2016

Fredag 30 december
Julkafferepet

Det var fullsatt i Allégården när hembygdsföreningen bjöd in till det årliga Julkafferepet. Margaretha Bladh hälsade alla välkomna och talade om att de pengar som kom in under kvällen går till insamlingen, Världens barn. Hon presenterade också spelmännen Jonathan Samuelsson och Johan Fransson från Ydre. Dessa unga herrar bjöd på riktigt god underhållning, de sjöng och spelade dragspel, saxofon och piano. På repertoaren fanns bl a Evert Taubes Sjösalavals och Calle Schewens vals, med fanns också Stad i ljus av Py Bäckman och givetvis en del julsånger där även publiken fick medverka.
Sedan var det dags för kaffe med sju sorters kakor och tårta. Under tiden kaffet åtnjöts, såldes ett par lotterier. När kaffekopparna plockats bort tog julklappsleken ”den tjuvaktiga skatan” vid. Många paket hade skänkts och när alla paketen delats ut och leken började, blev det full fart mellan borden, gammal som ung rusade runt och försökte tjuva de paket som de ville ha. När Margaretha blåste av leken hade de flesta något eller några paket att ta med sig hem. Resultatet av insamlingen Världens barn, blev 5 860 kronor.
Ändrad 2017-01-06

Onsdag 16 november
Sång och musik i Allégården
Till höstens fjärde och sista föreläsning  kom ett 40-tal personer, och som traditionen bjuder var det sång och musik på programmet.  Det var Maiken Andersson, gitarr, och Curt Morén från Diö som underhöll.  De bjöd på gamla välkända melodier som La Paloma, Den gamla spinnrocken , Mjölnarens Iréne och flera andra. Det gavs också tillfälle för publiken att sjunga med.
Föreläsningsföreningen återkommer till våren med fyra föreläsningar.

 Lördag 12 november
Arkivens dag i Kråkshult
Runt 50 personer kom till Arkivens dag i lördags. Vi hade formulerat temat för dagen ”Välkommen hem på en kopp kaffe”.  Eftersom Peter Danielsson från Kalmar museum satt rubriken ”Från Luther och brännvinet till Waldenström och kaffet” på sitt föredrag, valde hembygdsföreningen att göra en utställning med föremål anknutna både till brännvin och kaffe. Så t.ex. visades en brännvinskutting och Anders Stigbäck berättade den dråpliga historien om hur den för alkoholhaltiga drycker svage mannen missade att få del av den begärliga varan, eftersom grisarna fått fatt i den i en lövhög gömda kuttingen och rullat runt den och spriten hade runnit ut. En mängd olika kaffekoppar och kannor fanns vacker utställda på lämpliga broderade kaffedukar. Margaretha Bladh visade en kaffepumpa, en tingest som de flesta i publiken inte kände till. En glaskula fylldes med vatten och malda kaffebönor. På järnspisen tog man bort lämpligt antal ringar och pumpan sattes ner. När kaffet kokat klart placerades glaskulan, om det skulle vara fint, i ett nickelhölje och man kunde servera kaffet. I trakterna runt glasbruken förekom denna sed. En gammal nickelkanna från Svenstorp rönte stor uppmärksamhet eftersom den var graverad av ”Spelekalle” från Alseda. Vi känner honom som kompanjon till Alfred Larsson, Hultna. Det märkliga är att han trots svåra spasmer kunde gravera så fint och även rita ut mönster på dukar. Vi har dock inga belägg för att några av kaffedukarna som visades hade ritats av honom.
Före och efter serveringen ledde Inge Danielsson kaffesånger, en del muntra men någon väldigt sorglig. Vad sägs om änkan som sörjer och visans författare skriver ” men sätter pannan på elden, och när den klarnat, hon lämnar båren, och hämtar styrka i – kaffetåren! Hå hå, ja ja!” Till kaffet serverades en god kaka, som bakats av några syrianska vänner efter recept från deras mamma, som fortfarande väntar vid gränsen att få återförenas med sina söner.
Och så kom eftermiddagens höjdpunkt- föredraget av Peter Danielsson. Han gav en historisk genomgång av hur brännvinet uppkom. Det skedde i Italien på 1100-talet och var resultatet av ett för bränt vin. I Sverige användes brännvin på 1500-talet vid kruttillverkning. Seden att bränna säd till brännvin kom från ryska soldater i Balticum. Gustav Vasa instiftade en nykterhetsförordning i omsorg om säden men inte förrän på 1700-talet började man tillverka sprit av potatis. Det var en kvinna Eva de la Gardie , som började med detta och inte Alströmer som många tror. På 1800-talet dracks mycket brännvin och ute i Europa sade man om svenskarna ”rödnäst folk som sitter och hickar”.
I och med Karl XII kom bruket av kaffe till Sverige. Hur man skulle tillaga kaffe var inte så lätt att veta ute i stugorna. Peter berättade om den bondmora som fått en påse kaffe med anmodan att koka en god kopp till morgonen. Hon urskuldade sig: ”Jag har kokat hela natten på de här bönorna, men de blir inte mjuka. Kan jag få reda av dem med mjölk?”
Genom hemvändande svensk-amerikanare spreds idén om total nykterhet och ett värdigt leverne gav många fördelar i samhället. Brännvinet ersattes med kaffet som sällskapsdryck.
Det var hembygdsföreningen i samarbete med Folkuniversitet som arrangerade Arkivens dag.

Fredag 4 november
Syföreningsauktion
Det var fullsatt i Allégården när syföreningen hade sin årliga missionsauktion. Magnus Andersson inledde med andakt varefter det serverades kaffe med ”kakpåse”.
Sedan började auktionen, det var Magnus Andersson som höll i klubban, vilket han gjorde med den äran. Det var som vanligt många utrop och köplusten var stor. Bland det som såldes var det, förutom de tolv hemostarna, handarbeten, ljus, bröd, ägg, morötter, rödbetor, jordförbättringsmedel, julgranar m m. Ett flertal lotterier såldes också.
I en paus serverades det ostkaka.
Hemostarna betingade ett pris av 517 kronor per kilo och totalt inbringade auktionen
32 800 kronor. Ett resultat som överträffade förra årets med ett par tusen kronor.  

Onsdag 26 oktober
Snacke-Per berättade luffarhistorier.
Det var Göran Johansson, från Boda, som gästade Allégården. Han berättade om sin ”luffarforskning” och om Hönsa-Lottas Luffarmuseum i Boda glasbruk. Med både allvar och humor skildrade han luffarnas mestadels hårda liv under åren 1885 till 1957. Han förklarade hur luffarna, för att inte åka fast för lösdriveri, började tillverka luffarslöjd, ”trådtjack”. Det var olika saker, mest av metalltråd, som de gjorde, t ex vispar, korgar, skålar, prydnadsföremål m m. Med dessa saker idkade de handel på sina vandringar och på så sätt kringgicks lösdriverilagen. Han hade också med sig flera prov på luffarkonst.
De flesta luffarna var män, men också kvinnor gick på luffen, en av dem var Hönsa-Lotta som fått sitt namn av att hon i en korg på ryggen bar ett par höns. Det är hon som fått ge namn åt museet. En annan luffare var den färgstarke konstnären Herman Andersson, även kallad Brokiga blad. Han var en snabbmålare som målade tio tavlor åt gången. Hans mål var att måla en miljon tavlor, men produktionen lär ha stannat vid dryga 700 000. Till sin hjälp hade han brodern John som, förutom att sköta hushållet, gick runt och sålde tavlorna. De omkring 40-talet åhörare fick också höra om många luffaröden, och många historier, en del sanna och en del skrönor, som lockade till många skratt.

Ethels bakstuga
Bakstugan, som startades av Ethel Olofsgård för omkring 15 år sedan, har varit ett mycket uppskattat utflyktsmål för många baksugna sällskap.
Dottern Anna Olofsgård tog över verksamheten för tre år sedan men  väljer nu att avveckla rörelsen vid årsskiftet.

Kyrkan
Linköpings stift har tilldelats 49.2 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning. Av dessa avsätts 2 138 000 kronor till Kråkshults kyrka som skall avvändas till takomläggning.

Onsdag 5 oktober
Föreläsning
Kosse-ri om allt mu-ligt
Elisabeh Ingvarsson från Älvängen, prästfru, trettonbarnsmamma och konstnär var höstens andra föreläsare. hon berättade hur hon redan i 10-årsåldern började rita och måla kossor, detta har hon utvecklat och fortsatt med. Bilderna, många ko-miska, förser hon ofta med underfundiga texter t ex Ko-rumpe-rad, Diakon, Tjurko-kören, Kokaffe.
Hon har också gett ut barnböckerna Kossornas alphabete och Kossornas räknebok.
Med sig till Allégården hade hon ett stort urval av sin produktion, framför allt ko-kort men även kor med naturmotiv, böcker, kylskåpsmagneter m m, vilket många passade på att köpa.
Föreläsningen samlade ett trettiotal personer.

Måndag 3 oktober
Yste
I Allégården samlades på måndagsförmiddagen 8 damer, från kyrkliga syföreningen, till den traditionella ystningen. 165 liter mjölk förvandlades under dagen till 12 hemostar.
Ostar som de tar med sig hem och sköter omsorgsfullt fram till föreningens auktion den 4 november. Ostarna är mycket eftertraktade  och betingar alltid ett högt pris.

Fredag 16 september
Berättarkväll i Dalastugan
”Vad vi lekte i skolan på 40-60 talen” var temat för årets berättarkväll. Det blev många lekar som plockades fram ur minnet. Brännboll, långeman, vippa, fotboll, snöbollskrig för att nämna några.
Innan lekplanen fanns bakom skolan, var det ofta på landsvägen lekarna ägde rum. Fotboll spelades också på vägen. Kom det en bil flyttades målen åt sidan medan den passerade. En dag körde John Welander över fotbollen med lastbilen och därefter spelades det inte mer på vägen. Någon tid spelades det fotboll bakom kyrkan, på åkern där den nya kyrkogården anlades.
När lekplanen bakom skolan var klar flyttades aktiviteterna dit. Vintertid åktes det spark i backen ner mot Fridhem. Sparkarna sattes ihop till ”tåg” och så bar det iväg, ju fortare desto bättre. Resan blev dock inte så lång, då ekipaget var svårt att styra slutade det nästan alltid med dikeskörningar. När det medhavda kaffet kom på bordet, frångicks kvällens tema och historier av alla slag berättades.

Onsdag 14 september
Föreläsning
För många är väl Evan Ljunggren från Eksjö känd som musikproducent, med inspelningar av kända artister som Agneta Fältskog, Anna-Lena Löfgren, Lena Philipsson m fl.
Lika välkänt är väl inte hans engagerade hjälparbete till Polen. Han har under många år gjort insamlingar till framför allt barnhem i Polen.
Denna kväll berättade han om de otaliga resor han gjort och han visade också sin film ”Våra vänner i Polen”
Filmen visade hur Evan och hans medhjälpare besökte barnhem över hela Polen och överlämnade kläder, leksaker m m. När man såg glädjen hos barnen förstod man hur välkomna besöken var. På en del av resorna har musiker och folkdanslag varit med och uppträtt.
Men Evan har också förmedlat medicinsk utrustning och materiel, möbler, kyrkbänkar, musikinstrument och annat som skänkts av sjukhus, företag och föreningar.
Under kvällen gjordes en insamling som gav 1250:- kronor till Evans hjälparbete.

Kulturarvsdagen 11 september
”Tidens rörelser” var temat för årets Kulturarvsdag. Ett tjugotal personer samlades i Allégården och fick lyssna till redogörelser för olika föreningar. De föreningar som uppmärksammades var bl a Missionsföreningen, Hembygdsföreningen, Föreläsningsföreningen, Sportklubben, Skytteföreningen, Blåbandsföreningen och fackföreningen Bygg. Även Hemvärn och Lottakår har funnits i socknen.
De föreningar som är aktiva idag är hembygdsföreningen som firar 60-årsjubileum nästa år och föreläsningsföreningen som är en av de få kvarvarande i länet.

Kråkshultsdagen 24 juli
I ett härligt sommarväder hölls årets Kråkshultsdag på festplatsen. Där underhöll den lovande pianisten William Isaksson från Mariannelund och duon Catalina Blue från Jönköping.
Stort intresse tilldrog sig demonstrationen av tröskning med ett äldre tröskverk. Vidare fanns det ett antal veteranfordon att beskåda, och bakluckeloppisen gav tillfälle att fynda. Chokladhjul, luftgevärskytte, spikslagning och bollkastning fanns också.
Ett stående och populärt inslag är serveringen av Bratwurst med surkål.
Det serverades också kaffe med hembakat bröd.
I Dalastugan fanns hembygdsföreningen på plats med böcker och information om Kråkshult. Hembygdsförbundets 100-årjubilem uppmärksammades också.
Omkring 600 besökare kom till den vackra festplatsen denna söndag.

Filmförevisningar
Drygt hundra personer kom till Allégården för att se Kråkshultsfilmerna som vanligt visades de båda fredagarna före Kråkshultsdagen.

Kulturvandring i Fågelhult
Söndagen 3 juli
Byggnadsantikvarie Anders Franzen från länsmuseet var på plats och berättade hur gårdar och ägor förändrades genom storskifte och laga skiften. Fågelhult är en av de få radbyar som finns kvar i länet. Här genomfördes storskifte 1795 och laga skifte 1833 och 1936. I Norrgården har två gårdar flyttats ut medan  i Sörgården har bebyggelsen samma struktur som på tidigt 1800-tal. Franzen berättade om olika byggnadsstilar och han hade även med sig kartor som var upprättade efter byns olika skiften och visade hur ägornas storlek och lägen ändrats. Även olika typer av ängslador berördes, timrade lador och de som byggts med regelverk.
54 personer kom och fick ta del av denna intressanta information.

 

Friluftsgudstjänst
Söndagen 26 juni
På festplatsen samlades över femtio personer till gudstjänst denna söndagseftermiddag.
Magnus Andersson predikade och kantor var Brita Carlsson som också ledde Hembygdskören. Även Kråkshultstrion medverkade.
Efteråt serverade hembygdsföreningen kaffe och hembakat bröd.

 

Kyrkogårdsvandring
Kristi Himmelfärdsdag 5 maj
Tjugofem personer deltog i den kyrkogårdsvandring som hembygdsföreningen anordnade
Vandringen började till vänster inom den norra porten, den s k brudporten. Den första graven är Johan Frans och Lovisa Ahlstedts, han var den siste soldaten i Svenstorp. Längre fram finns skräddare Hjalmar Sundells familjegrav, där vilar också sonen Ture som avled vid 21 års ålder. Här finns också småskolläraren Karl Franssons grav. Vid den norra muren finns bara ett fåtal gravar, en av dem är organisten och folkskolläraren Anders Johanssons. Graven saknar sten, från början planterades idegran och lönnar på den, idag finns bara tre lönnar kvar. Alldeles intill är hans barnbarn, Sonja Björklund och hennes man Albert,begravda. Utmed norra muren, mittför kyrkan, finns ett antal gamla stenar som plockats bort från gravar.
Vandringen fortsatte sedan till den östra sidan av den gamla kyrkogården. Gravarna här tillkom från början av 1900-talet och framåt. Här kan nämnas några av dem som är begravda här; Samuel August och Elsa Lindkvist, han var den sista soldaten i Senhemmet. Anders Magnus Forsberg och hans hustru Johanna från Riddersberg, han var repslagare och hade varit soldat i Olofstorp, i samma grav vilar sonen Oskar från Ekäng även han repslagare. Syskonen Isaksson från Lindsbo. Karl Gottfrid Karlsson och hustrun Anna Matilda från Lilla Nyhem. Signe Gustafsson från Nyhem.
Tyvärr är många stenar i sådant skick att det är omöjligt att läsa texten på dem.
Den äldsta stenen på kyrkogården är den som står innanför den södra porten. Stenen är rest över fabrikören Pehr Magnus Wistrand från Bjelkerum. På baksidan av stenen står texten ” Skåder huru jag arbetat hafver, icke mig sjelv utan alla dem, som gerna lefva vilja.”
Om honom och hans familj finns att läsa i hembygdsboken nr 3.

Fullsatt i Allégården
Fredag 29 april
Över hundra personer  kom till årets vårfest.
Festen inleddes med att Christer Eriksson från Mönsterås spelade och sjöng ” mogna låtar du kommer på att du glömt”.  Det var dansbandsmusik som många av de äldre kände igen. Våge Olofsson läste Pälle Nävers dikt, Hur de hadde att förr.
Efter underhållningen serverades det som förrätt, västerbottenpaj och sedan tjälknöl med potatissallad och som avslutning kaffe och kaka.
Ett flertal lotterier såldes, där vinsterna bl a var blommor i olika arrangemang, fruktpåsar och paket.
Magnus Andersson höll vårtalet. Därefter efter var det samling vid majelden, där manskören sjöng välkända vårsånger. Kvällen avslutades med ett vackert fyrverkeri.
Vårfesten arrangeras av Sockenrådet och det var familjerna från Fridhult, Lindåsen och Svenstorp som var årets festfixare. En härlig kväll som uppskattades av alla.

Onsdagen 6 april
Vårens sista föreläsning
Terminen avslutades med ett bejublat framträdande av sångarparet Gunilla och Johan Sigvardsson från Vimmerby. Deras repertoar bestod av Elvis Presleys sånger, Sven-Ingvars melodier och finstämda sånger av Ted Gärdestad men också av kända läsarsånger som O, store Gud, Guldgrävarsången och Ovan där, för att nämna några. Johan spelar gitarr och Gunilla bas och mellan styckena berättade de små trevliga episoder från deras många sångframträdanden. Efter en första avdelning serverades det kaffe och sedan blev det mer sång och musik. Publiken sjöng med av hjärtans lust. Det kom drygt 40 personer och föreläsningsföreningen återkommer efter sommaruppehållet med nya program

Onsdagen 30 mars
Fullsatt i Allégården
 Över 80 personer kom när föreläsningsföreningen hade bjudit in Roy Davidsson från Mariannelund, att visa filmen som togs vid Mariannelundsutställningen 1954.

Fredagen 18 mars
Årsmöten
På fredagkvällen höll både Sockenrådet och Hembygdsföreningen sina årsmöten. Ett trettiotal besökare kom till Allégården. Förhandlingarna leddes av Anders Stigbäck. I Sockenrådets styrelse ersattes Anna Olofsgård, som avböjt omval, av Jörgen Winroth. Av verksamhets-berättelsen framgick att både grötfesten och vårfesten blev mycket uppskattade tillställnngar. Allégården har fått en handikappanpassad entre och toalett. Nyaste tillskottet är den hjärtstartare, som Räddningstjänsten placerade i Allégården i samband med en kurs i hjärt- och lungräddning.
Mellan årsmötena stod Sockenrådet för servering.
Även i Hembygdsföreningens styrelse skedde en förändring. Mari-Anne Larsson ersattes av Karl-Lennart Karlsson och som ny suppleant valdes Bernt Stigbäck. En verksamhetsplan för året 2016 fastställdes och innehåller förutom de traditionella inslagen en kulturvandring i Fågelhults by. Förhoppningen är att Länsmuseet ställer upp med ledare. Det informerades också om sommarresan till Skansen med anledning av att Hembygdförbundet fyller 100 år. Mairy Karlsson och Dag Axelsson blev vinnare  av blomstercheckar i medlemslotteriet. Slutligen vände sig ordförande till Mari-Anne Larsson och tackade henne för allt arbete hon lagt ned i föreningen.  En vacker blomsterbukett överlämnades.

Föreläsning onsdagen 16 mars
Oskar i Söderhavet
Drygt trettio personer kom till Allégården för att lyssna på Oskar Mattisson från Landsbro, som berättade och visade bilder från en intressant resa han gjort till Söderhavet.

Fasteauktion tisdagen 15 mars
Den fjärde och sista passionsgudstjänsten hölls på tisdagskvällen  och i samband med denna  hölls årets fasteauktion. Magnus Andersson höll i klubban och bland utropen märktes förutom paket också bröd, ostkakor. ägg, blommor m m. Tillsammans med lotterier och kaffeservering  inbringades över 8000 kronor som oavkortat går till Svenska kyrkan internationella arbete.

Hjärtstartare i Allégården
Onsdagen 10 mars var Räddningstjänsten på plats i Allégården och överlämnade en hjärtstartare. 18 personer tog tillfället i akt för att få utbildning i hjärt- och lungräddning.

Årets första föreläsning 10 februari
Föreläsare var Kalle Bäck, professor och historiker från Linköpings universitet.
Det var inte första gången han gästade Kråkshults föreläsningsförening. Denna gång berättade han om två levnadsöden från Trehörna socken. Det var ägaren till Trehörna säteri, Gustava Nilsdotter och prästen Carl-Olof Behm.  Med inlevelse och humor berättade han deras historia, om hur deras vägar korsade varandra, inte bara en gång utan flera. Något lyckligt slut blev det inte för dem, och än en gång besannades, att lycka inte går att köpa för pengar.
Drygt fyrtio personer kom till Allégården denna onsdagskväll.


GRÖTFESTEN 2016-01-09
Sockenrådets inbjudan hade hörsammats av många både barn och vuxna, sammanlagt 40-50 stycken. Gröten smakade bra och underhållningen av Inge Danielsson var som vanligt mycket trevlig. Han ledde allsången och hade också ordnat med kluriga musikgissningstävlingar. Lotterierna såldes snabbt slut och de lyckliga vinnarna fick godis eller frukt. Sen följde dans kring granen och i ”Raketen” var alla med för att försöka lyfta taket i Allégården. Det var ett smart drag att fyra av den på första våningen, då kristallkronorna annars brukar dallra betänkligt. Plötsligt bankade det på dörren och in träder Tomten med säcken fylld av godispåsar till alla snälla barn och det visade sig att alla barnen var snälla. En annan höjdpunkt var när Inge fick till en barnkör och alla ungarna och vuxna rycktes med i sångerna. Det var som i gamla tider. Tänk om Kråkshult åter skulle få i gång en barnkör.
Mycket positivt var också att få bekanta sig med de inflyttade i Perstorp respektive Åsa.