2015

Julkafferep onsdag 30 december
Årets julkafferep samlade omkring 50 personer i olika åldrar-
Margaretha Bladh hälsade alla välkomna till denna sammankomst, som likt tidigare år var ägnat åt att samla in pengar till Världens barn.
Svante Sigurdsson, känd spelman från Ingatorp, ledde allsången med bravur, alla sjöng med av hjärtans lust i de välkända julsångerna.
Margaretha överlämnade Jönköpings läns hembygdsförbunds förtjänstmärke i guld till Mari-Anne Larsson, ett bevis på uppskattning av det mångåriga arbete hon lagt ned i föreningen.
Innan julklappsleken tog sin början var det dags för kaffe med sju sorters kakor och tårta.
När sedan kaffeborden dukats av lottades julklapparna ut, och leken tog sin början. Det gick som vanligt livligt till när alla ”rövade” paket från varandra. När det hela var över hade de flesta en eller flera paket att ta med sig hem, men någon hade oturen att bli utan.
Under kvällen såldes även lotterier med bl a blommor som vinster.
Resultat av kvällens insamling blev hela 7.610:- kronor. Det var 1.122:- mer än året innan.

Ka JonssonFotograf: Ka Jonsson

 

 

 

 

Julgranen på plats
Torsdagen 26 november restes en vacker och ståtlig gran av sockenrådet. Granen, som växt på Tokeryd, står bredvid skolan och mittemot kyrkan.

Arkivens dag lördag 14 november
I år var temat för Arkivens dag Gränslöst och hembygdsföreningen hade fokuserat på utvandringen till Amerika. 37 personer samlades i Allégården för att ta del av det material om emigrationen, som föreningen tagit fram. Det var brev, skrivna både i Sverige och Amerika, listor över vilka som emigrerat från socknen mellan åren 1853 och 1947, urklipp och foton. Bille Persson berättade om sin resa till Amerika och bl a om mötet med indianer. Anders Stigbäck m fl berättade om olika emigrantöden. Den välkända sången Barndomshemmet framfördes av Våge Olofsson. Av stort intresse var också föreningens fotoalbum, urklippsböcker och pärmarna med Kråkshults befolkning från 1900 och framåt.
Givetvis serverades kaffe med hembakat bröd.

Allégården, ny entre

Det har länge varit ett önskemål att kommunen skulle tillgodose kravet på tillgänglighet i Allégården, med mer än 2000 besökare varje år, som har saknat både handikapptoalett och utvändig ramp.  Inte förrän nu har det funnits medel till detta och i höst har entreén byggts ut, så att det nu finns en godkänd toalett på bottenvåningen. Dessutom blev kapprummet nästan dubbelt så stort.
Utvändig ramp, utfyllnad och plattläggning har sockenrådet, på ideell väg, svarat för.

 K A JonssonFotograf: K A Jonsson

 

Föreläsning 4 november
Höstens sista föreläsning samlade mer än 50 åhörare, som fick lyssna till Norra Mo Mandoliner. Det var åtta glada musikanter som bjöd på både kända och okända melodier, diktläsning och några roliga historier. Och som alltid när det är föreläsning, serverades det kaffe.

Syföreningsauktion fredag 30 oktober
Över 90 personer kom till den årliga auktionen som kyrkliga syföreningen anordnade.
Åke Eldberg höll som vanligt i klubban, över 100 utrop blev det. Bl a såldes 18 hemostar, ett antal julgranar, rotfrukter, olika bakverk och mycket annat. Dessutom gick två tavlor av Kerstin Karlsson och en av Hugo Karlsson under klubban. Kaffe och hembakad ostkaka serverades och ett flertal lotterier såldes. Tillsammans inbringade detta 30.700 kronor.

Föreläsning 14 oktober
Lycklig, hur blir man det?”
Föreläsare var psykologen Alf B Svensson som lättsamt och underhållande berättade om vilka val och prioriteringar man kan göra för att få ett meningsfullt liv. Han talade om hur viktigt  det var att vårda sina relationer, visa empati, lära sig att vara tacksam och sätta upp mål och hitta sin livsuppgift. Gör pengar och ökat välstånd oss lyckligare? Och hur är det med karriär och framgång? Utseende och skönhet?
Det var några av de frågor som åhörarna fick diskutera och ta ställning till.
En mycket intressant föreläsning som lockade över 60 personer.
Nästa föreläsning är 4 november då Norra Mo Mandoliner underhåller

Årets landsbygdsföretag
Vid Eksjös näringslivsgala utsågs Ehtels bakstuga i Kråkshult till årets landsbygdsföretag.
Motivering var:  ”Nytänkande där kunder möts av god service och varm omtanke, färdiga degar och varma ugnar för att baka tillsammans. Ett vinnande företagskoncept bortom allfarsvägen på landsbygden.”

Föreläsning 30 september
Föreläsare var naturfotografen Karlo Pesjak från Hässleholm. Som 22-åring kom han från Slovenien till Sverige och har under 45 år, på fritiden, ägnat sig åt naturfotografi. Han  är medlem i PhotoNatura och Naturfotograferna.
Den här kvällen tog han med publiken på en resa från Grisslehamn till Föglö, en av Ålands mer 6500 öar. Han var på ön under en vecka och hade fotograferat under nästan alla dygnets timmar. Det var oerhört vackra naturbilder, som han visade, på den åländska naturen och dess djurliv, då främst fåglar som även illustrerades med ljudupptagningar.
Han avslutade med att sjunga en vacker sång på sitt hemlands språk.
Omkring 40 personer hade kommit till Allégården och fick vara med om en fantastisk bildvisning.

Yste i Allégården
Nio damer samlades i Allégårdens källare till det traditionella ystet. 200 liter mjölk från Svenstorp och Lindåsen förvandlade de till 18 ostar, vilka ska säljas på den årliga syföreningsauktionen den 30 oktober.

Berättarkväll fredag 18 september
I skenet från levande ljus och från brasan i den öppna spisen, samlades 25 personer till årets berättarkväll i Dalastugan. Kvällens tema var ”Krigare”. Inbjuden gäst var Birger Johansson från Holsbybrunn som forskat mycket om soldater. Han berättade bl a om några soldater som stridit under Karl XII vid Poltava och som  blivit tillfångatagna av ryssarna. Det blev många år i Sibirien med svåra förhållanden och mycket lidande, innan de lyckades fly. Så småningom kunde de återvända till Sverige. Väl hemma möttes de av beskedet att de hade dödförklarats och att deras hustrur hade gift om sig. Det blev stora problem för alla parter och även för kyrkan. Birger berättade också om en man ifrån Hässleby som tagit parti för Nils Dacke, för detta dömdes han att böta 40 par oxar. Hur han löste detta är okänt. När det blev dags för kaffe var det fritt fram för allehanda historier och skrönor.
Då kvällen avslutades var alla överens om att Dalastugan är rätt miljö för berättarkvällar.

Landshövding besökte Kråkshult

Höstens första föreläsning, 9 september, hölls av landshövding Minoo Aktarzand. Som den upptagna dam hon är, hade hon tidigare på dagen varit på möte med Godstransportrådet. Men glad och inte alls stressad kom hon med privatchaufför till Kråkshult. Hon till och med sade ”detta är dagens höjdpunkt”. det märktes verkligen att hon gillar att möta sina länsbor och svarade gärna på frågor om bl a hennes namn, uttal och betydelse. Hon talade över ämnet ”Mitt liv och mitt län”. Vi fick veta att hon som 17-åring kom till Sverige, från Iran, för att studera. En äldre bror hade gift sig med en svenska, och därför blev det Sverige, som tidigare var okänt för familjen. Hon studerade svenska flitigt för att så snart som möjligt börja läsa vid Tekniska högskolan i Stockholm. Men den svenska byråkratin krävde tre kurser i svenska. Hon kom att ”specialiserar sig på elektroteknik och innehade många viktiga befattningar t ex inom Vattenfall. Med sitt stora kontaktnät åtog hon sig att vara länsarbetsdirektör i Uppsala, innan hon blev generaldirektör för Banverket. Men 2010 utnämndes hon till landshövding i Jönköpings län. Hon berättade särskilt om avdelningarna ”miljö och klimat” och ”landsbygdsprogrammet 2014-2020”.

 M BladhFotograf: M Bladh

Ann-Britt och Anders i samspråk med landshövdingen

Brittens tack åtföljdes av varma applåder från de nöjda åhörarna. Bille Bild bad om förlåtelse för vikingarnas härjningar i Österled och överlämnade en vacker blombukett. Tydligen var allt glömt och förlåtet  Landshövdingen fick också en bok om konstnären Eric Johansson.
Under kafferasten var det många som fick en pratstund henne.

Föreläsningen besöktes av drygt 50 personer.

 

Ungdomsläger
14/8 – 16/8 anordnade Jönköpings läns Hembygdförbund ett läger i Eksjö kommun. De 19 ungdomarna i åldern 11-12 år bodde på vandrarhemmet Kullagården i Mariannelund och fick besöka olika platser för att få kunskap om det rika kulturarv som finns. Första besöket gällde Julles verkstad och efter lunch på Sofias restaurang besöktes Svenstorps gård, i Kråkshult. Mjölktaxin, som transporterar mjölk till kalvarna, tilldrog sig stor uppmärksamhet. Efter att den första luktsensationen lagt sig var det full fart och att låta småkalvarna dia på fingrarna var populärt. Som kontrast till det moderna lantbruket visades Kråkshultsfilmen del 2 från 1960.
Lördagen tillbringades i Bruzaholm och Hult. Att få smida sin egen krok med hjälp av smeden Johan Billingsten var mycket populärt och koncentrationen var total då scener ur Nödåret spelades upp. Lägret gynnades av vackert väder och att bada vid Movänta Camping var uppskattat.
Söndagens program fick, på grund av branden i Eksjö, ändras om. Meningen var att visa hur ”det rika folket” i stan levat, i kontrast till smeder och bönder. Men Eksjö Camping bjöd på rika möjligheter till bad och lek. Eftermiddagen ägnades åt Skurugata tillsammans med tillresta föräldrar och uppe på Skuruhatt skedde avslutningen. omdömena var överväldigande från ungdomarna och deras föräldrar. Det var Margaretha Bladh som planerat och även var ledare för lägret. Vid sin sida hade hon tidvis Jennie Svensson och så förstås de duktiga guiderna.
om denna tradition från Visingsölägren återuppstår i denna  eller annan form återstår att se.

Kråkshultsdagen 19 juli
Omkring 600 personer kom denna söndag till den vackra festplatsen i Kråkshult.
Där bjöds på underhållning av Fröliche Odermusikanten, en tysk ungdomsorkester från Frankfurt a/d Oder och av ”Äntligen fredá” från Bellö som underhöll med pop, rock, blues, jazz och visor. Hur repslagning gick till demonstrerades med redskap som tillhört Oskar Forsberg i Skrivaregården. Veteranbilar och traktorer fanns utställda och ett flertal loppisförsäljare var på plats.
Den som önskade kunde söka lyckan på chokladhjulet eller prova på luftgevärsskytte.
Många tog tillfället i akt att äta Bratwurst med eller utan surkål. Kaffe med hembakat bröd serverades också.

Kråkshultsdagen arrangeras gemensamt av sockenrådet, hembygdsföreningen och tyskar, både sommar- och permanentboende.

 

Fullsatt i Allégården
Fredagarna 10 och 17 juli visades Kråkshultsfilmerna. Intresset är fortfarande stort, det kom mer än 130 personer för att se filmerna från 1955 och 1960.
I pausen serverades kaffe med hembakat bröd.

Söndag 28 juni
Besök i Kvill
Målet för årets sommarutflykt var gården Kvill vid Bellens  södra ände. Ett 70-tal personer kom för att höra Margaretha Bladh och Anders Stigbäck berätta om Kvills historia och om de verksamheter som funnits där. Kvarnen är omtalad redan på 1300-talet och fanns kvar till 1929, då den brann ned efter ett åsknedslag.
Här har också funnits en såg, ett garveri, en benstamp, ett oljeslageri och det som kanske är mest omtalat, Blomsholms pappersbruk. Det anlades 1786 av Johan Gabriel Blohm och fanns kvar till 1870-talet.
Här fanns också en manufaktursmedja med en knipphammare och en spikhammare.
Mellan åren 1875-87 ägdes Kvill av Axel Lilienstolpe, han anlade ett mejeri i bottenvåningen av arrendatorsbyggnaden. Mjölken hämtades bl a från Fagerhult, Böla i Skede och Stallarp. I samma byggnad fanns under åren 1926 – 1937 en affär, som var en filial till affären i Pauliström. 1918-21 byggdes en kraftstation, den brann  ned samtidigt som kvarnen. Av misstag revs den på 70-talet.
Från 1920 till början på 30-talet fanns Kvills pensionat, som sommartid kunde ha upptill trettio gäster samtidigt. De bodde dels i Bläckhornet, byggnaden intill huvudbyggnaden, och dels på andra våningen i arrendatorsbyggnaden.
Under andra världskriget fanns här kolugnar. På senare tid var  här ett hönseri och den sista verksamheten var en laxodling.
Idag används byggnaderna som fritidsbostäder

Kvill huvudbyggnaden – pensionatet

 

Söndag 21 juni
Friluftsgudstjänst
I vackert sommarväder samlades ett 40-tal personer till gudstjänsten på festplatsen.
Åke Eldberg predikade och för musiken svarade Brita Carlsson.
Medverkade gjorde också Kråkshultstrion och den för dagen nybildade Hembygdskören.
Efteråt bjöds på kaffe med hembakat.


 

 

 

Kristi Himmelsfärds dag 14 maj
Repslageri för en dag
På Kristi Himmelsfärds dag är det tradition att hembygdsföreningen ordnar någon uteaktivitet. I år valde man att visa upp en del av sina ägodelar. Största intresset tilldrog sig den bana för repslageri som ställts i ordning utmed kyrkogårdsmuren. Anders Stigbäck och hans medhjälpare lyckades också att tillverka ett fint rep, inte av hampa men väl av blå och vita plastsnören. Det viktigaste var ju  att visa principen för reptillverkning. Många redskap som hörde till jordbruk och hushåll visades också. En bemålad vägg som suttit i Kråkshults gamla kyrka  visades också. Några saker fanns också som ingen visste vad de använts till.
Därefter vandrade de nästan 30 deltagarna längs allén ner till Bredegården. Mari-Anne Larsson berättade de olika husens historia. Väl framme ägnades en stund åt att beskriva hur man förr tog hand om tvätten. Man gjorde egen lut av björkaska, gnuggade tvätten mot en tvättbräda och använde ett klappträ för att pressa ut vattnet. En s k tvättvagga var väl prototypen för tvättmaskinen. En tidig modell, driven av el visades. En lyx där maskinen skötte sig själv och klappträt var utbytt mot en vridmaskin, visserligen handriven, men ändå. Många  jordbuksredskap och olika typer av vagnar fanns att se liksom en träbåt som hittats på Enegrenens botten.

Vårfest 29 april
Fullsatt i Allégården
Årets vårfest blev en succé när omkring åttio personer samlades i Allégården.
Kvällen började med underhållning av Lennart ” Örten” Larsson från Storebro.
Han var en god underhållare som bjöd på egna och andras visor till eget gitarrackompanjemang, men han var också en duktig historieberättare och lockade fram många goda och glada skratt under sitt framträdande. Sedan serverades det en utsökt måltid med gubbröra som förrätt följt av lax och potatis samt kaffe med kaka.
Ett flertal lotterier såldes med ett stort antal vinster.  Margaretha Bladh höll vårtalet, där hon bl a talade om olika relationer och hon avlutade med att utbringa ett leve för en bättre, rättvisare , tryggare  och en mer kärleksfull värld där vi alla lever i harmoni med naturen, Skaparen och varandra. Därefter var det dags att gå ut till majbrasan nedanför skolan och där sjöng manskören ett knippe vårsånger. Avslutningsvis stämde alla upp i nationalsången.
Ett vackert fyrverkeri avslutade kvällen.
De som arrangerade denna minnesvärda kväll var familjerna Bohlin/Wernvall, Ewertsson/Carlsson och Olofsson

Vårsoaré 15 april

Kyrkokörerna i Kråkshult och Hässleby hade traditionsenligt inbjudit till vårsoaré denna onsdagskväll. Ett 30-tal personer hade förväntansfullt tagit plats runt de med vårblommor dekorerade borden, då kantor Lage Nilsson hälsade välkommen. Körerna inledde med sången, Sköna maj välkommen. Därefter följde Smålandssången, komponerad av Ivar Widéen, innan Kråkshultstrion, Solveig, Mairy och Våge, sjöng två sånger komponerade av Sven Petri. Sen följde sång av kyrkokörerna och nu blev det t ex Längtan till landet, mera känd under namnet Vintern rasat ut, komponerad av Otto Lindblad. Kaffe med utsökta smörgåsar och ”finkakor”smakade bra i pausen. Även lotterna fick en strykande åtgång.

Efter lotteridragningen fortsatte programmet med att trion sjöng, Nu är ängen så grön. även det en komposition av Sven Petri. Körerna återkom med Nu grönskar det, En sommarafton och avslutade med Carl-Antons kända Nu går sista visan. Applåderna var så starka och uppskattande att publiken inbjöds att sjunga med i Nu går sista visan, vilket blev en fin avslutning på kvällen.

I publiken fanns förutom Kråkshultsbor även besökare från Bellö och Karlstorp, som torde ha uppskattat att Ivar Widéen och Otto Lindblad var representerade i programmet. Sven Petri har anknytning till Eksjö. Trevligt att dessa lokala kompositörer blandades med Schubert, Taube och Bach.

Föreläsning 8 april

Traditionen bjuder att säsongens sista föreläsning ägnas åt sång och musik så också denna gång. Det var Carl Henriksson och Byorkestern som stod för underhållningen. Mer än sextio personer tog tillfället i akt att  lyssna och njuta till denna mycket musikaliska kvintett, vars repertoar omfattade allt från opera till Beatles.
Föreläsningsföreningen har även denna säsong erbjudit fyra intressanta och underhållande föreläsningar.

Fasteinsamlingen i Kråkshult

Insamlingen gav 13.402 kronor, vara 8.600 kronor kom från missionsauktionen.

Föreläsning 25 mars

Säsongens tredje och näst sista föreläsning hade rubriken ” Albert Engström, myt och verklighet”. Det var Kaj Hörberg, från Smålandssektionen av Albert Engströmssällskapet, som i ord och bild berättade om Alberts och hans omfattande produktion.  Av många förknippas han väl med skämtteckningar och mustiga historier, men han var även en stor naturskildrare i ord och bild. Mer än femtio böcker och tusentals teckningar och akvareller lämnade hans hand. Albert Engström var ledamot av både Konstakademien och av Svenska Akademien.
Stina Ekeroth och Inga-Britt af Donner medverkade med uppläsningar. Det var säkert många som den här kvällen fick en ny bild av Albert Engström.

 

Årsmöten 13 mars

20 personer kom till Allegården när hembygdsföreningen och sockenrådet höll årsmöten. Hembygdsföreningen började och ordf. Anders Stigbäck och sekr. Margaretha Bladh informerade om det gångna årets verksamheter och vilka aktiviteter som är planerade för detta året. Även den ekonomiska redogörelsen presenterades, värt att notera är att överskottet från Kråkshultsdagen blev över 8.000:- kronor. Julkafferepets insamling till Världens barn gav rekordhöga 6.488:- kronor. Årsmötet  beviljade styrelsen ansvarsfrihet för 2014. De styrelseledamöter som varit valda t o m 2014 omvaldes.  Årsavgiften beslöts vara oförändrad dvs 50:- kronor/medlem. Vinnare i medlemslotteriet blev Gertrud Nilsson, Nässjö. Efter kafferasten, där hembygdsföreningen bjöd på kaffe, smörgås och kaka, var det dags för sockenrådets årsmöte. Slutligen informerade Anders Stigbäck om den planerade tillbyggnaden av Allégården, som innebär ordnande av en handikappvänlig toalett och även handikappanpassning av entren.

Föreläsning 4 mars

Eibert Einarsson, Eksjö berättade om Smålands Husarer. Eibert, som tidigare varit kärlkirurg på Höglandssjukhuset, har forskat om Husarerna och gav en rikt illustrerad och intressant föreläsning. Många i publiken hade anknytning till någon husar och var således särskilt intresserade och Bille Bild berättade om sin ”husartid” som kavallerist. Man kunde tro att det var ett smalt ämne men med en så duktig föreläsare blev det en verklig höjdarkväll. 47 personer kom denna kväll.

 Föreläsning 11 februari

Till vårens första föreläsning hade föreläsningen inbjudit Mickan Thor från Nävelsjö. Hon talade och visade bilder under rubriken ”Mickans mustiga Mickanismer”. 50 personer hade kommit för att lyssna till denna pratglada kvinna. Hon berättade många dråpliga historier från bl a sina resor och drev med sig själv och sin stora kropp. Hon har ett förflutet som journalist men lever nu på landet bland många djur. Dessa finns ofta med på hennes vackra fotografier och bilderna har försetts med en lämplig passande text. Många i publiken passade på att köpa hennes böcker och vykort.