Sommarläger i Vaggeryds kommun 2017

Pannkakor och hemslöjd i Baskarbo.

För tredje året i följd har Jönköpings läns hembygdsförbund genomfört sitt sommarläger för elever som ska börja i sjätte klass. I år var det Hembygdsrådet i Vaggeryds kommun som var arrangör. Basen för lägret var friluftsgården Grönelund i Skillingaryd.

Soldatliv, torparliv och vikingaliv
På fredagen blev det militärhistoria med besök på Miliseum och torparliv på soldattorpet Lillemo. Lördagens program förlades till kommunens västra delar. På förmiddagen prövade vi på vikingarnas villkor i lajvbyn Basseberg och på eftermiddagen for vi till det autentiska torpet Braskabo som ligger långt, långt bort i skogen. Där bekantade vi oss med gamla hantverk och levde oss in i torparens strävsamma livsvillkor. Pannkakor gräddades över öppen eld och dagen avslutades i lillstugan med en samling kring elden. Sångarglädjen var stor och intresset på topp när Torild Bornetun berättade om den siste torparen Fredrik och hans liv på Braskabo.

Fyrkantiga hål
Söndagen ägnade vi år vagnshjulets historia. Ola Hugosson visade hur hjultillverkningen gick till i början av 1900-talet. Vid Stödstorpsån ligger en mycket välbevarad vagnshjulsverkstad. Här fick vi se att man kan svarva ”fyrkantiga hål”. I smedjan mötte vi Håkan Johansson och många krokar bankades fram i det glödgade järnet. Innan avslutningen med utlovad pizza i Byarums Hembygdsgård hann vi med att besökta en modern mjölkbonde: Patrik Forsberg i Södra Kulhult.

Text: Lars Erik Joakimson
Bild: Jönköpings läns museum