Erik Gustaf Jansson


Snickare, Bygdeforskare och Spelman. Han kallades Mästarn eller Mästars-Erik, eftersom han var uppväxt vid torpet Mästars (en f. d. trädgårdsmästares bostad).
Erik ansågs vara en "idespruta". Det var han som var en av de drivande krafterna då Gammelgårdens Spelmanslag bildades 1954. Han var med och startade Knutby IF och han tog initiativet till att börja fira Nationaldagen i kyrkan varje år.

Mästars Eriks Självbiografi
Jag föddes den 25/2 1917 vid Apalund under Björkö i Knutby.
Min mormor Lotten och min morfar Johan Jansson (statare under Björkö) blev som mor och far för mej så länge de levde och de gav mig en bra uppfostran.
Frid över deras minne.
År 1927 inköpte de Lilla Kråkvilan ("Mästars") och den forne stataren blev alltså på äldre dar hemmansägare.
14 år gammal började jag arbeta i Björkö handelsträdgård, men bodde fortfarande hemma. År 1937 kom jag till "Pelle i Ola" som snickarlärling och stannade där i 10 år.
År 1947 fick jag anställning som förman på snickerifabrik i Vingåker och året därpå började jag eget tillsammans med två kompanjoner. Det blev för min del sex magra och bekymmersamma år. År fyllda av längtan till hembygden…
1954 var jag åter i Uppland (Uppsala) och kunde regelbundet besöka Knutby-Bladåker och Björkö, där min mormor ännu levde kvar.
Varmt fästad vid hembygden har jag alltid varit. Uppsala febr. 1967 Erik J.

Vårt arkiv
Huvuddelen av Knutby-Faringe-Bladåkers bildarkiv består av foton som Mästars-Erik Jansson samlat under hela sitt liv och som vi erhållit som donation av hans efterlevande släktingar, familjen Lindbäck.
495 bilder storlek 10 x 15 cm eller större, samlade i fyra stora album (A2), alla med utförlig beskrivning. Dessutom fotonegativ till merparten av dessa och en lista d.v.s en kopia på bildernas beskrivningar. Det som visas på bilderna är mestadels folk från Knutby, Faringe och Bladåker.
180 diabilder med tillhörande ljudband från ett bildspel som gjordes 1958 och fick namnet: Denna Vår Bygd. Det är Eriks berättarröst man hör på bandet och dessutom ingår kortare inslag med autentiska röster på några kända ortsbor. Nästan alla bilder är tagna av amatörfotografen Roland Karlsson, Fasterna. Det var han som åkte runt med Erik 1958 i Knutby och Bladåker. Bildspelet visar hur Knutby och Bladåker såg ut 1958.
Lagom till Hembygdsförbundets årsmöte 2000 var bildspelet överfört till VHS-video och närmare 100 kopior har sålts vid våra evenemang och på ICA-Knuten. Bildspelet blir även tillgängligt på DVD och i vår produktlista Övriga DVD står den som DVD01 (VHS01).
Många bilder från albumen och bildspelet har använts vid framställningen av de små böcker eller häften som finns inlagda i skivsamlingarna Musik från bygden och Intervjuer med ortsbor.
Urklippspärmar mm
Erik hade även en ansenlig samling tidningsurklipp och anteckningar med anknytning till bygden och även till spelmän och musik. Erik var i grunden snickare, men även en duktig spelman och ansågs vara en "idespruta. Det var han som var en av de drivande krafterna då Gammelgårdens Spelmanslag bildades 1954. Han var med och startade Knutby IF och han tog initiativet till att börja fira Nationaldagen i kyrkan varje år.
Nyare bilder
Vi fortsätter i Eriks anda, att dokumentera händelser i vår bygd och det finns en hel del nytagna bilder. Några intressanta äldre bilder har vi själva fått tag i och ett smakprov visas i fotogalleriet på vår hemsida.
Filmarkivet.
Vi har fått Svenska Filminstitutets hjälp med digitalisering av äldre filmer med ortsanknytning.


Förening:

Knutby-Faringe-Bladåkers Hembygdsförening

Ändrad av: Knutby-Faringe-Bladåkers Hembygdsförening (2015-01-24 12:17:48) Kontakta föreningen
Skapad av: Knutby-Faringe-Bladåkers Hembygdsförening (2011-10-27 00:55:27) Kontakta föreningen