Konst- och kulturvandring 10 maj

Monica LeksellFotograf: Monica Leksell


Onsdagen den 10 maj samlades ca 35 personer för att gå med på Konst- och kulturvandringen i Jakobsbergs centrum som anordnats i samarbete mellan Järfälla hembygdsförening och Järfälla Kultur.

Våra mycket kunniga och entusiastiska guider, Ingrid Kennerstedt Bornhall och Mikael Falk från Järfälla Kultur, tog oss med på en vandring som startade vid skulpturen ”Järfälla bygd och natur” utanför kommunalhuset. Den är gjord i brons av skulptören Lennart Andersson 1993.

Under vandringen uppmärksammades såväl konstverk och skulpturer som historiska platser och deras utveckling. Vid stationshuset blickade vi bort mot Kvarnbacken. Där finns bl a ett gravfält från yngre järnåldern. Där låg också Vibble by på 1600-talet. Vi kan förstå var gårdarna låg förr genom att uppmärksamma gravfälten. Man begravde ofta de döda i närheten av gården där de bott.

När vi tittar åt andra hållet ser vi Jakobsbergs gård som har fått sitt namn efter Jakob Lilliehöök som bodde där i mitten av 1600-talet. Han dog ung och hans hustru Brita Cruus förvaltade gården vidare och gav den namnet Jakobsbergs gård för att hedra maken. Sedan fick också kommundelen namnet Jakobsberg. Innan vi gick vidare betraktade vi den konst som utsmyckar pendeltågsstationen, ”Baby Blue Sky”, i färgat glas. Konstnären Aleksandra Stratimirovic har gjort hela den konstnärliga utsmyckningen som var klar 2007.

Med hjälp av ett rikt bildmaterial från kommunens bildarkiv fick vi följa Jakobsbergs utveckling från 1950/60 talet fram tills idag. Där Jakobsbergs centrum ligger idag fanns tidigare en villaidyll som under åren fått ge plats för ett nytt modernt centrum och flerfamiljshus. På baksidan av kommunalhuset stannade vi till vid skulpturen ”Kören” i stål som gjorts av Tomas Qvarsebo. Där ligger också Klockstapelkullen. Klockstapeln finns nu vid Maria kyrka.

HSB har engagerat sig i den konstnärliga utsmyckningen av Jakobsbergs centrum och har donerat några skulpturer till kommunen. Skulpturen ”Pojken” i brons av konstnären Lars Nilsson 2013 står utanför Posthuset. Man kan då och då se att förbipasserande har satt på honom en halsduk eller mössa. Längre upp på torget blickar ”Giraffen ” ut över centrum. Skulpturen är gjord i aluminium av konstnären Thomas Karlsson 2015.

Fåren i betong som finns utplacerade på flera ställen i kommunen har gjorts av Anders Årfelt som också gjort lejonen som är placerade på Drottninggatan i Stockholm.
Som avslutning tittade vi på den tidstypiska skylten Falken bio. När vi vänder oss om ser vi kommunalhusets fasad glittra vackert i den nu mycket kalla kvällssolen.

För den som är intresserad av att veta mera om Jakobsbergs historia rekommenderas skriften ”Kulturstigar – Jakobsberg-Säby”. Den finns att köpa via hembygdsföreningen. Passa också på att gå in på kommunens bildarkiv och se alla fantastiska bilder som finns där – www.jarfalla.se och skriv bildarkiv i sökrutan.
Marta Hedberg-Granath