Ilsbo Hembygdsgård


 

Ilsbo Hembygdsgård

 

Ilsbo Hembygdsgård ligger centralt beläget på Skolbacken i Ilsbo. Till fastigheten hör idag flera byggnader som kompletterats under åren. Förutom den förutvarande skolhusbyggnaden visas viktiga delar av bygdens kulturarv, allt från byggnader i form av bakstuga, härbre, smedja och vagnslider med tillhörande utrustning. Inne i hembygdsgården finns memorabilia i form av  träskulpturer och målningar efter Bläst-Lars, dokumentation, bilder och historisk sammanställning av hydraulikens utveckling av Bröderna Höglunds verkstäder och sammanställning av bilkungen Evald Lönnbergs historia. Vidare finns målningar av lokala förmågor som Clara Lindh, Edvin Lönnberg mfl. Föreningen äger och förvaltar historiska möbler, miljöer och allehanda föremål från det gamla bondesamhället, inklusive skolmaterial och gamla dräkter och kläder.

Samtliga byggnader som står på tomten har flyttats till nuvarande plats.

 

Historik

 

Hembygdsföreningen bildas

Den 10 december 1952 beslutade en interimstyrelse som samlats i Ilsbo prästgård att bilda Ilsbo hembygdsförening. Kvällens förhandlingar leddes av pastor Eric Grönqvist, Intendent Modén. Till interimstyrelse utsågs ordförande fabrikör Gunnar Höglund, sekreterare pastor Eric Grönqvist, hemmansägare Per Larsson, samt övriga ledamöter hemmansägare Albin Höglund och Erik Bergner.

Redan 1952 fanns tanken på att skapa en egen hembygdsgård och Ilsboborna var också i den lyckliga situationen att det fanns många gårdar att välja på för detta ändamål. När det gamla skolhuset i Berge måste ge vika för nybebyggelse, fick föreningen ett ypperligt tillfälle. 

Den gamla skolbyggnaden blir Hembygdsgård

Den gamla skolan som uppfördes 1846 ägdes av dåvarande Harmångers kommun och vid fullmäktiges sammanträde 12 juni 1967 beslutades att skolhuset på fastigheten Berge 10:1 kostnadsfritt skulle överlåtas till Ilsbo hembygdsförening, detta under förutsättning att skolhuset flyttades från fastigheten senast 1 juni 1967. Föreningen fick dessutom ett anslag på 8000 kr för rivning eller flyttning av skolhuset. Dessförinnan hade Harmångers kommunalfullmäktige beslutat redan år 1955 att hembygdsföreningen skulle få dispositionsrätten till den gamla skolans förutvarande lärosal för förvaring av en del föremål som skänkts till föreningen.

Flyttningskostnaderna som var beräknade till 15 000 kronor finansierades genom att 8000 kronor finansierades via kommunen samt 12 000 kr från AMS. Albin Lönnberg i Berge skänkte en tomt för placering av den nya hembygdsgården, en tomt belägen 66 meter från den gamla skolans placering.

Flytten genomfördes av ett arbetslag bestående av 4 man och verktygen man använde var spett, spadar, och timmerstockar. Fastigheten rullades sakta på timmerstockar till nuvarande plats och utgör sedan 1975 huvudbyggnaden av Ilsbo Hembygdsgård.

1974 ansökte föreningen kommunalt bidrag för indragning av vatten och avlopp, elinstallation, anslutningsavgifter och ommålning av nedre plan. En kostnads som beräknats till 16 300 kr.

Söndagen den 15 juni 1975 invigs Ilsbo hembygdsgård som efter åtta år av planering och renovering är redo att tas i bruk. 

ca 300 personer deltog i den högtidliga invigningen som inleddes med högmässa i Ilsbo kyrka, sedan gick Ilsboborna i procession från kyrkan till den nya hembygdsgården med spelmän i spetsen. Den nya hembygdsgården ligger högt och vackert några hundra meter norr om kyrkan.  

Hembygdsgården i dag

Den gamla skolan står än idag på samma plats, nymålad och renoverad hälsar den oss välkommen med anor från 1846, en av de äldsta fastigheterna i bygden i ursprungligt skick.

Huvudbyggnaden består av två våningar. på nedre plan finns en gammal skolsal som bland annat används när hembygdsföreningen bjuder in skolans elever till en gammaldags skoldag. Skolsalen finns även tillgänglig för uthyrning för privata event och föreningens egna årliga sammankomster och fester. Vidare finns två kammare som används som utställningsrum av memorabilia och ett kök.

Övre plan nås via en mycket brant trappa och består av den gamla lärarbostaden (en kammare och ett sovrum samt vindsförråd). I lärarbostaden finns en utställning av tidtypiska kläder och möblemang. I den övre hallen finns en utställning av allehanda verktyg från det gamla bondesamhället och i det inre utställningsrummet finns hantverksmässig memorabilia med fokus på ull- och linbearbetning och textilhantering.

Huvudbyggnaden hyrs ut sommartid till medlemmar och medlemsföreningar för olika evenemang.

 

 

 

 

Förening:

Ilsbo Hembygds- och Fornminnesförening

Skapad av: (2018-03-20 14:28:34) Kontakta föreningen
Ändrad av: Ilsbo Hembygds- och Fornminnesförening (2021-06-21 20:03:24) Kontakta föreningen