Kalmar Lexikon

Kalmar Lexikon är en uppslagsbok om Kalmar kommun från då till nu. Det tog 7 år av ideellt arbete inom Kalmar stads Hembygdsförening att förverkliga den. En redaktionskommitté har gjort jobbet med vice ordföranden Bengt Bengtsson och förre ordföranden Gunnar Magnusson som huvudredaktörer, inspiratörer och pådrivare. Projektet initierades och finansierades av byggmästare Ivar Glebe. Han fick aldrig själv se den färdiga produkten. Han avled i maj 2011.
Uppslagsboken blev klar och presenterades den 16 december 2014, samma dag som Ivar Glebe skulle ha fyllt 100 år. Det blev en ”tegelsten” på nästan 2.5 kilo och med 600 sidor av fakta, bilder och kartor innanför pärmarna. De tryckta 2 500 exemplaren såldes slut i julhandeln 2014.
Tack vare uppslagsboken tilldelades Hembygdsföreningen Kalmar kommuns kulturpris 2014.
Bland 14 nominerade utsågs Kalmar Lexikon till Årets hembygdsbok på bokmässan i Göteborg i september 2015 med motiveringen ”Kalmar Lexikon är ett modigt byggprojekt som tagit sju år att genomföra. Med en interaktiv webbplats lades grunden för ett gediget kunskapsinnehåll  och med enkla hänvisningar i texterna till andra uppslagsord ges möjlighet kunskapsinnehåll och med enkla hänvisningar i texterna till andra uppslagsord ges möjlighet att surfa runt  i lexikonet. Kalmar Lexikon visar på ett innovativt sätt att presentera lokalhistoria”. Sveriges Hembygdsförbund har instiftat priset.
Eftersom den första upplagan såldes slut har ytterligare 2 000 ex tryckts och finns nu att köpa i bokhandeln.

Nedan en bild på boken. CIMG3542Fotograf: CIMG3542