Ny ordförande i Hembygdsföreningen

 

Mats Larsson född 1951, professor i arkeologi vid Lennéuniversitetet i Kalmar har tagit över ordförandeklubban i Kärna Hembygdsförening efter Pär Hallinder.

Vår ständiga sekreterare i föreningen Kerstin Keineby har avsagt sin roll och ersatts av Barbro Sandell.

Temadagar

Läs mer om våra kommande Temadagar under Aktiviteter

Vävstugeverksamhet/Vävcirkel 2017

Hembygdsföreningen avser att starta en vävcirkel på Hembygdsgården under 2017. Läs mer under Hembygdsgården/ Vävstugorna!

Orkidévandring

276493.orig

Tips: Kommunens orkidévandring i Kärna mosse äger rum 7/6, 12/6, 18/6. Se vidare Guideprogram för Linköpings natur 2018 eller www.linkoping.se/natur. OBS! Föranmälan krävs. Kostnad 20:-

Staket Hembygdsgården.

Nu är arbetet påbörjat med nytt staket runt den röjda delen av hembygdsgårdens område. Tanken är att efterhand byta ut gärdesgården runt hela området. Det är både dyrt och arbetskrävande med underhåll av gärdesgården. En ny gärdesgård kostar runt 500 kr metern, den typ av staket vi nu sätter upp har en kostnad av runt 90 kr metern och blir lättare att underhålla. Staketet skall vara falu rödfärgat med vita toppar,

 

topparnaFotograf: topparna

staket2Fotograf: staket2

Invigning skyltning av 6 gamla torp

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson

30 personer vid invigninge

Vid invigningen av de 6 gamla torpen i skogen nedanför Hellgrenshagen kom runt 30 personer. Här samlingen vid Trädgårdstorp i det för årstiden strålande vädret. Det bjöds på Cider, salta pinnar och godis.

 

 

 

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson
Föreningens ordförande Pär Hallinder hälsar alla välkomna.

 

 

 

 

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson

Bleckert Lagerfelt

Bleckert Lagerfelt invigde avteckningen av de skyltar som beskriver de gamla torpen, Trädgårdstorp, Lagerlundaklämman, Toleforsklämman. Björklund och så Rom som ligger en bit in i skogen. Lagerfelt berättade om de gamla torpen och hur det var att vara torpare.

 

 

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson

Skylt över Trädgårdstorp

Informationsskylten över Trädgårdstorp. På skylten finns en QR-kod som man kan avläsa med en QR-scanner. Scannern laddar man ner till mobiltelefonen på nätet. Sedan är det bara att fota av QR-koden och så har man kartan som visas på skylten i mobilen och man hittar till dom andra torpen på ett enkelt sett.

 

Göran MagnussonFotograf: Göran Magnusson

Kartan över torpen

 

Kartan över de 6 torpen. På denna karta kan man även se gårdarna Lagerlunda och Tolefors. Dessa två gårdar samt Länstyrelsen i Östergötland har varit med och sponsrat Informationstavlorna.

 

Den som vill läsa mer om de gamla torpen kan göra det via länken nedan.

 

https://www.hembygd.se/karna/sex-gamla-stugor/