Industriarvsgruppen och Industrihistoriska föreningen i Västerås, totalt 22 deltagare, var på studiebesök till Systemair i Skinnskatteberg den 25 mars.

Gerald Engström, styrelseordförande för Systemair, tog emot och berättade om resan som företaget tagit under hans ledning. Man startade 1974 med en enkel produkt, en fläkt som installerades som en del i en fläktkanal. Företagsnamnet blev LHG Kanalfläkt. Sortimentet har vuxit kraftigt och omfattar energieffektiva fläktar, ventilationsaggregat, produkter för luftdistribution, luftkonditionering, luftridåer och värmeprodukter. Företaget har expanderat genom förvärv av en stor mängd företag. Namnet Systemair övertogs från ett förvärv. Systemair har idag produktion i 20 länder och egna försäljningsenheter i 54 länder. Engström fick 2005 den prestigefyllda utmärkelsen ”EY Entrepreneur Of The Year Sweden”. Engström hade just kommit tillbaka till Skinnskatteberg från en resa till en stor Systmair fabrik i Turkiet. 

Produktionschefen Per Fiedler visade runt i den ena av Systemairs två fabriker i Skinnskatteberg. Visningen företogs en lördag och det var lugnt på de flesta avdelningar, men plåtverkstaden var i drift. Där tillverkas apparatlådor, det mesta helautomastiskt med transportband, industrirobotar, klipp och pressmaskiner. Företagsfilosofin är mycket inkännande för medarbetarna, hållbarhet och miljö. Produktflödet förbättras genom att korta ner och räta upp flödet. Lokalerna är ljusa och fina och anläggningen är omgiven av fin natur.

ImageCreative Commons-licens
ImageCreative Commons-licens
ImageCreative Commons-licens

 


Förening:

Industrihistoriska föreningen i Västerås

Skapad av: Ulf Kjellsson (2023-03-28 11:22:42) Kontakta föreningen
Ändrad av: Ulf Kjellsson (2023-03-28 11:22:42) Kontakta föreningen