Filmer på YouTube

På denna sida visar vi filmer och videoklipp från vår verksamhet och Järfällas kulturhistoria. Filmerna ligger på YouTube där föreningen har ett eget sk ”konto”. Har du någon film eller något klipp som skulle passa på denna plats, hör av dig till Järfälla bildarkiv eller Järfälla Hembygdsförening.

 
Länk till alla våra filmer på YouTube

Klickar du på bilden nedan kommer du direkt till TouTube och Hembygdsföreningens filmer. Du kan naturligtvis gå in på YouTube direkt och skriva ”Järfälla Hembygdsförening” i sökfältet. Den senast upplagda filmen visas alltid först.  Om du inte ser alla filmer samtidigt; klicka på ”visa alla”.

Lite information om filmerna på YouTube:

Hembygdsdag 2009 – Kåre spelar stenkakor
Se Kåre spela stenkakor Hembygdsdagen, Görvälndagen, Nationaldagen 6 juni 2009

Kulturmiljöer i Järfälla Dessa filmer har tagits fram i samarbete med Järfälla Kultur och Järfälla Medieverkstad. Filmerna är gjorda mellan 1992 och 1995 och fanns tidigare på VHS-kassett.

Kulturmiljöer i Järfälla – Del 1. Det forntida Järfälla – stenålder och bronsålder
Filmen visar bl.a. gravfält, fynd från sten och bronsålder samt hur landhöjningen påverkat Järfälla. I filmen berättas om fornborgen Gåseborg, runstenar i Järfälla m.m.

Kulturmiljöer i Järfälla – Del 2. Det forntida Järfälla – järnålder och vikingatid

Kulturmiljöer i Järfälla – Del 3. Järfälla kyrka från 1100-talet
Järfälla kyrka med anor från 1100-talet. Dopfunten, pyramiden altartavlan mm.

Kulturmiljöer i Järfälla – Del 4. Från medeltid till nutid
Järfälla har flera gamla gårdsplatser. I filmen beskrivs Görvälns gårds och Säby gårds historia på ett spännande sätt.

Kulturmiljöer i Järfälla – Del 5a. Barkarby torg
Barkarby torg har gamla anor. I denna del beskrivs dess centrala läge mellan tre viktiga färdvägar, Bällstaån, Häradsvägen och gamla Enköpingsvägen. Gästviveri, fattigstuga mm.

Kulturmiljöer i Järfälla – Del 5b. Barkarby torg
I filmen berättas om det gamla tingshuset, tjuven ”Lasse-Maja” som stal kyrksilvret i Järfälla kyrka, villastadens framväxt och du får höra beskrivningar om hur det kunde gå till förr på Barkarby torg.