Julmarknad 2 december

Kulturafton i Lida backe

Julita Hembygdsförening hade inbjudit till KULTURAFTON i Lidabacke den 12/10 och det var Julita gård som stod i centrum och specifikt tiden från 1527 till 1650, som brukar kallas Kungsgårdsperioden. Läs mer »

Familjefest i Julita

Kanske är det här en blivande skidskytt som instrueras av Gisela Meinhold i Springskjutning.

 

Att flera föreningar och organisationer i Julita går samman och arrangerar en familjefest på Öljevi idrottsplats, har blivit en mycket uppskattad tradition som lockar både stora och små.
I år var det osäkert in i det sista om vädrets makter skulle sätta käppar i hjulen, men när portarna slogs upp klockan 11 ljusnade himlen och fram till 14, när luften gick ur såväl hoppborgen som arrangörerna, höll vädergudarna tätt.
Läs mer »

Havren är skördad.

Läs Leif Thegles skildring av detta agrara stordåd.

Rapport från ett slagfält:

Sistliden tisdag var det då dags för årets skörd av den havre som sprider sådan glädje bland västra Sörmlands sparvar under den brutala årstid som kallas vinter.
Förre åkeriägaren B. Carlsson hade lyckats övertala allkonstnären pensionisten och Tunabon B. Andersson att montera och transportera det mekaniska underverket Självbindaren till slagplatsen vid härvarande Hillerstagatans mynning. Carlsson hade ävenledes engagerat hemmansägaren och lyxbilsförsäljaren R. Berglund att inkalla en lagom stor arbetsstyrka för det grannlaga resningsmomentet.
De som hörsammade kallelsen voro plåtslagarmästares A. Lundkvist, f. skogsarbetaren G. Knutsson, dessa båda ditkommo å bicykletas, medan nypensionisten T. Lenekrantz såsom varande närboende, kom fotledes. Godsägare G. Karlsson Källarboda, avdankade tidningskolportören Å Skytt och undertecknad hade valt det miljödestruktiva alternativet automobil.
Läs mer »

Grillkväll vid Krogkällaren i Äs

Vid dammen på Mo kvarn.

Vid dammen på Mo kvarn.

Julita Hembygdsförenings traditionsenliga grillkväll genomfördes i perfekt väder torsdagen 17/8.
Krogkällaren är av de få kvarvarade resterna av det styckebruk som Melchior von Wurmbrandt grundade här 1627 och vars mest kända produkt var de s.k. läderkanonerna. Kvällen inleddes med en kortare byavandring med start vid Aspåns nästan torrlagda ränna nedanför Nedre och Övre Kvarntorp. Läs mer »

Bussresa till Vadstena

Efter några års uppehöll arrangerade föreningen 5/8 en lite längre bussresa. Denna gång var Vadstena slutdestinationen. Strax efter halv åtta lämnade bussen med 40 resenärer och Anders Karlsson vid ratten Äs. Ett antal skurar senare hade vi lämnat E4 i Väderstad och via små vägar över skördefärdiga åkrar i ”det granna Östergyllen”, landat vi vid Naturrum Tåkern. Här kunde vi avnjuta det medhavda kaffet, besöka den fantastiska vassklädda byggnaden som kungen invigt 2012 och spana ut över Sveriges förnämsta fågelsjö. Läs mer »

Julita Hembygdsförening på cykelutflykt

En perfekt kväll för en cykelutflykt i den fagra Julitabygden kunde vi dryga fyrtio personer konstatera som samlats vid Äs för en gemensam tur till familjen Krantz på Perstorp.
På vägen dit tog vi ett första stopp vid den gamla utgården Limsäter där samma familj i många generationer varit arrendatorer fram till 1850 då det övergick till statarlägenhet för arbetare på Äs. Idag är det ett härligt sommarviste som tyvärr står outhyrt denna sommar. Läs mer »

Nyinvigning av Julita-hallen

Den för bygden så viktiga Julita-hallen togs för en tid sedan över av Hanna och Marcus Terneborn.
Sedan dess är det väl ingen besökare som kunnat undgå att se de förändringar som skett i butiken.

Läs mer »

Torg- och Hemvändardag 3 juni

Äsköping låg inbäddat i gnistrande gula rapsfält halv åtta, när luckorna öppnades till de nyskurade torgbodarna och knallar och torgmadammer kunde börja ladda sina bodar med hemslöjd, hembakt, hemfiskat, hemkokt och hemodlat.
Visserligen var himlen grå men höll ännu så länge tätt och så skulle det förbli större delen av dagen. Ett idealiskt torgdagsväder m.a.o., inte varm nog för bad, inte kallt nog för att sitta hemma och trycka.
Hembygdsföreningens tre bodar bemannades inledningsvis med Gunilla Thorstensson i lotteriavdelningen som denna gång även hade ett barnlotteri, Leif Thegle i bok- och videohandeln som lanserade 2018 års Julita-almanacka och Allan Blomgren i välgörenhetsbasaren där diverse mer eller mindre antika verktyg skänktes bort. Det som förr om åren varit helt osäljbart gick nu betydligt bättre att bli av med och många vill gärna beta en eller ett par tior för en tång eller mejsel. Läs mer »

Cykelutflykt med Julita Hembygdsförening

När Traktorvagnen med 20 personer svängde in på Julita gårds magasinplan lördagen 20 maj stod nära 30 cyklister på plats för att ge sig ut på årets första tur med Julita Hembygdsförening. Läs mer »