Image


Kulturaftonen 13/10 på Lida Backe i Äsköping lockade närmare 50 personer som under ett par timmar kunde umgås under säkra former och tillsammans minnas gångna tider med hjälp av föreningens klippböcker som blivit åtskilliga årgångar från sjuttitalet och framåt.
Det bjöds också på kaffe med dopp och möjligheten att vinna såväl blomster som pumpor.

Klockan tjugo var det så dags för kvällens höjdpunkt, arkeologen Andreas Forsgren från Stiftelsen Kulturmiljövård. Andreas har under 2020 deltagit i den delen av de preliminära utgrävningarna som föregår utbyggnaden av väg 56 mellan Äs och Hjälmarsund.   Inledningsvis fick vi ta del av det regelverk och de upphandlingsprocesser som omger arkeologiska undersökningar.
Så till det praktiska arbetet som inleddes med att grävskoporna schaktade bort de lager som tillkommit de senaste 5 500 åren utmed en sträcka på en kilometer innan det var det dags att leta efter spår av mänsklig aktivitet från den yngre stenåldern. Det man undersökte var en boplats från den så kallade trattbägarkulturen, eller de första bofasta jordbrukarna. Man fann spår av deras hantverk, verktyg, bostäder och kosthållning. De hittills genomförda grävningarna gjordes främst i syfte att avgränsa boplatsen och se hur omfattande den var.
Andreas avslutade sin högintressanta föreläsning med att visa upp en ”fyndlåda” med det som legat dolt på Köpingsåsen i årtusenden. Det var mönstrade keramikbitar, grönstensyxor och diverse andra fynd av mänsklig verksamhet. Andreas avtackades med en lång och stark applåd och av föreningens ordförande Ulla Pettersson som överlämnade en kasse med dagens produkter från Julita.
Image

Leif Thegle      Foto: Magnus Andersson


Förening:

Julita Hembygdsförening

Skapad av: Magnus Andersson (2021-10-16 10:16:09) Kontakta föreningen
Ändrad av: Magnus Andersson (2021-10-16 10:16:09) Kontakta föreningen