Hej hembygdsgården!

Jag heter Vera Zherdev och jobbar som pedagog och projektledare på Jönköpings läns museum. Nu behöver jag engagerade i hembygdsföreningar som är kunniga om sin hembygd och kan bidra till en yngre generationens lärande.
I projektet Skuggledning har jag arbetat med ungdomar (13-20 år) som är med och påverkar vår verksamhet. Därför vill vi engagera dem i något så viktigt som våra samlingar och varför vi samlar. I detta vill vi spegla hela länet och söker samarbetspartners som är kunnig i sin hembygd och vill lyfta fram sina föremål, berättelser och traditioner. Den lokala historien och kulturarvet är i fokus.


Vad får du ut av detta?
Jag kommer leda workshopar, där du är deltagare med våra ungdomar. Under dessa träffar kommer du lära dig en metod som heter Tingenes metode.
Läs mer om metoden här: Tingenes metode (norska)
Metoden kan ni sedan använda er av att jobba med i era samlingar och lokala historia. Men lika viktigt, är det en metod för att arbeta med att nå nya grupper, som till exempel unga. Det kommer finnas en dokumentation kring arbetet som ni kan ha som underlag att arbeta vidare med i era verksamheter.


Hur går det till?
1. Först kommer en representant med från de olika hembygdsgårdarna eller kommunen, och är med på en workshop på länsmuseet. Tanken är att ni ska få testa metoden innan ni workshoppar med ungdomarna. I detta läge kan jag tänka mig att ta in flera representanter om intresset bland er är stort.
Varför är vi på länsmuseet och inte hos er? Den första workshoppen är för er och för att ni ska lära er metoden. Då bör ni inte vara experter i just er historia utan för att få olika perspektiv behöver vi samlas över den egna föreningens gränser. Grunden i metoden är att se på ting utifrån andra perspektiv och värdera det vi tror oss veta. Till denna workshop plockar jag fram föremål ur våra samlingar som vi arbetar med, ni behöver inte förbereda något till detta tillfälle. I slutet av workshoppen kommer vi fram till ramar för vad vi kan samla in och visa upp.

2. Ni tar med erfarenheten från workshoppen till er plats och tillsammans med er förening får ni fundera på vad ni tycker skulle vara viktigt att lyfta fram. Ni plockar fram ca 10 föremål, berättelser eller traditioner. Dessa kommer ligga till grund för arbetet med ungdomarna.

3. Workshop med ungdomarna. (Jag har ett gäng ungdomar som vill jobba med er.) Ert material kommer tittas på och arbetas med och i slutändan vaskas en sak fram. Denna kommer hamna i Historieverkstan som en del i att lyfta fram länets alla kommuner.
Läs mer om Historieverkstan här: Historieverkstan
Allt som allt räknar jag med att ni närvarar på 2 workshoppar om 3 timmar vardera, samt den tid ni lägger i er förening på att leta fram arbetsmaterial till workshopparna.


Är du intresserad?
Välkommen med intresseanmälan nu i december.
När pågår workshopparna: Våren 2020
Var: Jönköpings läns museum
Anmälan: [email protected]. Senast den 31 december.

Övriga frågor: [email protected]
Tveka inte att mejla mig om ni har frågor eller funderingar kring projektet. Och har ni vägarna förbi och jag är på plats visar jag gärna historieverkstan.
En fråga som dök upp på presentationen var: Varför vi inte kan vara hos er? Den första delen står under: Hur går det till? Men den andra delen är att det i nuläget inte går logistiskt för ungdomarna att ta sig långt bort efter skoltid. De flesta bor i närområdet kring Jönköping eller går i skolan här. Men i förlängningen tänker jag att ni ska kunna arbeta med metoden på era platser och på så sätt få med era lokala ungdomar.
Ser fram emot ett fint samarbete!
/Vera Zherdev

 

Fotograf (från vänster): Marie Sjödin från Pixabay, Jönköpings läns museum, Anemone123 från Pixabay


Editerad av: Patricia Hallman (2020-04-08 05:59:56)

Kontakta oss