffe och hembakad ostkaka.
Det var en trevlig kväll och som avslutades med att Smålandssången sjöngs.

Onsdagen 1 mars
Föreläsning
Så minns Evan sina artister.
Det var många som kom till Allegården, 50 personer, när Evan Ljunggren Eksjö, än en gång kom till Kråkshult.
Förra gången berättade han om sitt engagerade hjälparbete i Polen. Den här gången berättade han om de musikinspelningar han gjort i sin inspelningsstudio. Det var många skivor som spelats in i Falks studio under mer än 50 år. Han visade bilder och spelade upp några takter av artister som Agneta Fältskog, Artur Eriksson, Jokkmokks-Jocke med hustrun Hildur, Stålfarfar, Anna-Lena Löfgren, Målle Lindberg. Göinge-flickorna och många fler, både kända och okända. Inspelningar som gett honom flera guldskivor och en diamantskiva. Han visade också hur han tillsammans med Stålfarfar fick träffa kungen och drottningen. Evan är still going strong och gör fortfarande inspelningar.
Nästa föreläsning, vårens sista, är den 22 mars, då underhåller Staffan Hultgren Kvillsfors och Jan-Åke Svensson Byestad, med sång och musik.

Onsdag 15 februari
Föreläsning
Mongoliet – landet med den blå himlen. Ingmar Skogar från Ängelholm, höll en mycket intressant föreläsning om Mongoliet, som för många väl är ett ganska okänt land. För de fyrtio personer som kom till Allégården denna kväll ökade kunskapen om Mongoliet väsentligt. Med hjälp av mycket vackra bilder berättade han om landets historia, om naturen med bergskedjor, stäpplandskap, Gobiöknen, floder och sjöar, och om djur och växter, och även om befolkningen, främst nomader och dess levnadsförhållanden.
Ingmar Skogar har gästat Kråkshult tidigare, senast i november 2013. En inte alltför djärv gissning är väl att han återkommer.

Fastighetsaffärer
Fågelhult 1:4 har sålts till Arne och Claudia Bergmann.
Kyrkoryd 1:1 har sålts till Jan Evald Nilsson.

Onsdagen 1 februari
Föreläsning
Ämnet för årets första föreläsning var ”Tre generationer söndagsskoltidningar“. Det var Göran Gynnerstedt från Jönköping som berättade och visade bilder av söndagsskoltidningar. Det var hans fars tidningar från början av 1900-talet, hans egna från 1950-talet och hans dotters från 1980-talet som han sparat och bundit in.
Ett trettiotal personer kom till denna föreläsning i Allégården.