Ordning och reda på hembygdsgården

23 August 2020

Ordning och reda på hembygdsgården – heldagskurs i vård av föremål och inomhusmiljöer

På Fornminnesgården i Eksjö.

Frivilliga krafter i hembygdsrörelsen håller idag kulturarvet levande. Gamla byggnadstraditioner hålls vid liv genom att äldre tiders metoder överförs och hålls vid liv. Men hur står det till med städningen? Vilka metoder ska vi använda när vi städar i stugorna? Hur förhindrar man mögelväxt och hur tar man bort den när den uppkommer? Hur får vi bukt med skadedjur som mal och pälsänger? Det finns idag även andra utmaningar för hembygdsrörelsen – inte minst slitage från besökare och vid olika evenemang – allt från spill av mat och dryck till stearinfläckar.

Inom städning och föremålsvård finns både gamla och nya knep att lära sig mer om. Det finns också både tid och pengar att spara genom att städa och vårda på rätt sätt. Lisa Nilsen Kulturvård har gedigen erfarenhet av det man i Storbritannien kallar housekeeping – ett helhetligt begrepp om att hålla ett hus i gott skick. Det rör allt från städning och föremålsvård till brand- och stöldskydd.

Jönköpings läns hembygdsförbund erbjuder en heldagskurs med Lisa Nilsen som lärare. Det blir dels bildvisning och föredrag, men också rundvandring på hembygdsgården för att titta på städmetoder, förvaring, förebyggande åtgärder mot skadedjur och slitage.

Kostnad: 120 kr/person för föreningar som är medlem i Jönköpings läns hembygdsförbund. (Övriga 1000 kr/person.) Mat och fika ingår. 
Inbetalning sker till Jönköpings läns hembygdsförbund, bankgiro 5032-6313 senast den 1 maj. Märk inbetalningen med "Ordning och reda".

Anmälan: Mejla Patricia Hallman: [email protected]

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 16 APRIL FÖR KURSEN I EKSJÖ

Begränsat antal platser: 20 stycken! Varje hembygdsförening får skicka max två deltagare. Anmäl gärna reserver om det visar sig att vi kan ta in fler deltagare. Anmälan är bindande men platsen går att överlåta till någon annan.

Preliminärt schema

09:00–09:30                                  Registrering och fika

09:30–11:30                                  Lisa Nilsen visar bilder och föreläser (bensträckare under tiden)

11:30–12:30                                  Lunch

12:30–14:30                                  Rundvandring på hembygdsgården tillsammans med Lisa

14:30–15:00                                  Kaffe

15:00–16:00                                  Avslutning med bilder och frågor från kursdeltagarna

Det går bra att sända frågor i förväg till Lisa Nilsen om det är särskilda utmaningar ni har. Ni hittar hennes kontaktuppgifter här: Lisa Nilsen Kulturvård

 

Foto: Rolf Danielsson


Editerad av: Patricia Hallman (2020-04-23 14:00:08)

Jönköpings läns hembygdsförbund

Plats: Eksjö – Fornminnesgården

Börjar: 23 August 2020 09:00

Slutar: 23 August 2020 16:00

Kontakta oss