Det kom 50-talet åhörare till filmvisningen i Elektrabiografen den 2022-11-23, som behandlade kärnkraftindustrin i Västerås. Ordförande Henrik Tengstrand introducerade och Tage Tarkpea, Managing Director Sweden Fuel Operations, berättade om den nuvarande verksamheten i bränslefabriken Westinghouse Electric Sweden, på Finnslätten i Västerås. Vi fick se exempel på moderna bränsleelement till både kokarreaktorer och tryckvattenreaktorer. Bränslefabriken är världens enda förutom Ryssland som kan tillverka bränsleelement för rysktillverkade reaktorer.
Filmen som visades spelades in 2009. Hans Stackegård intervjuade två chefer, Cnut Sundqvist och Erland Tenerz, som varit aktiva sedan ASEA startade kärnkraftverksamheten i slutat av 1950-talet. Fabriken hade 2009 en exportandel på 80% och hälften av tillverkningen gick till Frankrike.
Bränslefabriken har med sin stora export bidragit till Västerås och Sveriges ekonomi och till minskade utsläpp av koldioxid. Alla bidrag behövs för att lindra klimatkrisen.
Hans Stackegård passade på att rekommendera en återstart av föreningen Västeråsare för kärnkraft.

Tage Tarkea och Henrik Tengstrand
Creative Commons-licens

Förening:

Industrihistoriska föreningen i Västerås

Skapad av: Ulf Kjellsson (2022-11-23 17:11:27) Kontakta föreningen
Ändrad av: Ulf Kjellsson (2022-11-28 09:07:34) Kontakta föreningen