Besök på Ekolsunds slott

Besöket på Ekolsunds slott i slutet av augusti blev en riktigt härlig upplevelse. Närmare trettio nyfikna och förväntansfulla personer samlades vid värdshuset. I sällskapet fanns både medlemmar i föreningen och flera personer utifrån.

Vi hälsades välkomna av Nils Lidbaum son till slottsägaren Raija Ohlin. Nils började med att berätta om Djurgården och det hjorthägn som senare tid satts upp, i hägnet finns både dovhjort och kronhjort. Sedan gick promenaden upp till själva slottet, där Nils fortsatte berätta Ekolsunds slotts historia, från Åke Tott, till Gustav III, Seton, Kempe och till idag. En lång, kunglig och mycket spännande historia.

Promenaden gick vidare i slottsparken och vi fick höra berättas om Ekolsunds alléer och det program som slottet genomför för att bevara och återplantera alléträden i parken. Trädalléer är typiska för denna typ av slottspark från tiden 1600-1700-tal och egentligen det enda som finns kvar från den tiden. Man ser också spår av terrasseringar och vattenkanaler som en gång i tiden försörjde fontäner i slottsparken med vatten.

Gruppen vandrade vidare mot arboretet, som är en trädsamling som sträcker sig över ett större område. På Setons tid planterades de första träden, sedan var det Karl Kempe som byggde upp själva arboretet. Han samlade på träd, planterade träd bland annat från Nordamerika. Idag rustas arboretet upp och det jobbas med röjning och återplantering. Man ordnar bland annat upp i arboretet så att träd från olika världsdelar hamnar tillsammans i samma område.

Så småningom började gruppen känna lite kaffesug, då dukades det upp på borggården kaffe och kaka som gänget mumsade på under trevligt småprat.

Efter kaffet var det dags för att få se slottet invändigt. I slottets södra flygel guidades vi runt i salonger och salar. Det finns verkligen mycket fantastiskt spännande om Ekolsund som Nils berättar med både inlevelse och humor. Ett exempel på det är klottret i Riddarsalen, där både Greta Garbo och Kar de Mumma har satt sina namnteckningar. För att inte tala om Gustav III:s klotter på en av fönsterkarmarna!

Vi fick också höra om hur nuvarande ägaren jobbar med event utav olika slag. Många bröllop bokas in på Ekolsund, främst från Stockholmsområdet, slottet används också med sina miljöer till filminspelningar och inte minst så spelas ju Biggest Looser in på slottet. Vi fick kliva runt bland rekvisita, kablar och inspelningsapparatur.

Till sist fick vi kika in i det gamla köket i den norra flygeln. Där pågår uppröjning för att man så småningom ska kunna använda lokalerna till matlagning. Mycket spännande att se de stora spiskåporna och de stenlagda golven och tänka sig att här lagades det mat och bakades bröd för mer än hundrafemtio år sedan.

Stort tack till Nils för den mycket trevliga guidningen och för fint mottagande på slottet!
Vi är redan spända på att komma tillbaka på ett nytt besök!