Lyktuppsläpp vid småbåtshamnen

Rislyktor redo att segla ut över Båven

Första söndagen på nya året var det åter dags att släppa upp rislyktor. Det är en tradition som startades av kommunen 2011 för att fira 40-årsjubileet av Flen som ”storkommun”. Lyktorna släpps i flera kommundelar samtidigt och i Sparreholm valdes småbåtshamnen som uppsläppsplats. Besökarna bjöds på varm saft och grillad korv. Kvällen var blåsig och på andra platser hade man ställt in uppsläppet, men här förde vinden lyktorna ut över sjön Båven.
Rolf Pettersson höll ett kort tal till de c:a 70 personer som trotsat blåsten varefter Rolf Gustavsson bjöd hugade lykttändare att följa med till strandkanten för tändning och uppsläpp. Vinden var lugnare vid strandkanten men ändå behövdes en gasolbrännare för att tända lyktorna. Tändsvårighet och snabb vind gjorde att de första lyktorna hann försvinna långt bort innan alla var tända. Några lyktor som inte fick tillräckligt med luft gled längs isen en stund innan de lyfte.
Det är bygderådet, kommunen, båtklubben och hembygdsföreningen som samsas om arrangemanget som nu genomfördes för åttonde gången.

Nina o Britt-Marie Roolf Pettersson serverar varm saft medan Gunnel Porsander  o Lena Pantzar grillar korv vid båtklubbens klubbstuga

Uno Gustafsson laddar eldkorgar i blåsväder

Marielle Munther är rustad för kalla vindar

Lasse Johansson äter korv med god aptit

Rislyktor släpps upp från gästhamnen

Lyktorna seglar över Båven i riktning mot Fejbol