Midsommarfest med rekordpublik

Att besöka midsommarfesten på Hembygdsgården i Sparreholm är tradition bland många och det pratas om nytt besöksrekord. Men någon exakt besökssiffra är svårt att ange då det inte delades ut några entrébiljetter. 

Inne på festplatsen gällde bara kontanthantering, men den som inte hade kontanter på fickan kunde i stället betala entrén med swish och runda av beloppet uppåt för att få lite kontanter i retur. Sedan var det många som  gick in gratis för att de var under 15 år eller hade klätt upp sig med krans i håret. 

Klockan 14 öppnades aktiviteterna men långt innan hade publiken börjat strömma till. Många hade erfarenhet av ett begränsat antal parkeringsplatser nära hembygdsgården och kom i god tid för att slippa gå från badet eller över bron. De som kom in i tid fick chansen att lyssna till de spelglada musikanterna Spelorrarna som underhöll med dragspelsmusik från scenen under den första timman.

Mellan dragspelslåtarna kunde man höra utropen från chokladhjulet där Stefan Gråfors lockade kunder med löftet om vinst varje gång. Från porslinskrossningen jublades varje gång någon lyckade krossa en tallrik med hjälp av en golfboll. Längre upp i backen, bakom kaffeserveringen vid logen, kunde man skjuta tennisbollar med en tryckluftsdriven bollkanon mot en ramp med vattendunkar som skulle skjutas ner. Bollkallarna hade fullt upp att resa upp dunkarna och plocka bollar.   

Image
Sigge Duan och Nisse Forslund agerade bollkalle vid bollkanonen

Kaffeborden utanför logen fylldes snabbt av kaffegäster som hade god uppsikt över de livliga aktiviteterna i parken. De som ville få lite lugnare miljö tog plats vid borden inne på logen. Efter ett par timmar tog allt kaffebröd slut och i kiosken tog glassen slut tidigare än beräknat men vid pilkastning och bollkastning fanns det godis till övers för alla som provade sin träffsäkerhet. 

Image
"Har ni hållit varann på huvudet? Gör det!" uppmanade Kerstin Lindkvist Ekholm 

Klockan 15 samlades en stor del av publiken runt ringdans-arenan intill Ekhovsudden och från entrégrinden hördes nya dragspelstoner när en grupp bärare i procession bar in den vackert dekorerade stången med Kerstin Lindkvist Ekholm i täten. Efter att stången rests av starka män med långa störar tog Kerstin över kommandot och ledsagade den stora publiken i flera ringar med dragspelsmusik och sång i de traditionella midsommardanserna. Det måste ha gått hett till för efter dansen lutade stången betänkligt.  /KARL PERSSON

 


Editerad av: Karl Persson (2020-07-28 10:27:12)