Hemliga resan gick till Anundshög

Sveriges största gravhög vid Anundshög i utkanten av Västerås var första stopp på den hemliga resan för ett 50-tal av de medlemmar i hembygdsföreningen som medverkat som funktionärer vid några av föreningens arrangemang under året.   
Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, 9 m hög och 64 m i diameter. Troligen från 500-700 e. Kr. Folktraditionen säger att det är kung Bröt-Anund som vilar där inne, men graven har aldrig grävts ut.  Gravhög och stensättningar vittnar om hur man samlades till ting, offrade till sina gudar och begravde sina döda från järnåldern och fram till medeltiden. Intill den största högen finns också flera stora skeppssättningar och en stor runsten som rests till minne av ”Heden, Anunds broder”. Området är i dag ett av Sveriges rikaste och största fornlämningsområden. Vid besöket fick vi efter förmiddagskaffet en sakkunnig guidning från den lokala hembygdsföreningen.

Resan fortsatte sedan till domkyrkan i Västerås som med sina äldsta delar från 1200-talet är en verklig sevärdhet.  I högkoret finns landets största snidade altarskåp i ek från 1500-talet med skulpturer som beskriver Jesu lidande. I ett gravkor intill altaret ligger Kung Erik XIV i en marmorsarkofag och på orgelläktaren finns en orgel med 4500 pipor. Vid vårt besök kunde kyrkobesökarna lyssna till orgelmusik och samtidigt på en stor filmduk mitt i kyrkan se hur kantorn hanterade piporna.  

Efter en rundvandring i kvarteren i kyrkans omgivningar var det så dags för dagens måltid som serverades på Gaggeska gården vid Vallby friluftsmuseum. Många åt lax med smörslungad potatis och andra en Wallenbergare med mos. Runt Gaggeska gården kunde man studera gamla timrade byggnader eller besöka ett antal småbutiker med diverse konsthantverk. Några av resenärerna tittade också på det utrotningshotade Linderödssvinet i en hage intill gården.  /Karl P

Vill du läsa mera om hembygdsföreningens tidigare resor från 1993 och framåt, klicka här.

Hemliga resan 2019 gick till Anundshög

Editerad av: Karl Persson (2020-07-28 10:26:42)