Bygdevandringar ersätter traditionella hembygdsaktiviteter

Coronapandemin ändrade förutsättningarna för föreningens traditionella aktiviteter. Vid det senarelagda årsmötet till början av juni framfördes förslag på bygdevandringar i mindre grupper och det visade sig vara ett populärt förslag.  Det började i liten skala med en "testvandring" runt Torparviken redan före midsommar med 16 nöjda deltagare. Det gav genast mersmak och därefter har det kommit in nya förslag varje vecka och antalet deltagare har ökat för varje ny vandring. 
 

Gå till Meny och klicka på Bygdevandringar så får du bilder också

18/6. Vandring runt Torparviken. 16 deltagare. Karl guidade och visade bilder över samma vyer men från tidigare decennier. Utmärkt promenadväder. Kaffet, som intogs efter ca. 2 timmars vandring i ekhagen efter Lilla Skolan, smakade utmärkt. Alla goda och glada när vi efter 3 timmar var tillbaka vid startplatsen vid ”Fabriken”.

2/7. Oljeberget. Samling vid grinden, som ska forceras om man vill upp till Parkstugan.18 deltagare. Conny färdledare. Oljeberget ligger på en bergshöjd mellan Ramsberg och Långdunker. På berget finns lämningar efter en forntida borg 150 x 80 m stor. I norr, öster och väster finns en stenvall, 10-15 m bred och 1-2 m bred. Bra väder, kaffet smakade bra och alla var goda och glada. Åter vid startplatsen efter ca. 2 timmar.
 

9/7. Bogården. Start vid tennisplanen. 20 deltagare. Vi gick först ut på Hästö. Karl visade bilder på hur det såg ut på 1940-talet med kolugnar och linbana mellan Hästö och sågverket. Därefter fortsatte vi via båtvarvet och skjutbanan ut till vindskyddet på Bogårdsudden, där vi intog vårt kaffe. Roine Knutsson dök upp och vi gick vidare till Bogården, där vi blev guidade av Roine och Maud samt dottern Åsa. Besöket avslutades med att vi blev bjudna på flädersaft och kaka. Därefter gick var och en i sin egen takt tillbaka till sitt. Tilläggas kan att vädret som vanligt var bra.

16/7. Gilwellstugan. Start vid Hagens fritidsområde. 20 deltagare. Strålande sol. Vindstilla. Hans och Barbro Ökvist guidade oss genom Hagen-området. Där fanns både kirurg och obducent. Men även pensionärer och en hel del pensionärer. Därefter vandring utefter Båvens strand fram till Gilwell, där medhavt kaffe kunde avnjutas vid en lägerplats vid stranden. Därefter vandring uppför backen fram till ”kyrkan” uppe på berget, där det varje år på Kristi Himmelfärdsdag hålls gökotta med medverkan av kören.Vi gick sedan runt Gilwellstugan och fortsatte så på framfartsvägen för att kort därefter vika av till höger och strax vara tillbaka vid Hagen. Drygt två timmar tog det oss att vandra, prata och fika.


23/7. Grevens jaktstuga. Start hos Bengt och Solveig Elmwall. 26 personer deltog. Och javisst, vädret var strålande. Samtliga nöjda med utflyktsmålet och vägen dit, som hade snitslats av Bengt och Solveig. Från deras gård gick vi genom hagar och skog till jaktstugan, där vi drack vårt kaffe och delade med oss av vad vi kände till om områdets historia, vilket även inkluderade lite skrönor om Erik von Rosen och Hermann Göring. Sedan gick vi samma väg tillbaka.

30/7. Aspö naturreservat. 18 deltagare. Vi träffades vid parkeringen omedelbart efter bron över till Aspö. Behöver det tilläggas att vädret var alldeles utmärkt. Det var även stigen vi skulle gå. Ledare för det hela var Britt Eriksson och Christer Böninger. Christer gick i täten medan Britt under resans gång berättade lite från de dryga 20 år hon arbetade på Aspö som föreståndare. Efter drygt halva sträckan stannade vi i närheten av ättestupan med en fantastisk utsikt över Båvens blåa vatten. Här drack vi även vårt kaffe medan Britt nu gav oss lite mer detaljerad information från sin arbetstid ute på Aspö. Sedan tillbaka till bilarna. Dryga två timmar hade vi då fått tillfälle att umgås och byta tankar.

6/8. Gråsta gård. Det närmast liggande vandringsmålet som dessutom kunde "vandras" med scoter som hjälpmedel.  Denna vandring började vid gamla Tempo och målet var Gråsta. 35 st deltog, vilka delades upp i två grupper för att vi lättare skulle kunna hålla lämpligt avstånd till grannen. Pelle Pettersson som växt upp på gården, Gun Dolk som bott där över 50 år och Birgitha Carlsson berättade om Gråsta med omgivning samtidigt som vi drack kaffe i Guns trädgård. Per Dolk som driver jordbruket hade fullt upp med tröskning och hade ingen möjlighet att visa något av verksamheten på gården. Bra väder igen även om det kom några droppar regn på hemvägen.


13/8. Runstenen vid Sund. Denna vecka startade vi vår vandring från Johannisdal. Därifrån gick vi mot Helgesta kyrka, men efter 1600 m vid Oppeby gård tog vi vänster  mot Sunds gård, för att efter ytterligare 400 m komma fram till en runsten med en  historia från den tiden Båven var en vik i havet. På sten kunde man läsa "Kylving och Holmgeir läto resa stenen efter Vred, sin fader, och Viborg, sin syster. Han drunknade i Båven. Bråd död fick han. Gud och Guds moder hjälpe deras själar".  Vred och Viborg drunknade vid en färd över den smalaste delen av den närmaste viken. 
Kaffet intogs i en idyllisk hage intill Båvens strand. 

20/8 Plevnahöjden och Hosjön  28 glada som vandrade från Malmköpings kyrkogård till Hosjön. Bra väder som vanligt. Vi fick lite info om kyrkogården av Karl. På toppen av slalombacken konstaterade vi att vi kanske avstår från att valla skidorna till vintern. Så småningom passerade vi Plevnagården, byggd 1886 som Sveriges första militärsjukhus. På gården finns även "Gröna Villan", som på 1980-talet flyttades från Sparreholm till Malmköping. Kaffet intogs i gröngräset ovanför Hosjön. Ingen badade. Färden tillbaka skedde under ordnade former. Totalt tillbringade vi två och en halv timme ute i friska luften.

3/9. Sparreholm från Båtvarvet till hembygdsgården. 35 deltagare. Alla goda och glada. För första gången fick vi erfara lite regn, men det var mycket måttligt och av övergående natur. Karl hade en bärbar högtalare med sig samt många bilder som visade hur det såg ut i samhället på ”den gamla goda tiden”. Bland de platser som omtalades kan nämnas båtvarvet, fotbollsplanen, Ekbackens skola, Nordströms bageri, Tvättstugan med mangelrum, Badhuset med bastu, familjeparken, Konsum, Folkets Hus, Disponentvilla mm. Efter dryga 2 timars promenad intogs kaffe i parken vid hembygdsgården och så småningom skingrades deltagarna som i ett töcken. Samtliga verkade nöjda och såg fram mot nästa veckas vandring, då vi kommer att fortsätta med Järnvägsgatan, Trädgårdsgatan + ytterligare något att bestämmas inom kort.
 

10/9. Sparreholm från Familjeparken. 28 personer på plats för att avverka de gator/platser vi ej hann med föregående vecka. Söderut på Landsvägsgatan pratade Karl i sin välljudande högtalare bl.a. om Ramströms café och rum för resande, Öbergs Mek. Verkstad och huset där ortens polis på 50-60-talet bodde. Bäckström hette han och hade en lugnande inverkan på ortens odågor. Vi var även framme vid höghusen, vilka för oss gamla sparreholmare nu verkar ha krymt. Färden gick vidare efter Trädgårdsgatan och Järnvägsgatan för att avslutas efter dryga två timmar i Familjeparken, där vi drack vårt medhavda kaffe. Vädret? Strålande!
17/9. Vi var 27 st som samlades på parkeringen vid kyrkan, varifrån vi under ledning av Bengt och Solveig Elmwall gick upp till Björkhult där Bengt berättade om gårdens historia och om vad som hade tilldragit sig i de många byggnader som finns där. Vi fortsatte så vägen fram mot Högsjön och fick under färdens gång ytterligare information av Bengt om de byggnader vi passerade. Väl framme vid fastigheten Högsjön beundrade vi först den vackra utsikeen över sjön Högsjön och ner över fastigheten Strand, varefter vi drack vårt medhavda kaffe på lagardsbacken  där vi stannat. Hemfärden skötte var och en i sitt eget tempo. Och jo då, vädret var som utlovat strålande.

24/9. Tempelberget 27 st var vi som samlades på parkeringen vid infarten till Fabriken. Dessutom 4 hundar, vilka efter att ha skällt ut varandra verkade vara goda vänner. Vandringen gick efter den gamla banvallen , varifrån vi vek av och gick in i Slottsparken. Karl hade då redan hunnit berätta om när tåget år 1862 kom och även om Sparreholms slott. Vi följde den alltmer gräsbevuxna vägen fram till Parkstugan där Karl berättade om gamla och nuvarande hyresgäster. Sedan startade bergsbestigningen. Alla verkade vara i god form, så det tog oss inte många minuter att komma upp. Väl uppe kunde vi njuta av vårt medhavda kaffe med dopp och även av en fantastisk utsikt i strålande väder. Hem gick vi i samlad tropp, där vi bl.a. diskuterade vart vi skulle ta vägen nästa vecka.

1/10. Hassön 37 st var vi som samlades på ett gärde ute på Hassön. Under Uno Anderssons ledning gick vi ut mot Båvens klarblå vatten. Vi passerade en matkontroll, men den var bara för vildsvin. Vid sjön tittade vi på vad bävrar kan åstadkomma vad gäller skogsavverkning och bostadsbyggande. Åter till bilarna för att hämta matsäck och sedan ut till Hassöns sydöstra udde, där Uno visade oss en gårdstomt som kan härstamma från 1300-talet. Vi tittade också på en ek med en omkrets på ca. 5 meter, vilket enligt Uno betyder att den är ca. 500 år gammal.  Kaffet intogs på ett ännu använt grävlingsgryt, vars gäster lyckligtvis lät oss fika i fred. Åter så under ordnade former till bilarna. En mycket lyckad utflykt med Uno som en både kunnig och vältalig guide. Och vädret? Ja. Även det var till full belåtenhet.

8/10. Hästö. Vi var 36 st som samlades vid sporthallen för att därifrån gå ut på Hästö. Väl där visade Karl i vanlig ordning bilder som visade hur det såg ut på ön förr i tiden. Lennart ”Kajan” Lundqvist berättade hur timmerhanteringen sköttes på 1950-70 talen, andra berättade om kolningen på 1940-talet mm. På krönet av ön med utsikt över hembygdsgården och nya nya bron intog vi vårt kaffe och njöt av det friska höstvädret. Färden fortsatte till åkeriområdet där Mattias Andersson kom ut och berättade om deras verksamhet. Det blev 20 mycket intressanta minuter. Efter dryga två timmar var vi så tillbaka till utgångspunkten.

2020-10-13
Göran Lindberg


Editerad av: Karl Persson (2020-10-14 19:51:52)