Vävstugeverksamhet/Vävcirkel 2017

Hembygdsföreningen avser att starta en vävcirkel på Hembygdsgården under 2017. Läs mer under Hembygdsgården/ Vävstugorna!

Orkidévandring

276493.orig

Tips: Kommunens orkidévandring i Kärna mosse äger rum. Se vidare Guideprogram för Linköpings natur 2016. OBS! Föranmälan krävs. Kostnad 20:-

Adventskaffe i Höglyckan

Det traditionsenliga adventskaffet på Hembygdsgården var välbesökt med stundtals köbildning till kaffestugan Höglyckan. Våra loppisar och hantverksmarknad var också välbesökt. Det blev lite trångt i stugan, varför vi inför nästa års adventkaffe måste öppna upp en stuga till. Ett stort tack till alla ni som kom och gjorde vår dag på Hembygdsgården.

hantverkFotograf: hantverk fikastugan1Fotograf: fikastugan1Fotograf: fikastugan1
julloppisFotograf: julloppis fikastugan

Takrenovering av skomakeriet

skomakerietFotograf: skomakerietNu är vi på gång med renoveringen av taket på det gamla skomakeriet Kärna Hembygdsgård. Det var många som kom för att hjälpa till. Loppiset var också öppet, vi sålde för 10:-, inte så bra! Ett stort tack riktar Styrelsen till er alla som kom för att hjälpa till. Ett stort tack till Stina för den eminenta Ärtsoppan till Lunchen, punchen var god den också.

 

Det färdiga resultatet.

skomakeriFotograf: skomakeri

 

Hemvändardag 2016

Hemvändardagen var inte så välbesökt som vi hade hoppats, men runt 40 personer hittade ändå till Hembygdsgården.

hemvändardagFotograf: hemvändardag kaffestuganFotograf: kaffestuganFotograf: kaffestugan

Midsommaren 2016

Midsommarfirandet på Hembygdsgården bjöd på strålande solsken och mycket värme, både från besökarna och solen. Nytt för i år var en tipspromenad för barnen samt en frågetävling om gamla redskap och andra gamla föremål. Kaffestugan med kaffe/saft och bakelse var välbesökt.

frågetävlingFotograf: frågetävling

Dans kring stångenFotograf: Dans kring stången

Dans kring stången

Fika i gröngräsetFotograf: Fika i gröngräset

Fika i gröngräset

MingelFotograf: Mingel

Mingel

Röjning Trädgårdstorp

Nu har vi på Kärna Hembygdsförening börjat med röjningen av de gamla torpen i skogen runt Hellgrenshagen. Trädgårdstorp var först ut. Nu kan man se var boningshuset låg och på andra sidan vägen uthus och ladugård.

trägårdstorpFotograf: trägårdstorp

Staket Hembygdsgården.

Nu är arbetet påbörjat med nytt staket runt den röjda delen av hembygdsgårdens område. Tanken är att efterhand byta ut gärdesgården runt hela området. Det är både dyrt och arbetskrävande med underhåll av gärdesgården. En ny gärdesgård kostar runt 500 kr metern, den typ av staket vi nu sätter upp har en kostnad av runt 90 kr metern och blir lättare att underhålla. Staketet skall vara falu rödfärgat med vita toppar,

 

topparnaFotograf: topparna

staket2Fotograf: staket2

Invigning skyltning av 6 gamla torp

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson

30 personer vid invigninge

Vid invigningen av de 6 gamla torpen i skogen nedanför Hellgrenshagen kom runt 30 personer. Här samlingen vid Trädgårdstorp i det för årstiden strålande vädret. Det bjöds på Cider, salta pinnar och godis.

 

 

 

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson
Föreningens ordförande Pär Hallinder hälsar alla välkomna.

 

 

 

 

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson

Bleckert Lagerfelt

Bleckert Lagerfelt invigde avteckningen av de skyltar som beskriver de gamla torpen, Trädgårdstorp, Lagerlundaklämman, Toleforsklämman. Björklund och så Rom som ligger en bit in i skogen. Lagerfelt berättade om de gamla torpen och hur det var att vara torpare.

 

 

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson

Skylt över Trädgårdstorp

Informationsskylten över Trädgårdstorp. På skylten finns en QR-kod som man kan avläsa med en QR-scanner. Scannern laddar man ner till mobiltelefonen på nätet. Sedan är det bara att fota av QR-koden och så har man kartan som visas på skylten i mobilen och man hittar till dom andra torpen på ett enkelt sett.

 

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson

Kartan över torpen

 

Kartan över de 6 torpen. På denna karta kan man även se gårdarna Lagerlunda och Tolefors. Dessa två gårdar samt Länstyrelsen i Östergötland har varit med och sponsrat Informationstavlorna.

För dem som är intresserade att läsa mer om stugorna:

Sex gamla stugor