Hemliga resor

En bussresa i det blå har arrangerats nästan varje år sedan 1993 som en uppmuntran till alla som varit aktiva under året. Här kommer en kort sammanfattning av de senaste 24 årens resor.

————————————————————————————————–

2017 Vikbolandet med Zarah Leander muséet och Vikbolands struts

Årets bussresa startade söderut och den enda ledtråden var att man kunde gardera med sjösjukepiller.
När bussen svängde av mot Jönåker började gissningarna handla om färjan vid Kvarsebo och ett besök på Vikbolandet. Väl över på Vikbolandssidan intogs förmiddagsfika vid förjeläget varefter följde en snabb visit på parkeringen vid Mauritzbergs slott.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Göran, Ulla-Britt, Britt-Marie, Kerstin och Stefan med förmiddagsfika

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Lena, Gunnel Ulla-Britt, Margareta och Kurt-Lennart framför Mauritzbergs slott

Häradshammars bygdegård var nästa anhalt och där möttes vi av Zarah Leanders väninna Brigitte som med inlevelse berättade om sin ungdomsidol och åren tillsammans med Zarah på Lönö.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Zahra Leander muséet

I en källarlokal i bygdegården fanns stora samlingar av skivor, affischer, bilder och föremål från Zarah Leander

Zahra Leander muséet

 

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Väggmålning av Zarah Leanders Lönö på Bygdegården i Häradshammar

Nästa besöksmål var strutsfarmen Vikbolandsstruts hos Niclas och Annelie på Vånga gård  inte långt från Bygdegården och då hade det blivit dags för lunchuppehåll.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Det blev grillad struts till lunch. Ammi, Perra, Christer, Gun-Britt, Annika, Britt-Marie och Kerstin väntar på strutsfilé på magasinet hos Vikbolandsstruts.

Efter en välsmakande strutslunch och fika med kaka bakad på strutsägg blev det visning av strutsfarmen. Gården hade allt från 20 år gamla avelsstrutsar på 150 kg till nykläckta strutsar på 0,8 kg i sitt stall.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Yvonne med 20 år gamla avelsstrutsar bakom ryggen.

Nyfiken struts

Strutsägaren med nyfödd struts på 0,8 kg

 

 

 

Gårdsbutik med strutsköttförsäljning Lars-Göran, Elisabet och Nisse

                    —————————————————————————————————-

 

 2016 Hembygdsförbundets 100-årsjubileum på Skansen

Leif Jacobson berättar skrönor på Göddestenen.                                                                   Foto:Karl Persson
Leif Jacobssons berättelser på Göddestenen och lunchen på Solliden var några fasta punkter på programmet när ett 40-tal aktiva medlemmar bjöds på utflykt till en dag på Skansen.

Många av byggnaderna på Skansen har ju anor från olika delar av landet och hembygdsmedlemmar från alla landsändar ställde upp för att berätta om byggnaderna och visa upp sina lokala specialiteter och aktiviteter.
Södermanlands hembygdsförbund hade sin plats vid Bollnästorget och där på en sten mellan torgstånden stod Leif Jacobsson och berättade historier som den forne Nergårds-Lasse från Mellösa gjorde i början av förra seklet.
På andra håll visades linberedning, tillverkning av takspån  och spånkorgar, träskor m.m. och i de gamla byggnaderna på Skansen kunde man få berättelser om livet förr eller platsen de kom ifrån.


Årets resmål var redan känt vid avresan, men att förmiddagsfikat skulle serveras vid Salems kyrka överraskade deltagarna och speciell Rolf Thureson med sommarboende på Hagen som varit hemma i Salem i veckan och just varit på två aktiviteter i Salems kyrka. Stefan Gråfors som också har ett förflutet i Salem berättade att han en sommar ställde upp en utställning vid kyrkan i samband med att man arrangerade vägkyrka. Efter ett reportage i Radio Stockholm stannade dagligen flera bussresor vid vägkyrkan.

 ——————————————————————————————————-

2015 Eskilstuna o Mälby traktormuseum

Det skulle bli strömming till lunch så många resenärer gissade att målet för den hemliga resan var Trosa. Men chauffören Micke styrde norrut när den fullsatta bussen avgick från Tempo i Sparreholm på lördagsmorgonen.

Efter lite ”På spåret”-ledtrådar från reseledarna Barbro och Hans Ökvist kom det snart fram att slutmålet skulle bli Eskilstuna. Utflyktsresan är en belöning för allt ideellt arbete som görs av ett stort antal aktiva medlemmar. Midsommarfesten och cykelloppet Båven runt är så stora arrangemang att det behövs många som ställer upp som funktionärer. Likaså kräver våra byggnader ett regelbundet underhåll av ideella krafter. Resultatet av allt arbete som görs i föreningen är mycket uppskattat av besökare, hyresgäster och övriga medlemmar.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Årets resa gick först till Mälby traktor- och lantbruksmuseum strax norr om Eskilstuna. Familjerna Jansson vid Mälby gård tog emot med kaffe och bullar på sin inglasade veranda och visade sedan sin sevärda samling av ett 60-tal traktorer av olika storlekar och märken. På gården fanns också samlingar av lantbruksmaskiner och en mängd andra redskap som inte längre används i det moderna lantbruket. Där fanns också en gammaldags bensinmack och en liten handelsbod.

Barbro ÖkvistFotograf: Barbro Ökvist

Efter strömmingslunch väntar guidning av Rademachersmedjor

Den välsmakande strömmingslunchen intogs på Jernberghska restaurangen bland Radmachersmedjorna i centrala Eskilstuna och dagen avslutades med en guidad visning av Rademacherområdet med ett stort antal smedjor som stått på samma plats sedan 1659. Några resenärer hann också med egen runda i Eskilstuna centrum och andra tog en titt på stadsmuséet.

——————————————————————————————

2014  Rejmyre glasbruk och Hävla hammarsmedja

50 förväntansfulla resenärer som alla gjort någon insats för föreningen under året följde med på den årliga bussutflykten och fick uppleva glashantverkets ädla konst. Marianne Sundström fick också prova på att blåsa glas. Vid glasbruket fanns för dagen flera aktiviteter såsom musikunderhållning och öppet i butiker o gallerier. I en butik med väggarna fyllda av kattfigurer serverades morgonfika med en smarrig smörgås och i Gästgiveriet serverades en god lunch. Eftermiddagen ägnades åt ett bevarandeprojekt av en gammal hammarsmedja vid Hävla bruk. En förening för smedjans bevarande hade fått flera miljoner i bidrag bland annat från bruket och man restaurerade nu vattenhjulet och den stora vattendrivna hammaren. På en rörlig modell av smedjan kunde man också se och höra hur det var att jobba i smedjan.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Marianne Sundström provar glasblåsning vid Rejmyre glasbruk

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

En vattenhjulsdriven hammare renoveras för flera miljoner

———————————————————————————————-

 2013 firade vi 70-årsjubileum hemma på logen

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

70 årsfirare i 40-talsklädsel åt en 40-talsmiddag

——————————————————————————————–

2012 Industrilandskapet i Norrköping

Efter morgonfika på Färgargårdens café fick vi en guidad rundtur i Norrköping från Karl Johans park med kaktusplantering genom staden till Industrilandskapet på Holmenområdet med besök på Arbetets museum och middag på en fiskrestaurant. På hemresan serverades eftermiddagskaffe på Djulö värdshus i Katrineholm. Ulla och Nisse hade sammanställt ett mycket intressant program.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Industrilandskapet i Norrköping med gångtunnel intill vattenfallet

—————————————————————————————————

2011  Biby gård i Gillberga och Arboga robotmuseum

Södermanlands största och äldsta herremanshus i trä från 1500-1600-talen visade upp sitt vagnshistoriska museum och museet med ting från forna tider. Kajsa Enocksson från Gillberga-Lista hembygdsförening var vår entusiastiska guide. Besöket avslutades med ett uppskattat fika och ett besök på Gillberga vackra kyrkogård. Resan fortsatte därefter till Arboga och Robotmuseet, där halva styrkan steg av för en guidad visning. De övriga valde mellan en konstrunda, gallerier, antikbodar och affärer i stadens centrum. Efter dessa aktiviteter serverades en utsökt lunch och en förnämlig guidning runt i staden av en kunnig och livfullt berättande guide. Som avslutning serverades kaffe med jättemaffigt wienerbröd vid stadens torg. Årets resa bjöd även på ett strålande väder. Reseledare och planerare var Ulla Grahn och Nisse Johansson

Bengt ElmwallFotograf: Bengt Elmwall

Resenärer framför Biby gård

Bengt ElmwallFotograf: Bengt Elmwall

Besök i robotmuseet i Arboga

——————————————————————————————-

2010 Oxelösunds kyrka och Femörefortet

Höstresan gick i år till ett regnigt Oxelösund. Reseledare och planerare var Kent Larsson och Hans Ökvist. Väl framme i ett regnigt Oxelösund serverades kaffe med smörgås i bussen. Därefter besöktes Sankt Botvids kyrka. Kyrkan som är byggd i modern arkitektur ligger på en höjd mitt i Oxelösund. Den är byggd 1957 i betong med stora målade glaspartier och ett torn som är utformat som ett sjömärke. Efter besök på denna högplatå for vi vidare ner till ett bergrum för ett besök i Femörefortet med dess nedlagda försvarsanläggningar. Kunniga guider berättade om hur man gömde sig i berget om man blev anfallen av främmande makt. Det enda som syntes från ovan var de kanoner på bergstoppen som kunde styras inifrån bergrummet. Resan avslutades med lunch och shopping i Nyköping.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Oxelösunds kyrka som liknar en fyr och har ett kor med sjömotiv

 

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Besökare på toppen av Femörefortet

—————————————————————————————————–

2009 Skottvångs gruva, Åkers hembygdsmuseum och Mariefred

Bussresan i det blå gick via Skottvångs gruva där vi först fikade i gruvrestaurangen och sedan fick dramatiserad gruvhistoria av ”gruvfogden”. Vi for sedan vidare till hembygdsmuseet i Åkers Styckebruk och avslutade med stadsvandring i Mariefred.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

”Gruvfogden” berättar om gruvarbetet och hur det känns att åka i hisskorgen

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Besökare i Åkers hembygdsmuseum

—————————————————————————————

2008 Strängnäs figurmuseum och Keramikens hus

Bussresa i det blå gick till Strängnäs där vi gjorde stadsvandring, besökte ett figurmuseum och en keramikverkstad och åt en god lunch på Keramikens Hus i Ugglans park. Reseledare Kent.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Besökare på Keramikens hus i Strängnäs

———————————————————————————————–

2007 Sparreholms slott med bil- o teknikmuséer

Det blev ingen längre utflykt men ändå en intressant dag för alla som inte varit på Sparreholms slott. Efter en samarbetsövning under ledning av Kent Larsson blev det slottsmiddag och besök på bil- och teknikmuseerna vid slottet.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Helge Karinen demonstrerar sin Jukeboxsamling på Sparreholms slott

——————————————————————————————

2006 Höskrinda på Vinön i Hjälmaren

Då gick resan med buss och färja till Vinön i Hjälmaren där vi möttes av en guide som lotsade oss runt i höskrinda över ön. Vi besökte sjöräddningsstationen mitt under utryckning. Där fanns muséer, cafe´ med jättewienerbröd och en fiskrestaurang som serverade Hjälmargös.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Vi möttes av en guide med höskrinda som guidade oss runt ön.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Sjöräddningen fick just ett larm när vi besökte deras räddningsstation

————————————————————————————–

2005 Nyköpingshus och Nynäs slott

Bussresa i det blå gick till Nyköpingshus och Nynäs slott. Däremellan aktiverades resenärerna med boulespel vid en strandrestaurang.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Nynäs slott med en stor konstsamling och ett stort växthus

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Seppo Louma mäter avstånd mellan kloten när vi spelar boule på stranden

————————————————————————————————–

2004 Vårfruberga klosterruin, Torshälla marknad och Mariefred

Bussresan i det blå gick till Vårfruberga klosterruin och Torshälla marknad och hembygdsmuseum med lunch på berget. På eftermiddagen åkte vi museispårväg till Mariefred.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Modell av Vårfruberga kloster

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Resenärerna väntar på museietåget på Mariefreds station. Ingrid Lundh, Ulla o Thore Hock, Gun-Britt Gustafsson, och på trappan ordförande Ulla Grahn.

———————————————————————————————–

2003 firade vi 60-årsjubileum

Då firade vi 60-årsjubileum och genomförde en hemvändardag.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Leif Jacobsson intervjuar Birger Eriksson som har skrivit boken om Sparreholm på 30-40-talet. Birger flyttade själv till Stockholm redan på 40-talet.

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Kjell Rundqvist och Monica Fornander (Eriksson) har växt upp i Sparreholm.

——————————————————————————————————

2002 Kornettgården och Gamla Linköping

44 aktiva medlemmar följde med på en resa till Linköping där vi på förmiddagen besökte Kornettgården med stor nostalgisamling i närheten av Ljungsbro och på eftermiddagen strosade runt och småhandlade i Gamla Linköping. Resan avslutades med middag på Värdshuset i Gamla Linköping.

Karl som bodknodd i Kornettgården

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Kristina som lärare i Gamla Linköping

————————————————————————————————-

2001 Trästaden Nora o Berglunds handelsbod

Denna gång gick resan till den kulturprisade trästaden Nora där vi fick en guidad stadsvandring per buss, tid för egen vandring i stan samt en god middag vid Berglunds Handelsbod & Schweizeri någon mil utanför stan.

 ————————————————————————————————-

2000 Väsby kungsgård och Gysinge byggnadsvårdscentrum

Bussresa till hemligt mål hade denna gång baktanken att skapa lite extra intresse för vad som skulle kunna åstadkommas med materialet till vår planerade 1600-talsbyggnad. Målet var  byggnadsvårdscentrum i Gysinge, med besök i brukssamhället och dess hantverksbodar och värdshus. På vägen dit besöktes också Väsby kungsgård i Sala där vi fick sakkunnig guidning av Göran Ax (med sommarstuga i Helgesta)

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Göran Ax berättar om vapensamlingen i Väsby Kungsgård

Karl PerssonFotograf: Karl Persson

Besök på Gysinge byggnadsvårdscentrum

—————————————————————————————-

1999 Globen

Denna gång var målet en musikalisk upplevelse i Globen och 35 aktiva medlemmar bjöds på entrébiljetten.

——————————————————————————————–

1998 Vallby friluftsmuseum, Åsby och Westerqvarn

Ett 50-tal aktiva medlemmar deltog och färden ställdes till Vallby friluftsmuseum i Västerås som hade linskördefest. Efter ett besök på Åsby trädgårdar avslutades resan med minigolf och middag på Westerqwarns restaurang i närheten av Kolbäck.

————————————————————————————

1996 Danmark med Sylt och Ribe

I början av augusti reste 28 medlemmar med EGE-trafiken till Danmark. Vi besökte den gamla staden Ribe, åkte färja till ön Sylt och kände på badvattnet vid den långa sandstranden med naturbad. Så åkte vi med biltåg på en lång järnvägsbank över till Tyskland. I Köpenhamn besöktes Tivoli och vi gjorde en sightseeingtur i stan som avslutades vid statyn Havefruen.

 —————————————————————————————————-

Juni 1995 Ahrensburg i Tyskland

Under fyra dagar i juni gjorde föreningen en resa till vänorten Ahrensburg i Tyskland. Borgarföreningen på orten med den svensktalande värden Heinrich i spetsen välkomnade 40 reslystna Sparreholmsbor. Resan arrangerades i samråd mellan Heinrich och vår Kerstin Rådstam som arbetat med planeringen sedan hösten 94. Borgarföreningen är den tyska motsvarigheten till våra hembygdsföreningar.

 ——————————————————————————————————

September 1995 Gamla Stan o Millesgården

arrangerades ytterligare en resa till Stockholm och denna gång besöktes Gamla Stan och Millesgården under guidning av Verner Nyberg.

 ——————————————————————————————————–

1994 Hagaparken och Vasamuséet

Ännu en resa till Stockholm. Ett 50-tal personer antog inbjudan och följde med på resan där vi fick se Koppartälten och Hagaparken samt Vasamuseet med sakkunnig guidning av Verner Nyberg .

 ——————————————————————————————

1993 Djurgården

Bussutflykt till Djurgården. Ett 50-tal personer antog inbjudan och följde med på resan där vi fick sakkunnig guidning av Verner Nyberg som är uppvuxen på Djurgården.