Äventyr vid Hjälstaviken

Söndagen den 14 maj kl 06 samlades vi ett gäng morgonpigga vandrare vid Husby Sjutoftsgården. Vi tog plats i Anders Westerbergs balvagn, och med van hand rattade han traktorn ner till Hjästavikens södra p-plats. Där möttes vi av fågelkännaren och ”Mr Hjälstaviken” himself, Mats Brisegård, Svannäs, som ledde troppen upp till Kvarnberget, där vi intog vår frukost.

Redan efter nån timme hade vi hunnit kryssa för många olika arter i vårt protokoll (sävsparv, gulsparv, bofink, rördrom, en enormt ståtlig ek (utanför protokollet), lövsångare och många andra), och fått använda både syn och hörsel för att lokalisera och känna igen dem. Mycket lärorikt och spännande!

Efter att ha njutit av den fantastiska utsikten över bygden knallade vi ut till gömslet (vitvingad tärna, skäggdopping – så vacker, så nära! – grönbena, bäver (!), sothöna mm) och vidare till Stora Parnassen. På vägen dit fick vi se den vackra brushanen med sin ståtliga fjäderkrage – imponerande!
Vid 11-tiden blev det en extra fikastund i Parnassen, och därifrån åkte vi sen balvagn tillbaka till Husby och avrundade den vackra förmiddagen med varm soppa och trevlig pratstund.
/ Maria B