Erik Jansson

Sammandrag av historik om Mästars-Erik

1917-02-25     Föddes vid Apalund under Björkö i Knutby. Växte upp hos mormor och morfar, Lotten och Johan Jansson, som var statare under Björkö.

1927     Då han var 10 år inköpte mormor och morfar torpet ”Mästars” (Lilla Kråkvilan)

1931    14 år gammal började han arbeta vid Björkö handelsträdgård, men bodde fortfarande hemma.

1937    20 år gammal började han som snickarlärling hos Pelle i Ola. Han bodde då i Ola och fick en gedigen snickarutbildning. Han blev kvar där i 10 år.

Idrottsintresserad och själv aktiv inom skidåkning och friidrott. Han tyckte att man borde bilda en Idrottsförening i Knutby.

1938   Knutby Idrottsförening (K I F) bildades år 1938 på Karlsson Café.

1941 Under midsommarhelgen befann sig Erik på riksidrottsförbundets kurs för idrottsledare vid Marma Hed i Sörmland.
Just då trappades kriget upp ytterligare genom att Hitler-Tyskland anföll Ryssland. Erik berättar att kursdeltagarna samlades allvarliga vid den Svenska Flaggan. Då föddes idén att ordna ett flaggfirande även hemma i Knutby .

1943    Den 6 juni inföll på en söndag. I samband med en fotbollsmatch på den provisoriska gräsplanen mellan Tarvs gård och Ellsta hölls bygdens första flaggfirande. Anders Jonsson och Bengt Backman kom dragandes med en nyhuggen flaggstång på sina cyklar. Först var det defilering,  sen en match mellan Knutby – Öregrund.

1944   På våren tyckte han att hela bygden borde deltaga vid firandet så han annonserade till möte. En Flaggkommitté bildades med Erik som ordförande. Firandet 1944 blev stort. Man hade hyrt småflaggor från Lindarna i Falun och satt på käppar vid alla infarter till Knutby så att alla förstod vad som var i görningen. Regementschefen vid I-8 i     Uppsala var högtidstalare.  En gossorkester spelade. Just den dagen började de allierade sin invasion över Engelska kanalen. Detta satte naturligtvis sin prägel på firandet. Erik inledde sin välkomst med:
Världen står i brand. Vid våra gränser står Svenska pojkar på vakt, villiga att offra sina liv.
Gamle kyrkoherden Wilhelm Brusewitz var närvarande vid firandet detta år. Han gick bort på hösten samma år och hade varit HB-förbundets ordförande ända sedan sedan starten 1929 och till sin död, med undantag från en kort tids sjukdom.

1946    Överläts ansvaret för kommittén och firandet till nya kyrkoherden Erik Söderlund.

1947     Erik själv flyttade till Vingåker i Sörmland där han fått anställning som förman på en snickeriverkstad. I Vingåkers gick han på Folkhögskola. Han lärde sig noter och kunde så småningom själv teckna ner låtar.

1948    Startade även eget snickeri i Vingåker tillsammans med två kompanjoner (även de från Knutby).

Han var ganska aktiv inom folkmusiken i Vingåker. Och han hade många bra idér. De kallade honom idésprutan.

1951    Detta år kom han hit till Gammelgården med Spelmän och Folkdanslag, Teateramatörer och Föredragshållare från Vingåker och tog således hand om hela hembygdfesten i Knutby det året.

Hans eget företag i Vingåker gick inte så bra. Han avvecklade företaget, men han vägrade gå i konkurs. Han ville så gärna göra rätt för sej och skulderna hade han med sej i flera år. Alla fordringsägare fick betalt.

1954    Åter i Uppland. Bosatte sig i Uppsala, där han arbetade bl a vid Nymans verkstäder. Hans mormor Lotten levde fortfarande och bodde vid Björkö, så det blev många besök i Knutby. Han var aktiv även i Uppsala, mycket som många inte vet om. På äldre dar hade han en egen liten verkstad, där han renoverade möbler.

1954     I december tog han initiativet till att starta Gammelgårdens Spelmanslag i Knutby. De uppträdde sedan under många år på ålderdomshem, på fester i Knutby och på andra orter. En ansenlig samling noter finns från den tiden. Vi har flera inspelningar från  fester på 1950-talet

Musik    Han var en hejare på att spela munspel. Han lärde sej spela fiol och senare nyckelharpa. Som många spelmän spelade han på gehör. (tills han lärde sej noter i Vingåker).
Egen musik    Erik har gjort två psalmer, Sommarpsalm utan ord  och Aftonvisa från Knutby. Han har även gjort en hambo, Knutbyhambo. F. ö. var han ganska sparsam med låtskrivande. Han var livrädd för att få med någon stump från andras låter. ”Jag har ju så mycke musik i huvet” sa han.

Dikter    Erik tyckte om att läsa dikter och har även gjort en del egna. Han hade själv ett mycket vårdat språk. Han gjorde ofta fyndiga texter till uppvaktningar  och fester. t ex IF-fester.

Sånger    Han var en duktig sångare och i arkivet har vi inspelningar med honom .

Bygdeforskare    Det mesta av det arkiv som vi försöker förvalta kommer från Mästars-Erik: Musik, Intervjuer, Bilder, Dokument.

1992    Höll han jubileumstalet vid flaggfirandet här i Knutby

1995    Dog han i Uppsala. Är begravd i Knutby.