Den här sidan uppdateras inte längre.

Den här sidan kommer att upphöra vid årsskiftet. Fast än så länge fungerar den som vanligt. Men det blir inga fler nyheter inlagda här.
Men kasta inte bokmärket hit för den nya kommer att få samma adress när den här försvunnit.

Men redan nu kan du besöka vår nya hemsida för att se det senaste. För den är redan publicerad.

Klicka på länken→     VÄLKOMNA TILL NYA HEMSIDAN

 

Kulturafton om amerikautvandringen från Julita


Ett 50-tal från när och fjärran hade lockats till Föreningshuset Lidabacke när det hade utlovats Kulturafton på temat ”Amerikautvandringen från Julita”.
 Det var socknens store släktforskningsexpert Lars Berggren på Nysätter, han som för några år sedan visade att nobelpristagaren Göran Tunström hade sina rötter i Julita, som var den som på ett intresseväckande sätt visade delar av sina forskningsrön. Läs mer »

Skolbarn på traktorutflykt

Torsdagen 27/9 kl 9 äntrade mellanstadieeleverna vid Julita Skola Hembygdsföreningens traktorvagn med Berndt Andersson som chaufför och Leif Thegle som berättare. I glugg mellan lågtrycken gynnades resan av en härlig sensommarsol när man gjorde ett första stopp vid Aspån där en gång Gimmersta kvarn låg. Med hjälp av järnräckets stolpar som en hisnacka, kunde man sedan göra en resa genom Julitas historia från istiden fram till idag. Såväl jättegropar och jätteblock fick här sin förklarings liksom Viksbergets fornborg och Julita Kloster. 

Läs mer »

Familjefest i Julita

Sedan 2014 arrangerar flera föreningar och organisationer i Julita familjefest på Öljevi idrottsplats och varje år har meteorologerna varnat för regn den aktuella lördagen. Så även i år när festen gick av stapeln 8 september och aldrig har de väl varit så nära att få rätt, men trots tunga moln och tilltagande vindar kunde det uppskattade arrangemanget genomföras till 90 %. Läs mer »

Grillkväll vid Krogkällaren

Skulle det gå att genomföra den traditionella grillkvällen vid den gamla krogkällaren i Äs efter den långa torrsommaren med eldningsförbud? Onsdagen 22 augusti kunde föreningen andas ut och med stor försiktighet kunde eldmästare Berndt Andersson tända grillarna.
Det som denna gång kryddat tillställningen och lockat stor publik, var det utlovade nyskrivna teaterspexet ”Blåblodig kojakt i Julita 1930”. Denna absurda historia innehöll så vitt skilda gestalter som kung Gustav V och den blivande naziledaren Herman Göring kompletterat med delar ur den dåtida Julitasocieteten, Elisabeth Tamm, Honorine Hermelin, Arthur Bäckström, Clarence von Rosen och fjärdingsman Julius Bååth. Läs mer »

Julita Hbf bussresa 180721

Lördagen den 21 juli steg ett 50-tal förväntansfulla medlemmar på bussen i Äsköping för en dagsutflykt till Bergslagen.  Dagens första mål skulle visa sig bli än mer brinnande aktuellt än när programmet gjordes, nämligen besök vid Hälleskogsbrännan i Västmanland där den stora skogsbranden härjade 2014. Läs mer »

Cykelutflykt

Sedan 2005 har föreningen genomfört över 20 cykelturer så de centrala delarna av socknen är nu väl genomtrampade och genomguidade. Kvällsturen torsdagen 12 juli blev därför till stor del en repetition för de 20 cyklisterna och de tio som valt det något skumpigare alternativet att åka i föreningens traktorvagn. Läs mer »

Torgdagen

Värmen dallrade över torgplatsen i Äsköping redan halv åtta lördagen 2 juni, dagen för den traditionella Torg- och Hemvändardag. Nu var det dags att öppna luckorna till de nyskurade torgbodarna. Skulle människorna vilja ägna en stund åt en marknad i den förväntade hettan? Fram till klockan tio fylldes bodarna med hemsnickrat, hemstickat, hembakt, hemkokt och diverse annat högklassigt hantverk. Läs mer »

Julita Hembygdsförening på cykelutflykt

Knappt hade de tävlande i Öljaren runt kommit i mål förrän nästa cykelevenemang drog igång från ICA i Äsköping lördagen 26 maj. Nu var det Hembygdsföreningens första guidade cykeltur för året, som gav sig av med traktorvagnen i täten. Läs mer »

Valborgsfirande vid Öljevi

Klockan 10 Valborgsmässoafton påbörjade man under Anders Karlssons ledning bygga upp den imponerande mila av hopsamlat virke på Öljevi IP i Julita, som klockan 23 på kvällen hade förvandlats till en glödhög. Läs mer »