Höstmöte ”Birger berättar”

I år valde vi att förlägga höstmötet hemma hos Birger Oscarsson i Verkestaberg. I våras när vi var ute med ”Stensvängen” så avslutade vi den svängen hos Birger. Han berättade om sina ”stenar”- fornlämningar som han hade på sina marker. Vi insåg att Birger hade så mycket att visa och berätta att det skulle räcka till en hel eftermiddag. Därför blev vi i styrelsen så glada när Birger och Karin så gärna ville ta emot oss igen och ha hela höstmötet hemma hos sig.

Eftermiddagen började med strålande solsken och vi kände oss lyckligt lottade med detta fina väder. Det visade sig att det inte höll hela eftermiddagen. Närmare 15 personer slöt upp som var nyfikna på vad Birger hade att berätta. Första svängen gick västerut, vi tittade på gamla husgrunder och grund till en jordkällare eller kanske rent utav en jordkula, där någon bott för länge sedan. Birger satte vår fantasi i rörelse och vi kunde nästan tänka oss soldat Munter som en gång i tiden bodde i ett soldattorp på platsen.

Vi promenerade genom vacker skog och kom fram till varggroparna! Cirka tio stycken ligger på rad på en upphöjd jordvall. Man kan fortfarande se att de är stenskodda och väldigt djupa trots att mossa och tidens tand gjort att det grundats upp. Birger tror att man drev vargarna mot groparna och i tiden kunde det kanske ligga runt medeltiden och några hundra år framåt. På 1800-talet kom en lag med förbud att fånga vargar på det sättet.

Vi vände tillbaka mot gården för att sedan vandra vidare österut för att titta på bland annat ett gravfält. Då hade vädret plötsligt slagit om och det regnade rejält! Paraplyer och regnställ kom fram!

Eftermiddagen avslutades med grillade hamburgare från Kromsta lantbod. Himmelska tillsammans med alla goda tillbehör. Kaffe och kaka bjöd föreningen också på. Regnandet avtog och  sällskapet satt i Karin och Birgers trädgård och småpratade om både det ena och andra.

Våra värdar avtackades med blommor och ett presentkort på en trevlig upplevelse; Fika på Kråkvilan i Nysätra. Stort tack till familjen Oscarsson för att vi fick komma hem till er och tack Birger för allt du berättar om! Det är så spännande att höra historier om vår bygd!