Adventsfika 2017

Många kom för att sjunga julsånger och dricka kaffe med dopp på vårt adventskaffe.
En härlig eftermiddag när vi kände värme och gemenskap. Extra roligt var det för alla lyckliga vinnare vid dragning av årorna! Grattis till er alla!

Tack till er alla som kom, vi önskar en fortsatt trevlig adventstid. Stort tack också till adventsgruppen som planerat, bakat och dekorerat.

 
 

 

Höstmöte ”Birger berättar”

I år valde vi att förlägga höstmötet hemma hos Birger Oscarsson i Verkestaberg. I våras när vi var ute med ”Stensvängen” så avslutade vi den svängen hos Birger. Han berättade om sina ”stenar”- fornlämningar som han hade på sina marker. Vi insåg att Birger hade så mycket att visa och berätta att det skulle räcka till en hel eftermiddag. Därför blev vi i styrelsen så glada när Birger och Karin så gärna ville ta emot oss igen och ha hela höstmötet hemma hos sig.

Eftermiddagen började med strålande solsken och vi kände oss lyckligt lottade med detta fina väder. Det visade sig att det inte höll hela eftermiddagen. Närmare 15 personer slöt upp som var nyfikna på vad Birger hade att berätta. Första svängen gick västerut, vi tittade på gamla husgrunder och grund till en jordkällare eller kanske rent utav en jordkula, där någon bott för länge sedan. Birger satte vår fantasi i rörelse och vi kunde nästan tänka oss soldat Munter som en gång i tiden bodde i ett soldattorp på platsen.

Vi promenerade genom vacker skog och kom fram till varggroparna! Cirka tio stycken ligger på rad på en upphöjd jordvall. Man kan fortfarande se att de är stenskodda och väldigt djupa trots att mossa och tidens tand gjort att det grundats upp. Birger tror att man drev vargarna mot groparna och i tiden kunde det kanske ligga runt medeltiden och några hundra år framåt. På 1800-talet kom en lag med förbud att fånga vargar på det sättet.

Vi vände tillbaka mot gården för att sedan vandra vidare österut för att titta på bland annat ett gravfält. Då hade vädret plötsligt slagit om och det regnade rejält! Paraplyer och regnställ kom fram!

Eftermiddagen avslutades med grillade hamburgare från Kromsta lantbod. Himmelska tillsammans med alla goda tillbehör. Kaffe och kaka bjöd föreningen också på. Regnandet avtog och  sällskapet satt i Karin och Birgers trädgård och småpratade om både det ena och andra.

Våra värdar avtackades med blommor och ett presentkort på en trevlig upplevelse; Fika på Kråkvilan i Nysätra. Stort tack till familjen Oscarsson för att vi fick komma hem till er och tack Birger för allt du berättar om! Det är så spännande att höra historier om vår bygd!

Husby bokcirkel

Under hösten prövar vi en ny idé – Husby bokcirkel. Tanken är att vi träffas en söndag ungefär var sjätte vecka, klockan 14 och pratar om en bok vi kommit överens om att läsa. Vi fikar och bestämmer vilken bok vi ska läsa till nästa gång. Kontakta Maria 070-130 18 03 eller på mejl. [email protected] eller gå med i fb-gruppen Husby Bokcirkel för mer info.

Besök på Ekolsunds slott

Besöket på Ekolsunds slott i slutet av augusti blev en riktigt härlig upplevelse. Närmare trettio nyfikna och förväntansfulla personer samlades vid värdshuset. I sällskapet fanns både medlemmar i föreningen och flera personer utifrån.

Vi hälsades välkomna av Nils Lidbaum son till slottsägaren Raija Ohlin. Nils började med att berätta om Djurgården och det hjorthägn som senare tid satts upp, i hägnet finns både dovhjort och kronhjort. Sedan gick promenaden upp till själva slottet, där Nils fortsatte berätta Ekolsunds slotts historia, från Åke Tott, till Gustav III, Seton, Kempe och till idag. En lång, kunglig och mycket spännande historia.

Promenaden gick vidare i slottsparken och vi fick höra berättas om Ekolsunds alléer och det program som slottet genomför för att bevara och återplantera alléträden i parken. Trädalléer är typiska för denna typ av slottspark från tiden 1600-1700-tal och egentligen det enda som finns kvar från den tiden. Man ser också spår av terrasseringar och vattenkanaler som en gång i tiden försörjde fontäner i slottsparken med vatten.

Gruppen vandrade vidare mot arboretet, som är en trädsamling som sträcker sig över ett större område. På Setons tid planterades de första träden, sedan var det Karl Kempe som byggde upp själva arboretet. Han samlade på träd, planterade träd bland annat från Nordamerika. Idag rustas arboretet upp och det jobbas med röjning och återplantering. Man ordnar bland annat upp i arboretet så att träd från olika världsdelar hamnar tillsammans i samma område.

Så småningom började gruppen känna lite kaffesug, då dukades det upp på borggården kaffe och kaka som gänget mumsade på under trevligt småprat.

Efter kaffet var det dags för att få se slottet invändigt. I slottets södra flygel guidades vi runt i salonger och salar. Det finns verkligen mycket fantastiskt spännande om Ekolsund som Nils berättar med både inlevelse och humor. Ett exempel på det är klottret i Riddarsalen, där både Greta Garbo och Kar de Mumma har satt sina namnteckningar. För att inte tala om Gustav III:s klotter på en av fönsterkarmarna!

Vi fick också höra om hur nuvarande ägaren jobbar med event utav olika slag. Många bröllop bokas in på Ekolsund, främst från Stockholmsområdet, slottet används också med sina miljöer till filminspelningar och inte minst så spelas ju Biggest Looser in på slottet. Vi fick kliva runt bland rekvisita, kablar och inspelningsapparatur.

Till sist fick vi kika in i det gamla köket i den norra flygeln. Där pågår uppröjning för att man så småningom ska kunna använda lokalerna till matlagning. Mycket spännande att se de stora spiskåporna och de stenlagda golven och tänka sig att här lagades det mat och bakades bröd för mer än hundrafemtio år sedan.

Stort tack till Nils för den mycket trevliga guidningen och för fint mottagande på slottet!
Vi är redan spända på att komma tillbaka på ett nytt besök!

Äventyr vid Hjälstaviken

Söndagen den 14 maj kl 06 samlades vi ett gäng morgonpigga vandrare vid Husby Sjutoftsgården. Vi tog plats i Anders Westerbergs balvagn, och med van hand rattade han traktorn ner till Hjästavikens södra p-plats. Där möttes vi av fågelkännaren och ”Mr Hjälstaviken” himself, Mats Brisegård, Svannäs, som ledde troppen upp till Kvarnberget, där vi intog vår frukost.

Redan efter nån timme hade vi hunnit kryssa för många olika arter i vårt protokoll (sävsparv, gulsparv, bofink, rördrom, en enormt ståtlig ek (utanför protokollet), lövsångare och många andra), och fått använda både syn och hörsel för att lokalisera och känna igen dem. Mycket lärorikt och spännande!

Efter att ha njutit av den fantastiska utsikten över bygden knallade vi ut till gömslet (vitvingad tärna, skäggdopping – så vacker, så nära! – grönbena, bäver (!), sothöna mm) och vidare till Stora Parnassen. På vägen dit fick vi se den vackra brushanen med sin ståtliga fjäderkrage – imponerande!
Vid 11-tiden blev det en extra fikastund i Parnassen, och därifrån åkte vi sen balvagn tillbaka till Husby och avrundade den vackra förmiddagen med varm soppa och trevlig pratstund.
/ Maria B

Stensvängen – en bussrundtur till run-och vägstenar.

Vi arrangerade en söndagseftermiddag en rundtur med buss för att visa runt och berätta om några av de fina run-och vägstenar som finns i Husby-Sjutolft. Fjorton personer slöt upp förutom våra guider Maria Bendz och Lars Görling och vår busschaufför Börje Lind.

Turen startade vid kyrkan där Lasse och Maria hälsade välkomna. Vid kyrkan började de berätta om de stora stenarna som ligger utanför kyrkmuren, det finns olika spännande teorier om vad de kan ha varit till för.

Andra anhalten var den fina runstenen i Hårby som står alldeles utefter vägen mellan Ekolsund och Hjälsta. Här berättade Maria om futharken, runskriften och vad de olika runtecknen betyder. Gruppen hjälptes åt att tyda runskriften och där står: ”Vigisl lät resa stenen efter sin son Sigrev. Torgöt ristade denna sten.

Färden gick vidare mot Ekolsunds slott. Inne i parken står en mycket vacker runsten som troligen stått på annat ställe innan och blivit flyttad hit på 1800-talet. Lasse berättade att förr kanske redan på 1000-talet låg i området en stor by som hette Härvsta, byn låg i Husaby-Gidsmarken som senare blev socknen med namnet Husby-Sjutolft. Det namnet kom troligtvis till efter kristnandet. Bynamnet Härvsta lever fortfarande kvar i en del fastighetsbeteckningar.

Börje styrde bussen ut på vägen igen och vi färdades mot Viggeby. Vägstumpen vid Viggeby är gamla Riks 12 som efter kriget byggdes om, rätades ut och blev E18 och idag är väg 263. På en privat tomt i Viggeby står två mycket fina, stora runstenar, med tillstånd från ägarna kunde gruppen beskåda dessa. På färden genom Kullinge skymtade vi stenen som står på söder sida om vägen i en hästhage, den är svårtillgänglig på grund av sitt läge intill vägen, med både stengärdesgård och häststängsel.

Näst sista stoppet var hemma hos familjen Oscarsson i Verkestaberg. Birger Oscarsson tog emot och berättade om de formminnen som finns på markerna. Gården ligger fantastiskt vackert med böljande hagar och utsikt över åkermarken. Man förstår att människor har velat bosätta sig och leva på platsen. Birger berättade om skärvstenshögar, gravfält och gamla husgrunden som man ser spår efter i marken. Backsipporna blommade och solen sken över gruppen som intresserade följde Birger på rundvandringen.

En stärkande kopp kaffe intogs i Verkestaberg innan bussen styrde tillbaka mot kyrkan för ett gemensamt foto vid det gamla magasinet vid Husby gård.

 

Summering – en mycket trevlig och lärorik eftermiddag.

Maria och LasseFotograf: Maria och Lasse DeltagareFotograf: DeltagareFotograf: Deltagare

https://www.facebook.com/husbysjutolftshembygdsforening/

 

Årsmöte och föredrag om ringbrynjehuvans gåta.

Hur gammal är den? Varifrån kommer den? Är tyget lika gammalt som järnet? Och hur gör man när man tar reda på allt det? Ja, de frågorna och många fler fick medlemmarna i föreningen svar på när Annika Larsson, textilforskare och historiker, på föreningens årsmöte berättade om den numera så välkända Ringbrynjehuvan inne på Enköpings museum. Med sin kunskap och sitt engagemang fångade hon publiken och tog den med på en mycket spännande resa i tid och rum – från 1100-tal till idag, och från Biskopskulla till Kaukasus och sameland.

Annika Larsson och hennes forskningsgrupp har tillsammans med muséet skapat en utställning som kan bevistas fram till den 17 april, och som pågått under vintern. Ännu är inte alla frågor om huvan besvarade, och besökarna på årsmötet fick i uppdrag att leta uppgifter om äldre tiders rysslandsfarare. Kan någon i trakten tagit hem en ringbrynjehuva någon gång under sent 1800-tal?

Söndagens intressanta föreläsning blev startskottet för hembygdsföreningens många planer inför det kommande verksamhetsåret. Styrelsen kommer under året att bestå av Elisabet Lind (ordf.), Lars Görling, Susanne Fridh, Anders Westerberg, Kjell Mellqvist, David Eurenius och Maria Bendz. På programmet står bland annat en fågelexkursion till Hjälstaviken i maj, musikpub, rundtur till traktens runstenar, gymnastikgrupp och mycket mera. Under mötet redogjordes även för de många och välbesökta aktiviteterna som genomförts under det gångna verksamhetsåret. Medlemmarna bjöds traditionsenligt på kaffe med bröd.

 

Välkommen till oss!

Husby-Sjutolfts Hembygdsförening är till för dig som är intresserad av din bygd och dess historia men även för dig som tycker att det är viktigt att bygdens folk träffas och känner gemenskap med varandra!

Vi arrangerar olika typer av evenemang så att många som möjligt ska vilja vara med. Exempel på det kan vara pubkvällar, guidningar och utflykter i vår omgivning, föredrag, midsommarfest, julgransplundring, arbetsgrupper, studiecirklar och andra trevligheter.

Vi finns också på facebook: https://www.facebook.com/husbysjutolftshembygdsforening/