2013

 

Julkafferepet

   Lördagen 28 december gick det traditionella julkafferepet av stapeln.
Mer än femtio personer hade hörsammat inbjudan och kom till Allégården denna lördagkväll.
Kvällen inleddes med att Ingrid Silfverhielm underhöll med sång till eget gitarrackompanjemang. Därefter var det dags för kaffe med sju sorters kakor.
Med anledning av de tavlor som hembygdsföreningen fått i gåva, berättade Anders Stigbäck lite kort om konstnären Erik Johansson,
Så var det dags för leken den tjuvaktiga skatan, den lek som blivit tradition.  Alla deltog med stor entusiasm och under stor munterhet. Det var många julklappar som bytte ägare flera gånger om.
Förutom att komma tillsammans och ha trevligt, är tanken att denna kväll också samla in pengar till Världens barn. Resultaten av den insamlingen blev  5.768:-
    Ett fantastiskt resultat.

Föreläsning onsdagen 27 november

”Visor från 30-tal till 60-tal”.
Trubadurduon BeDa (Berth och Dante) från Oskarshamn, underhöll med visor och kåseri.

Arkivens dag lördagen 9 november

Årets tema var Flora och Fauna.
Hembygdsföreningen hade med  stort engagemang ordnat en utställning om både växter och djur. Ett stort antal bilder och information fanns ta del av. Ett bildspel visade hur floran har förändrats genom åren. Kråkshultstrion underhöll och kaffe med smörgås och kakor serverades.

Föreläsning onsdagen 6 november

”Världens första nationalpark”
Fotografen Ingmar Skogar från Ängelholm, hade besökt nationalparken Yellowstone i Amerika, och nu visade han ett intressant bildspel från världens äldsta nationalpark.

Syföreningsauktion

Traditionsenligt hölls den årliga auktionen fredagen för allhelgonahelgen. Det var i det närmaste fullsatt i Allégården, när kh Åke Eldberg fattade klubban och på ett förtjänstfullt sätt ropade ut allt som skänkts. Givetvis fanns det ett stort antal ”hemostar” , där kilopriset blev 679:-. Därutöver såldes bl a handarbeten, hembakat bröd, ostkakor, morötter, julgranar, jordförbättringsmedel och mycket annat.
31.500:- blev det fantastiska resultatet av denna kväll.

Trivselkväll

Fredagen 25 0ktober var det bildvisning i Allégården. Bl a visades foton av konstnären Erik Johanssons konst. Anders Stigbäck hade rest till Värmland och fotograferat en del av den samling som fanns där

Föreläsning  onsdagen 16 oktober

Som volontär i Afrika”
Barnmorskan Anita Gunnar från Vetlanda, berättade och visade bilder från de ställen i Afrika där hon i flera omgångar arbetat som volontär.

Berättarkväll i Dalastugan

Fredagen den 30 oktober var det dags för den traditionella berättarkvällen.
Ämnet för kvällen var ”Skrock och Skrönor”.  17 personer var samlade i Dalastugan för att lyssna till och berätta om märkliga upplevelser. Bl a berättade Anna Jonzon från Bellö, hur hon en natt i sin ungdom, hört tomtar arbeta vid ett lagårdsbygge.

Fastighetsförsäljningar

Skalla-Funghult 1:6 har sålts till Susanne och Per-Arne Romare.

Hultna 6:1, Södergården har sålts till Eva Elisabeth Åberg och Karin Maria Elisabeth Benkert samt Anna Maria Elisabeth Åberg och Johan Olof Åberg.

Takarbeten

Under sensommaren har taket på Dalastugan renoverats. På södersidan har läkt och takpannor plockats ner och bytts ut. På norrsidan har trasiga pannor bytts ut. Nya vindskivor och vattbräder har monterats.

På bilden Bo, Anders, Berndt och Sivert

 

Fastighetsförsäljning

Dal 1:3 har sålts till Henrik Pedersen och Michael Jensen.

Kråkshultsdagen

Näst sista söndagen i juli, mitt i fruntimmersveckan, arrangerades Kråkshultsdagen.
Festen inleddes med uppträdande av Lindbergarna och senare framträdde Vetlanda dragspelsklubb. Omkring 300 personer hade sökt sig till festplatsen i det vackra sommarvädret. Många lät sig väl smaka av bratwurst och surkål liksom kaffe med hembakat bröd. Tillfälle gavs också till att spela på chokladhjulet eller skjuta med luftgevär. I Dalastugan fanns hembygdsföreningen på plats med information om socknens befolkning m m. För många är Kråkshultsdagen en ”hemvändardag”, där man träffar dem som man kanske inte sett på väldigt länge. Ett stort tack till alla för det arbete som Ni lagt ner på att arrangera denna Kråkshultsdag.

Filmförevisningar

Den 12 och den 19 juni visades Kråkshultsfilmerna för sammanlagt 120 personer.

Hembygdsorientering

Nästan 50 personer deltog i den årliga hembygdsorienteringen som ägde rum den 30 juni. Starten skedde vid Allégården, där deltagarna fick ett kuvert innehållande en ordfläta eller ett korsord. Med hjälp av dessa fick man fram namnet på den plats som skulle besökas. Vid varje plats fanns det tipsfrågor och även nya klurigheter som skulle lösas för att för att få veta vilken nästa plats var. Platserna som besöktes var Stensholm, Ön under Ebbarp och Stallaberg. Avslutning med prisutdelning var på festplatsen. Margaretha Bladh ansvarade som vanligt för orienteringen.

 

Friluftsgudstjänst 23 juli

På grund av det dåliga vädret flyttades gudstjänsten till Allégården. Åke Eldberg höll predikan och Inge Danielsson svarade för musiken. Efteråt serverades kaffe.
Ett 40-tal personer var närvarande.

Ny ladugård invigd i Svenstorp

Lördagen 15 juni invigde kommunalrådet Lennart Bogren den nya ladugård som David Olofsson byggt. Det är ett 1000 kvm stort kostall  med plats för närmare 100 mjölkkor och
där mjölkningen sker med hjälp av två robotar.
Mer än 350 personer mötte upp denna vackra sommardag.

 

Hastighetsbegränsning

Både barn och vuxna är rädda för att vistas utomhus, cykla eller motionera på genomfarten”, så skriver en sommarboende till kommunen och polisen. Personen kräver att hastigheten sänks till 30 km/tim och att farthinder anläggs på fyra ställen samt vid infarterna från Bellö, Karlstorp och Mariannelund. Redan förra året krävde personen i fråga, att hastigheten skulle sänkas men fick avslag från både Länsstyrelsen och Transportstyrelsen.

Torsdag 9 maj
Kristi himmelsfärds dag

En återkommande aktivitet denna dag brukar vara torpvandring eller kyrkogårdsvandring, men i år blev det i stället en rundvandring i Ebbarp.

Det var nästan 40 personer som samlades i Ebbarp denna vackra försommardag. Anders Stigbäck ledde vandringen och berättade på ett livfullt och engagerat sätt om byns historia. Först gick vandringen upp till Ryttarebacken som bjöd på en storslagen utsikt över byn. Anders berättade att Ryttarbacken enligt en sägen fått sitt namn efter att en ryttare blivit ihjälslagen och begravd där. Strax intill hade backstugan Nybygget legat, från denna stuga sägs det att man kunnat se när de tände ljusen i kyrkan på julottemorgon. Idag växer skogen hög och tät här och man kan inte ens se kyrktornet härifrån. Lite längre bort finns ett stort flyttblock, som visar spår efter hur man med stor precision har bearbetat det med borr och svartkrut och fått en nästan slät yta. Återvägen mot byn gick via den gamla kyrkvägen från Hultna och Lindås. Vid ”Arturs hus” beundrades den välgjorda stenfoten, kanske kom en del sten från ovannämnda flyttblock. Vidare kunde där skönjas en ”renfällning”, en nivåskillnad i marken som markerade vad som varit odlad mark långt tillbaka i tiden. Efter en kafferast fortsatte vandringen ner mot den plats där bebyggelsen hade legat före skiftet. Där finns rester av husgrunder och murstockar kvar som visar var husen låg.

Det var en mycket intressant  vandring, genom en av socknens vackraste byar, där Anders på ett generöst sätt delade med sig av sitt kunnande.

 

Fastighetsförsäljning

Kråkshult 1:19, Solsäter, har sålts till Dorotea Herzog

Lördag 27 april

Våren hälsades välkommen
Ett femtiotal personer samlades i Allégården denna lördagkväll, där Bertil, Anna-Lena och Curt från Myresjö bjöd på ett trevligt program med bl a gamla skolsånger. Det serverades paj och sallad samt kaffe med kaka. Vädret inte var det bästa och därför höll Anna Mellergård vårtalet inne i Allégården, även manskören framförde sina vårsånger inomhus. Till sist trotsades regnet och alla gick ut och beskådade majbrasan och det ståtliga fyrverkeriet.

Onsdag 17 april

Vårsoaré i Allégården
Kråkshults och Hässlebys kyrkokörer bjöd på vårsånger, Mairy och Solweig sjöng duettsång och Maja Rasmussen spelade två pianostycken. Kvällen avslutades med kaffeservering.

Lördag 13 april

Jönköping läns hembygdsförbund höll årsmöte i Jönköping.
Utöver sedvanliga förhandlingar medaljerades 6 personer för sina insatser i hembygdsföreningarna. Barkeryds lantbruksmuseum tilldelades Hedersenen. Journalisten och författaren Erik Lindfelt kåserade över hembygden.
Vår förening representerades av Margaretha Bladh och Wåge Olofsson.

Onsdag 10 april

Vårens sista föreläsning
”Helt vanlig i en ovanlig värld”
Traditionsenligt bjöd terminens sista föreläsning på sång och musik.
Nu var det Björn Holm från Linköping underhöll med egna visor. I hans texter fanns mycket humor men också många tänkvärda funderingar över företeelser i vårt vanliga liv.
Nästan femtio personer kom för att lyssna på honom.

Fastighetsförsäljning

Totarp 1:8 har sålts till Max Meidahl Münsberg och Inge Meidahl Münsberg.

Fredag 22 mars

Endast ett fåtal medlemmar mötte upp när hembygdsföreningen hade sitt årsmöte på fredagskvällen.
Aktiviteter under det gångna året har varit bl a kyrkogårdsvandring, friluftsgudstjänst, som p g a vädret fick hållas i Allégården, hembygdsorientering, visning av Kråkshultsfilmerna, sommarfest, utflykt till Stjärneborg  i Lommaryd,
invigning av Linbastan, berättarkväll i Dalastugan. arkivens dag och
julkafferepet.
Kråkshultsfilmerna har digitaliserats. Gamla kort och diabilder har scannats och finns nu även de digitalt.
Till ny ordförande, efter Mari-Anne  Larsson, valdes Anders
Stigbäck. De i styrelsen som var i tur att avgå, omvaldes samtliga. Antalet
medlemmar under året var 67 st. Årsavgiften för 2013 beslöts vara oförändrad,
50 kronor.
Kommande aktiviteter ; naturvandring , kyrkkaffe vid midsommargudstjänsten,
hembygdsorientering, filmvisningar, sommarfest, ev grillkväll med allsång, berättarkväll, arkivens dag, julkafferep. Dragning i medlemslotteriet förrättades och den lycklige vinnaren blev Sten Åstrand, Lund.
Efter att även Sockenrådet hållit sitt årsmöte, bjöds det på kaffe. Kvällen avslutades med en uppskattad bildvisning, bestående av äldre bilder där temat var årstider.

Onsdag 13 mars

Föreläsning
Lee Österberg från Eksjö berättade om hur hennes liv förändrades efter den svåra bilolyckan hon varit med om. Hon inledde med att visa en film om sig själv, före och efter olyckan. Därefter beskrev på ett känslosamt och även humoristiskt sätt den långa vägen tillbaka till ett nytt liv. Hennes intresse för konst, framför allt att måla och teckna, har varit en stor drivkraft för henne. Alla berördes av hennes positiva livssyn och förmågan att se möjligheterna. Omkring trettio personer kom till Allégården denna kväll.


 

Fredag 8 mars

Lutherhjälpsauktion”
Ett trettiotal personer kom till auktionen i Allégården som inbringade drygt 5000:-.

Onsdag 27 februari

Föreläsning ” Skeppsbruten i Antarktis”
Oscar Westman från Ydre, berättade och visade bilder från ett dramatiskt tillfälle varit han hade varit med om. Han arbetade som guide på M/S Explorer, ett kryssningsfartyg, som befann sig i Antarktis då det kolliderade med ett isberg. Det var en spännande berättelse om hur alla räddades från fartyget innan det sjönk.

Befolkning

2013.02.06  fanns i Kråkshult 116 personer.  En minskning med 11 personer från 2011.12.31
(Källa: Eksjö-Tidningen nr 2 2013)

Onsdag 13 februari

Årets första föreläsning.
Nisse Norén från Ekenässjön, föreläste om
”Arvet från Dag Hammarsköld.”