2012

Fredagen 28 december

40 personer kom till Allégården och det traditionella julkafferepet som anordnas till förmån för Världens barn. På programmet stod förutom kaffe med sju sorters kakor även tipspromenad, lotterier och julklappsleken. Den senare lockade till mycket munterhet, när det blev tillåtet att ”knycka” paket från varandra. Insamlingen till Världens barn gav 4.504 kronor, ett mycket gott resultat.

 

Fastighetsförsäljningar

Kråkshults 1:20 har sålts till Dorothea Herzog

Tokeryd 1:27 har sålts till Andreas Schultz

 

Onsdagen 28 november
Från nöjets estrader

Föreläsningsföreningen hade bjudit in Jan Fransén från Tranås som underhöll med visor och allsång. Ett 30-tal personer hade mött upp.

Lördagen 10 november
Arkivens dag

Ett 50-tal personer besökte Allégården och Arkivens dag, som arrangerades av hembygdsföreningen.
Årets tema var framtiden och hembygdsföreningen hade fokuserat på lantbruk och djurhållning. Det finns idag 18 st djurhållare i socknen med nötkreatur, hästar, får och hjortar som håller landskapet öppet. Antal gårdar med mjölkproduktion har minskat till 6 st.
Men fortfarande finns det framtidstro, bl a i Funghult har bröderna Rickardsson byggt en ny ladugård och i Svenstorp bygger David Olofsson en ny ladugård. Bille Persson hade intervjuat djurägarna och Margaretha Bladh hade varit och fotograferat på samtliga gårdar. Redovisning av detta var uppsatt på skärmar och väggar. Dessutom fanns det i vanlig ordning möjlighet att ta del av föreningens album, klippböcker samt pärmen med socknens befolkning under 1900-talet. Även handlingar från Byggnadsarbetarförbundets lokalavdelning, som skänkts till hembygdsföreningen, fanns att studera.

Onsdagen den 7 november
Föreläsning ” Min farfar Pälle Näver”

Pär-Olof Högstedt berättade på ett inlevelsefullt sätt om sin farfar Pälle Nävers liv och diktning. Pälle Näver, vars riktiga namn var Josef Högstedt, började sin diktarbana som ung och redan 1923 kom hans första diktsamling ut. Den skulle följas av ytterligare tjugo böcker varav några på prosa. Under 44 år skrev han en dikt varje vecka, som publicerades i ett 30-tal tidningar. Diktarförmågan har gått i arv i flera generationer, Pälles far skrev dikter och Pär-Olof läste inte bara sin farfars dikter utan gav också prov på egna alster. Nästan 40 personer  kom till Allégården denna kväll.

Fredagen 2 november
Syföreningsauktion

Allégården var näst intill fullasatt när Kyrkliga syföreningen hade sin traditionella auktion. Kyrkoherde Åke Eldberg höll i klubban och som vanligt var det ett rikt utbud och största intresset tilldrog sig alla hemostar. I år var det 16 st som auktionerades ut till  ett kilopris 427 kronor. Den dyraste osten ropades in för 1.000 kronor. Hembakade limpor såldes för ca 300 kronor styck och då ingick även en lott, tre julgranar betalades med 1000 kronor och en fågelholk med 600 kronor. Det såldes också hemliga lådor, hembakade ostkakor, kaffebröd, handarbeten, presentkort på jordförbättringsmedel, krukväxter mm. Även ett flertal lotterier såldes under kvällen. Kaffe och ostkaka serverades. Sammanlagt inbringade auktionen 28.500 kronor som bl a skänks till Svenska kyrkan och missionsarbete i utlandet.

Onsdagen 10 oktober
Föreläsning i Allégården

Lennart Larsson från Ingatorp, berättade och visade bilder från en intressant resa han gjorde till Kina för några år sedan

Fredagen 5 oktober
Berättarkväll i Dalastugan

 

Temat för kvällen var dialektord och gamla uttryck. Sivert hade eldat i öppna spisen och i skenet av fotogenlampor och stearinljus dryftades förekomsten och betydelsen av dialektala ord och uttryck.  I de flesta fall var enigheten stor om både uttal och betydelse, även från dem som inte var födda i socknen. Ibland gick dock åsikterna isär.  Vad betyder t ex ” slå avit”, är det att ramla baklänges eller att bli väldigt snopen? Heter det ”harvelens kröcka och Pelle-Måssa käpp” eller harvelens kröcka och spinnrockens käpp” och när använder man uttrycket, är det kanske när man blir överraskad eller är det ett lindrigt kraftuttryck? Detta är bara ett par exempel av alla ord som lyftes fram under kvällen.

Onsdagen 26 september
Höstens första föreläsning  ” Amishfolket utmanar”

Bengt-Åke Öhgren, präst från Tidaholm, berättade på ett intressant och underhållande sätt om Amish-folket i Pennsylvania. Dessa männskior kom till Amerika på 1700-talet, från Tyskland där de förföljts på grund av sin religösa övertygelse. De lever ett enkelt och stillsamt liv, utan den moderna tekniken. Jordbruket  bedriver de på gammalt vis med hjälp av hästar och mulor. De ansluter inte sina byggnader till något elnät, telefon används mycket sparsamt och den placeras utanför bostaden, för att inte störa. Transporter sker med häst och vagn. Några kyrkobyggnader finns inte. Gudstjänster firas varannan söndag och då i någons hem.

Mer än 50 personer kom till föreläsningen i Allégården, och kanske väcktes tanken hos några, att det finns en del i Amish-folkets levnadssätt som den moderna och stressade nutidsmänniskan kan ta till sig.

 

 

Onsdagen 22 augusti
Återinvigning av Linbastan i Ålarp

 

Linbastan 2012

Delar av bastan har varit i stort behov av underhåll, främst då det s k förrummet. Detta har nu åtgärdats med ett fantastiskt bra arbete av Anders, Bo och Sivert. De har bytt ut ytterväggarna och taket samt tillverkat nya dörrar. Dessutom har de gallrat och rensat upp området mellan vägen och bastun, så att bastan nu syns ifrån vägen.
Över 50 personer kom för att se resultatet och lyssna till Margaretha som berättade om hur man tog hand om linet dvs rötade, torkade, bråkade, skäktade och häcklade det innan det var dags att spinna det. Bo och Sivert grillade korv och Britten bjöd på ostkaka.

Utflykt

Söndagen den 5 augusti gjorde hembygdsföreningen en utflykt till Stjärneborgs museum och Stierngranats pyramid i Lommaryd. Kl 11 samlades 19 personer utanför Allégården. Första anhalt var ITolv-området i Eksjö, där Margaretha visade runt. Vi såg bl a att den nya djurkliniken är inrymd i kasern 07. Vid Stjärneborgs Museum blev vi väl mottagna och fick en föreläsning om Malte Lieven Stierngranats liv och leverne. De flesta av oss hade hört Göran Engström på en föreläsning i våras. Vår guide betonade särskilt Maltes kulturgärning. Det var han som tagit initiativ till att samla ihop alla byggnader och föremål, som nu finns på området. Efter föreläsningen såg vi oss omkring en stund. Sedan begav vi oss till pyramiden. Där tog Britt-Marie Forsblad emot oss och berättade på ett mycket intressant sätt om pyramidens tillkomst och berörde en hel del av Maltes alla märkliga påfund. Han är t ex begravd i pyramiden i den kista som han förde med sig på sina resor. Dock kunde han inte helt styra över ödet. Då han avled i Stockholm befann sig nämligen kistan i Gränna. Kistan är inmurad under altaret medan andra familjemedlemmars urnor är inmurade i nischer i väggen. Kungliga Telegrafstyrelsen tillät inte att telefon drogs in i pyramiden och inte heller har dagens mobiltelefoner någon mottagning här. För något år sedan besöktes pyramiden av koppartjuvar. Kanske knackade Malte i väggen, för de lyckades inte få med sig någon koppar. Trots det intressanta föredraget började kaffetarmen göra sig påmind och vi for ner till Stalpets Café. en del fprtsatte till Aneby för att inta middag. Alla höll med om att det varit en intressant dag. Familjen från Ängelholm vet nu lite mer om mannen som anlade hembygdsparken där.  Föreningen bjöd på inträdena.   / M Bladh/

Kråkshultsdagen den 22 juli

Över 700 besökare kom till festplatsen på söndagen, när Kråkshultsdagen firade 70-årsjubileum. En fin utställning av affischer från gamla Kråkshultsdagar, hade iordningsställts av Peter Syr. Där kunde man se och minnas vilka artister som framträtt genom åren. Från scenen presenterade Ervwin Dörner och Peter Syr en liten kavalkad över några av de artisterna.
Exakt på dagen för femtio år sedan uppträdde Göingeflickorna här. Nu var två av dem, Barbro Svensson och Agneta Gardelid, tillbaka och underhöll publiken.

Senare på eftermiddagen svarade Towe Widerberg och hans fru Charlotta för underhållningen med bl a allsång.
I Dalastugan kunde man ta del av gamla urklipp och uppteckningar över socknens befolkning.
För att ingen skulle behöva gå hungrig från festen serverades det förutom kaffe och nybakat bröd även tysk korv och surkål.

I anslutning till festplatsen fanns också loppmarknaden.

För många är Kråkshultsdagen en hemvändar- och återseendets dag och i år var det många minnen som väckets till liv med hjälp av alla affischerna. Som traditionen bjuder denna dag, var det givetvis vackert väder.
Ett stort tack till alla som hjälpt till och arrangerat denna fest.

Filmförevisningar

Fredagarna den 13 och den 20 juli visades Kråkshultsfilmerna.
Även i år var intresset stort, närmare 150 personer tog tillfället i akt att
se filmerna från 1955 och 1966.

Söndagen den 1 juli
Hembygdsorientering

Drygt 30 personer deltog i årets hembygdsorientering. För att få reda på vart man skulle åka, fick varje bil-lag en påse med bokstäver och med hjälp av dessa skulle man få fram tre resmål.  Det blev Heda, Östanå och Tokeryd. Utmed vägen fanns 30 mer eller mindre kluriga tipsfrågor. I Heda berättade Margaretha om gårdarnas historia och om vilka som bebott dessa.  Slutmålet var festplatsen, där prisutdelning och fika skedde i Dalastugan.
En eloge till Margaretha Bladh, Gerd och Sivert Wik som lika tidigare år svarade för arrangemanget.

Bo Karlsson, Hasse Persson, Sven Svalbring, Sören och Anette Evertsson lyssnar när Margaretha berättar on byn Heda

Söndagen den 24 juni
Friluftsgudstjänst

På grund av det regniga vädret hölls den planerade friluftsgudstjänsten i Allégården. 35 personer deltog. Predikade gjorde Åke Eldberg och Inge Danielsson svarade för musiken.

Söndagen den 27 maj
Konfirmandträff

Denna söndag samlades 1962 års konfirmander till 50-års jubileum. Av hela gruppen på sexton personer var det tretton som kom till Kråkshult. Med var också konfirmationsprästen Lennart Severin. Efter gudstjänsten samlades man i Allégården för middag och fortsatt samvaro.

Ivonne Svahn Vimmerby Tidning

Foto: Ivonne Svahn Vimmerby Tidning

Främre raden: Agneta Finn (Ahlstedt) Gagnef, Annette Gustafsson (Kempe) Tranås, Lennart Severin Motala, Agneta Artursson (Carlsson) Linköping, Britt-Marie Nilsson (Hultgren) Vetlanda, Ros-Marie Nordström Anneberg.
Bakre raden: Håkan Turesson Nässjö, Kurt Welander Mariannelund, Karl-Lennart Karlsson Kråkshult, Sören Evertsson Bellö, Tommy Turesson Nässjö, Bernt Stigbäck Kråkshult, Sören Axelsson Tidaholm. På bilden saknas Sölve Danielsson.

Inger Bjelkemyr Varberg, Birgitta Karlsson Linköping och Christer Södergren Dalarna var inte närvarande.

 

 

Fastighetsförsäljning

Kyrkoryd 1:1 har sålts till Sven Olov Helge Ek, Österbymo

Torsdagen 17 april
Kyrkogårdsvandring

Trots det kyliga vädret kom 25 personer till kyrkogårdsvandringen, som den här gången omfattade den sydöstra delen av kyrkogården. Margaretha Bladh och Mari-Anne Larsson berättade om kända och okända kråkshultsbor. Vid den värmande kaffestunden i  Allégården efteråt, berättades det vidare om människor från förr och deras levnadsöden. Några släktforskare fick en del nya anor med sig hem.

 

Onsdagen 25 april
Vårsoare i Allégården

Över 50 personer kom till Allégården denna kväll och fick lyssna till vårsånger framförda av Kråkshults och Hässlebys kyrkokörer under ledning av Lage Nilsson, som också sjöng ett par solosånger. Våge Olofsson och Bernt Stigbäck framförde Motorcykelvisan och Luffarevisan. Mat, kaffe och kaka serverades. Vårtalet hölls av Erwin Dörner och vid vårbrasan sjöng en manskör. Kvällen avslutades med ett ståtligt fyrverkeri.

Hastighetsbegränsning

Både Länstyrelsen och Transportstyrelsen säger nej till en kråkshultsbos förslag om att sänka hastigheten genom Kråkshult till 30 km/tim.

Onsdagen 11 april
Föreläsning ”Musik & Konst”

Kråkshultspojkarna Inge Danielsson och Bille-Bild Persson berättade om hur deras yrkeskarriärer en gång startade och hur det fortsatte.

Bille Persson berättade om hur han sålde sina första alster till grannfrun för 5 öre styck. Den första teckningen han fick publicerad var i Vimmerby Tidning, den föreställde Mora-Nisse och inbringade 15 kronor. Han lämnade Kråkshult och hamnade i Stockholmstrakten, där han utbildade sig och arbetade som tecknare, illustratör m m. Han arbetade också som teckningslärare.

Inge Danielsson, som idag är kantor i Ingatorp, berättade att han redan som 14-åring vikarierade som kantor i Karlstorp kyrka, han berättade vidare att han spelat i ett antal olika band, ackompanjerat ett flertal kända artister. Inge tjänstgjorde  som kantor och körledare i Kråkshult under 30 år.

Onsdagen 21 mars
Föreläsning

Göran Engström berättade i ord och bild om ”Mannen som gjorde vad som föll honom in”, dvs Matle Liewen Stierngranat.  För de flesta väl känd för sin gravpyramid i Stjärneborg och för att ha uppfört en järnvägsstation åt sig själv.
Men Engström beskrev en man med en mycket fascinerande levnadshistoria. Från att ha sökt lyckan i USA, återkom han till Sverige. Här har han, lite varstans, lämnat spår efters sig bl a i Vittsjö, Ängelholm, Gränna och så förstås i Lommaryd där han uppförde såväl det lilla slottet Stjärneborg och museet.
Göran Engström har gett ut en bok om Malte Liewen Stierngranat och på Youtube finns filmen ”Jag är mannen som gör vad som faller mig in”.

Fredagen 9 mars
Årsmöte

De i styrelsen som var i tur att avgå, omvaldes samtliga. Till ny styrelssuppleant valdes Solvig Stigbäck efter Asta Persson.
Till representanter till Eksjö kommuns hembygdsråd valdes Gerd Wik och Margaretha Bladh.
Medlemsavgiften beslöts att vara oförändrad, 50:-/person eller 150/familj.
Verksamhetplan för 2012 redovisades. Aktiviteterna kommer att finnas på hemsidan.
Nytt för i år var ett medlemslotteri, där vinsten var ett presentkort på 250:-.
den lycklige vinnaren blev Håkan Simonsson, Värnamo.
Även sockenrådet hade sitt årsmöte denna kväll.

 

Fredagen 22 februari
Föreläsning

Rakel och Stig Artmark berättade och visade bilder om sitt senaste arbete i Kongo.
I januari 2007 reste de till Ouesso i norra Kongo för att ha ansvaret för uppförande av en ny kyrkobyggnad. Kyrka som skulle rumma 900 personer, uppfördes med murade väggar trätakstolar och takplåt. Arbetet var beräknat till att ta sex månader. Förhållandena var enkla, bl a göts murblocken på platsen av sand som hämtades i små båtar på andra sidan floden. Bortsett från en motorsåg som Stig fört med sig från Sverige, fanns inga tekniska hjälpmedel utöver att man fick låna en byggkran några kvällar för att lyfta upp de största takstolarna. Ingen elektricitet fanns att tillgå.
Det fanns gott om arbetskraft, en del erfarna men de flesta hade ringa erfarenhet av byggnadsarbete. En lördag efter sex månader var stod kyrkan klar, och på söndagen kunde Stig hålla en predikan där. Dagen efter åkte paret hem till Sverige.
Drygt 30 personer hade samlats i Allégården och fick lyssna till en mycket intressant föreläsning.